Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί για τις εκλογές

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί για τις εκλογές

Οι εκλογές συνοδεύονται πάντα από αυξημένη κίνηση στους δρόμους, λόγω της μετακίνησης στα εκλογικά τμήματα.

Πέρα των αστικών μετακινήσεων, αρκετοί πολίτες έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε άλλες πόλεις, νησιά ή χωριά και έτσι επιλέγουν να ταξιδέψουν, ώστε να ασκήσουν το δικαίωμα τους.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για τις εκλογικές περιόδους.

Ανοιχτά διόδια

Μερικές μέρες πριν την ημέρα των εκλογών, εκδίδεται σχετική υπουργική απόφαση για άνοιγμα των διοδίων. Έτσι κατά την ημέρα των εκλογών οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διασχίζουν όλα τα οδικά δίκτυα που συμπεριλαμβάνονται στη χώρα εντελώς δωρεάν. Όσοι είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι μάλιστα, έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν δωρεάν από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα, επιδεικνύοντας στους σταθμούς το έγγραφο τοποθέτησης τους και την αστυνομική ταυτότητα τους.

Επιστροφή πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας

Για τη διευκόλυνση μετακίνησης του εκλογικού σώματος, εκδίδεται σχετική απόφαση επιστροφής των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί έως την αναγραφόμενη ημερομηνία για παραπτώματα σχετικά με τη στάση και τη στάθμευση. Εξαιρούνται οι παραβάσεις που σχετίζονται με παρεμπόδιση ραμπών αναπήρων και θέσεις αναπηρίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση επιστροφή πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας λόγω εκλογών, είναι η καταβολή των διοικητικών προστίμων.

Αυξημένοι έλεγχοι

Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί, είναι πως είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε έλεγχο της τροχαίας, καθώς εκείνη τη μέρα γίνονται αρκετές μετακινήσεις και παράλληλα αρκετές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.. Έτσι οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτυπωμένα σε έγχρωμο χαρτί τα ασφαλιστήρια τους και όλα τα έγγραφα του οχήματος τους, καθώς οι έλεγχοι στην επαρχία πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν την ψηφιακή μορφή. Επιπλέον θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας καθώς μπορεί να υπάρχουν αλλαγές των σημάτων στους επαρχιακούς δρόμους.

Επανεξέταση του ασφαλιστηρίου

Κατά την ημέρα των εκλογών αρκετοί πολίτες κινούνται με το όχημα τους. Αυτό σημαίνει αυξημένη κίνηση και εκνευρισμό. Έτσι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα λόγω απροσεξίας ή βιασύνης. Έτσι θα ήταν καλό να κοιτάξετε εκ νέου την ασφάλεια σας, ώστε να είστε σίγουροι πως δεν έχει λήξει και είστε καλυμμένοι. Να θυμάστε πως τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται ημέρες με αυξημένη κίνηση και με σχετικά χαμηλές ταχύτητες, δηλαδή κάτω των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα.