Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει

Τι σχέση έχουν τα ηλεκτρικά οχήματα και το 2030;

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν πάνω από το 1/3 των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Τι δείχνουν τα δεδομένα για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας;

Ο στόχος όπως φαίνεται είναι υψηλός, όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι και άπιαστος. Αυτός είναι και ο λόγος που θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολλά κίνητρα και επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης.

Ευρωπαϊκοί Στόχοι

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στο συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε για το μέλλον των μετακινήσεων.

Όπως φαίνεται η Ε.Ε. στοχεύει σε «πράσινες» και ψηφιακές αλλαγές οι οποίες θα μειώσουν την εκπομπή ρύπων κατά 90% μέχρι το 2050 στις μεταφορές. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα έξυπνο, ανταγωνιστικό, ασφαλές σύστημα μεταφορών, όπως εκτιμά ο κ. Καραμανλής.

 «Η αύξηση της χρήσης των υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων αλλά θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός από το βήμα στο Λουξεμβούργο.

Ελληνικοί Στόχοι

Η Ελλάδα φαίνεται πως έχει πάρει το θέμα πολύ ζεστά. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε στους ευρωπαίους ομολόγους του πως όλα τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις γύρω από την ηλεκτροκίνηση, στοχεύουν ώστε το 2030 ένα στα τρία αυτοκίνητα που κυκλοφορούν να είναι ηλεκτρικά.

Αυτό δεν είναι ακατόρθωτο αν σκεφτούμε πως η Ελλάδα θα έχει διπλάσιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων εντός του 2021 σε σχέση με το 2020. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον δεδομένο αν αναλογιστούμε τις οικονομικές πιέσεις που υφίσταται η οικονομία λόγω της Covid19.

Μπορεί να πετύχει η αλλαγή;

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, οι στόχοι που θέτουν τα κράτη και η Ε.Ε. συνολικά σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν διασφαλίσει τεράστια ποσά τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν ως κίνητρα για τους καταναλωτές και η στροφή στην ηλεκτροκίνηση φαίνεται πως είναι εφικτή.

Η γενιά των millennials είναι ιδιαίτερα θετική στην ενσωμάτωση των αλλαγών και της ίδιας της τεχνολογίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτοί είναι οι πραγματικοί digital natives, οπότε αυτό θα συμβάλει αρκετά καθώς ενισχύεται η οικονομική τους δύναμη με τα χρόνια.

Ένας τελευταίος παράγοντας είναι η αυτοκινητοβιομηχανίες. Η σταδιακή μείωση των τιμών στα οχήματα, λόγω της μαζικοποίησης στην παραγωγή, την δημιουργία οικονομικότερων τεχνολογιών και την επαναχρησιμοποίηση διάφορων υλικών.