Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν βάλεις κοτσαδόρο στο αμάξι σου

Ο κοτσαδόρος είναι το απαραίτητο εργαλείο, ώστε το όχημα σου να έχει τη δυνατότητα ρυμούλκησης τρέιλερ, μπαγκαζιέρας ή τροχόσπιτου. Τι ισχύει όμως σήμερα;

Θα έχεις δει πολλά αυτοκίνητα στην πόλη να έχουν μέχρι και σήμερα κοτσαδόρο.

Η αλήθεια είναι πως το νομικό πλαίσιο σχετικά με την χρήση του, αν και ξεκάθαρο έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και δεν εφαρμόζεται πάντα.

Μιας και η τελευταία αλλαγή έγινε με στις 12 Μαρτίου 2020, καλό θα ήταν να γνωρίζεις τι ισχύει σήμερα και πως μπορείς να τον χρησιμοποιείς χωρίς νομικά προβλήματα.

Άδεια κυκλοφορίας

Ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος που έχει κοτσαδόρο, θα πρέπει να βγάλει νέα άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας για το ρυμουλκούμενο, καθώς τα παλιά σημειώματα δεν έχουν πλέον ισχύ. Αυτό σημαίνει πως αν έχεις μπαγκαζιέρα, τρέιλερ ή τροχόσπιτο θα πρέπει να το δηλώσεις και όταν κυκλοφορείς με αυτά να έχεις δύο άδειες μαζί σου.

Αντικατάσταση κοτσαδόρου

Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουν τον παλιό κοτσαδόρο τους με νέο αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο. Έτσι όταν δεν γίνεται χρήση του, ο κοτσαδόρος θα πρέπει να αφαιρείται και να μην προεξέχει από τον προφυλακτήρα.

ΚΤΕΟ

Εάν ο κοτσαδόρος δεν αντικατασταθεί, το αυτοκίνητο πλέον δεν μπορεί να περάσει από ΚΤΕΟ και ο οδηγός υποχρεούται να πάει για επανέλεγχο σε ένα μήνα.

Άδειες ρυμούλκησης

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις διαφορετικές άδειες ρυμούλκησης με κοτσαδόρο που εκδίδονται από την περιφέρεια. Πρόκειται για μεταφορά σκάφους, μπαγκαζιέρας και τροχόσπιτου. Θα πρέπει να εκδόσεις τη σωστή. Επιπλέον ο κάθε κοτσαδόρος έχει ειδικό σειριακό αριθμό ο οποίος τον δηλώνει για μία χρήση.

Διάλεξε τον σωστό

Μιας και θα βάλεις νέο κοτσαδόρο θα πρέπει να διαβάσεις αναλυτικά για τις διαστάσεις και τις προδιαγραφές του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να διαλέξεις έναν που να είναι για την χρήση που θες και να ανταποκρίνεται στο βάρος του ρυμουλκούμενου. Επιπλέον δέσε με αλυσίδα για επιπλέον ασφάλεια.

Ασφάλεια αυτοκινήτου

Ο κοτσαδόρος θα πρέπει να δηλωθεί και στην ασφαλιστική εταιρεία. Ίσως υπάρχει μία πολύ μικρή επιβάρυνση για να προστεθεί ως επιπλέον κάλυψη στο ήδη υπάρχον συμβόλαιο. Πολλές εταιρείες όμως κάνουν αυτή την αναβάθμιση δωρεάν.

Κράτησε σταθερή ταχύτητα

Ο κοτσαδόρος όταν είναι σε χρήση σημαίνει πως το αυτοκίνητο δεν μπορεί να τρέξει. Φρόντισε να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με το όχημα σου και να μην ξεπερνάς τα 70 – 80 km/h.