8 τρόποι για να αυξήσεις την αυτονομία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

8 τρόποι για να αυξήσεις την αυτονομία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η εξαιρετικά περιορισμένη αυτονομία τους, όμως υπάρχει λύση για να αλλάξει αυτό;

Όπως και στα συμβατικά οχήματα, έτσι και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η αυτονομία επηρεάζεται από το στυλ οδήγησης του κάθε οδηγού.

Για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορούμε να υιοθετήσουμε μερικά από τα παρακάτω:

1. Χαλαρή οδήγηση

Η χαλαρή εκκίνηση του κινητήρα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η οικονομικότερη λύση. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζετε πως η μπαταρία σας θα κρατήσει περισσότερο και αυτό σημαίνει περισσότερα χιλιόμετρα.

2. Χαμηλή ταχύτητα

Επιλέξτε το «eco mode» του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σας εάν υπάρχει. Εάν όχι, τότε να ξέρετε πως όσο βρίσκεστε σε σταθερή ταχύτητα κάτω των 100 χλμ./ώρα σε ανοιχτό δρόμο, καταναλώνετε πολύ λιγότερο ρεύμα.

3. Βέλτιστη ανάκτηση ενέργειας

Θα έχετε παρατηρήσει πως το φρενάρισμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι λίγο διαφορετικό στην αίσθηση. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός «έξυπνου» συστήματος που αξιοποιεί την επιβράδυνση του κινητήρα για να επαναφορτίζει τη μπαταρία του οχήματος. Επενδύστε χρόνο για να κατανοήσετε τη λειτουργία αυτού του συστήματος, ώστε σταδιακά να ανακυκλώνετε την ενέργεια που παράγεται από το κάθε σας φρενάρισμα. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε την επιλογή «ροή ενέργειας» στο σύστημα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σας.

4. Χαμηλή χρήση κλιματισμού

Το σύστημα κλιματισμού απαιτεί ενέργεια. Προσπαθήστε να το χρησιμοποιείτε όσο λιγότερο γίνεται για να κάνετε οικονομία στο ρεύμα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σας. Προτιμήστε ανοιχτά παράθυρα το καλοκαίρι.

5. Ελαστικά

Προτιμήστε πάντα ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης που παρέχουν οικονομία καυσίμου. Επιπλέον, ελέγξτε πάντα την πίεση του αέρα, ώστε να έχετε τη μέγιστη οικονομία ρεύματος.

6. Επιλέξτε τα λιγότερα χιλιόμετρα

Σε αντίθεση με τα συμβατικά οχήματα, η κίνηση δεν επηρεάζει τόσο την κατανάλωση ενέργειας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάρη στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας που αναλύσαμε παραπάνω. Έτσι σχεδιάστε τις διαδρομές σας με βάση τα χιλιόμετρα και όχι την κίνηση που πρόκειται να βρείτε. Θυμηθείτε μετράνε τα χιλιόμετρα!

7. Ποτέ επιπλέον βάρος

Ποτέ μην βάζετε επιπλέον βάρος στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Πάντα να κάνετε ταξίδια με τα απαραίτητα, καθώς όσο λιγότερο το βάρος τόσο χαμηλότερη η κατανάλωση και άρα μεγαλύτερη η αυτονομία.

8. Σωστή φόρτιση

Όπως κάθε μπαταρία, έτσι και αυτή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θέλει σωστή διαχείριση στη φόρτισή της. Ποτέ λοιπόν να μην υπερβαίνει το 80% πληρότητας, αλλά και ποτέ να μην αποφορτίζεται κάτω από το 20%, καθώς έτσι θα αυξήσετε τον χρόνο ζωής της.