Αφαίρεση πάγου από παρμπρίζ αυτοκινήτου

Tips για γρήγορο ξεπάγωμα του αυτοκινήτου

Όταν χιονίζει πολύ, το αυτοκίνητο χρειάζεται ξεπάγωμα για να λειτουργήσει σωστά και χωρίς προβλήματα. Όλες οι συμβουλές για ταχύτατη και ασφαλή απόψυξη!

Αν μας μένει κάτι από τη φετινή χρονιά, αυτό είναι πως πρέπει να εντάξουμε στις οδηγικές γνώσεις μας τα πάντα γύρω από το χιόνι.

Το να γνωρίζουμε πως οδηγούμε με ασφάλεια όταν χιονίζει ή το πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες γίνονται πλέον απαραίτητα skills του κάθε οδηγού.

Μία από αυτές τις γνώσεις είναι και το ξεπάγωμα του αυτοκινήτου όταν έχει καλυφθεί από το χιόνι:

Προστατεύοντας το παρμπρίζ

Το καλύτερο είναι να καλύψεις το πίσω και το εμπρός παρμπρίζ με ειδικά προστατευτικά για τον πάγο. Στην περίπτωση που δεν έχεις χρησιμοποίησε την ηλιοπροστασία, πανί ή ακόμη και χαρτόνι.

Αφαιρώντας τον πάγο

Αν τώρα ξύπνησες και το βρήκες καλυμμένο από χιόνι και πάγο να θυμάσαι πως δεν ρίχνεις ποτέ ζεστό νερό για να λιώσει. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας θα προκαλέσει απότομη συστολή και πιθανότατα θα ραγίσει το κρύσταλλο.

Ο πιο ασφαλής τρόπος απομάκρυνσης του χιονιού είναι η σκούπα. Για τον πάγο μπορείς να ρίξεις απλός νερό –ιδανικά ενισχυμένο με λίγο αντιψυκτικό– και να χρησιμοποιήσεις ειδική ξύστρα ή κάποια πλαστική κάρτα όπως αυτή της τράπεζας.

Παγωμένοι υαλοκαθαριστήρες

Το χιόνι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους, γι’ αυτό πρέπει να τους σηκώνουμε.

Τώρα στην περίπτωση που το ξέχασες το βράδυ κατεβασμένους, μην επιχειρήσεις καμία κίνηση γιατί θα τους καταστρέψεις.

Ρίξε πάνω τους και στα μπεκ αντιψυκτικό υγρό και περίμενε ώρα πριν τους χρησιμοποιήσεις.

Κολλημένες πόρτες

Κανόνας, δεν βάζεις δύναμη για να μην ξεκολλήσουν οι τσιμούχες. Σπρώξε λίγο προς τα μέσα και επιχείρησε ξανά.

Αν δεν πιάσει χρησιμοποίησε άλλη πόρτα και βάλε θέρμανση για να λιώσει φυσικά ο πάγος. Αν πάλι έχεις πρόβλημα ρίξε λίγο νερό με αντιψυκτικό και περίμενε.

Ζέσταμα κινητήρα

Υπάρχει ένα μεγάλο debate για το αν χρειάζονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Στις πολικές συνθήκες όμως γνώμη μας είναι να πάρεις τον ασφαλή δρόμο και να το κάνεις. Άναψε τη μηχανή, περίμενε 1-2 λεπτά και ξεκίνα ομαλά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Καλώδια μπαταρίας

Το κρύο «σκοτώνει» τις μπαταρίες. Φρόντισε λοιπόν να έχεις μαζί σου καλώδια μπαταρίας ή το ειδικό kit επαναφόρτισης, για να μην μείνεις.

Υγραέριο

Στην περίπτωση που έχεις αντίστοιχη εγκατάσταση, δουλεύεις στην αρχή με τη βενζίνη για λόγους ασφαλείας. Μόλις ανεβεί η θερμοκρασία του οχήματος στα φυσιολογικά επίπεδα, τότε μόνο γυρνάς στο υγραέριο.

Diesel

Φρόντισε να έχεις προμηθευτεί ειδικό πρόσθετο το οποίο μπαίνει στο ντεπόζιτο. Με αυτό τον τρόπο το καύσιμο παγώνει μετά τους -30 βαθμούς Κελσίου και έτσι γλιτώνεις τους κρύσταλλος παραφίνης που βουλώνουν το φίλτρο πετρελαίου.