Tips για τη σωστή συντήρηση της μπαταρίας σας

Tips για την καλή συντήρηση της μπαταρίας σου

Η μπαταρία αυτοκινήτου μπορεί να μην είναι από τα πιο ακριβά εξαρτήματα, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο σημαντικά. Εάν δεν την καταπονείς και κάνεις μία σωστή συντήρηση θα κρατήσει τη «φλόγα» της άσβεστη για πολλά χρόνια. Ορίστε λοιπόν τι χρειάζεται μια μπαταρία αυτοκινήτου:

1. Προσπάθησε να μην αφήνεις τίποτα αναμμένο

Οι περισσότεροι κάποια στιγμή στη ζωή μας θα αφήσουμε ένα φως ή το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μας αναμμένο. Εάν αυτό γίνει μια φορά δεν υπάρχει πρόβλημα με την μπαταρία αυτοκινήτου μας, όμως άμα είναι συχνό φαινόμενο τότε ετοιμαστείτε να βάλετε το χέρι στην τσέπη, καθώς θα χρειαστεί άμεσα αποκατάσταση. Ελέγξτε πριν βγείτε από το αυτοκίνητο πως όλα είναι σβησμένα.

2. Ελέγξετε την τάση της

Για να είναι αποδοτική η μπαταρία αυτοκινήτου σας, μην αμελείτε να ελέγχετε την τάση της. Η τάση της μπαταρίας του αυτοκινήτου είναι κάτι που αυξομειώνεται και πρέπει να το γνωρίζει ο οδηγός, καθώς εάν πέσει κάτω από τα 12.3 Volt η μπαταρία χρειάζεται φόρτιση. Σε περίπτωση που αυτό συμβαίνει συχνά θα πρέπει να την ελέγξει κάποιος ειδικός, γιατί είναι σημάδι πως χρειάζεται αντικατάσταση.

3. Συντηρείστε τη σωστά

Πέρα από το φορτίο της μπαταρίας αυτοκινήτου, θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά και την επιφάνεια της για να αποφύγουμε αλλοιώσεις. Σε περίπτωση που θέλετε να στεγνώσετε ή να αφαιρέσετε τη σκόνη από την επιφάνεια της μπαταρίας, μπορείτε να το κάνετε με ένα αντιστατικό πανί ή με ένα ελαφρώς υγρό. Από τα σημαντικότερα σημεία είναι οι πόλοι και τα κλιπ σύνδεσης που κινδυνεύουν από διάβρωση άμα παραμείνουν υγρά καιρό.

4. Φορτίστε τη σωστά

Το να φορτίσουμε μια μπαταρία αυτοκινήτου είναι μια εύκολη διαδικασία αρκεί να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να έχουμε τον κατάλληλο τύπο φορτιστή για τον τύπο της δικής μας μπαταρίας. Η συνηθέστερη διαδικασία είναι να συνδεθεί ο θετικός πόλος του φορτιστή με τον θετικό της μπαταρίας αυτοκινήτου και αντίστοιχα οι αρνητικοί μεταξύ τους. Αφού έχει γίνει η σύνδεση σωστά, τότε ενεργοποιούμε τον φορτιστή. Όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση, τότε θα πρέπει να κλείσουμε τον φορτιστή πριν αποσυνδέσουμε τους πόλους.

5. Ποτέ φόρτιση σε ακραίες θερμοκρασίες

Ποτέ δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να φορτίσουμε τη μπαταρία αυτοκινήτου σε θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου ή σε συνθήκες καύσωνα, δηλαδή άνω των 40 βαθμών. Η φόρτιση δεν θα είναι αποτελεσματική. Ακόμη ο χώρος που θα γίνει η φόρτιση θα πρέπει να αερίζεται καλά.

6. Πότε πάμε στον ειδικό

Σε περίπτωση που δείτε πως το κάλυμμα της μπαταρίας αυτοκινήτου υπερθερμαίνεται εύκολα ή διαπιστώσετε κάποια ζημιά σε οποιοδήποτε μέρος της τότε υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.