Το να είσαι οδηγός και γονιός είναι πολύ δύσκολο τελικά

Το να είσαι οδηγός και γονιός είναι πολύ δύσκολο τελικά

Μία έρευνα της Nissan έδειξε πως το 63% των γονέων αντιμετωπίζουν δυσκολία στη συγκέντρωση όταν τα παιδιά τους προκαλούν φασαρία κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Η έρευνα έγινε σε 5.000 γονείς, οι οποίοι οδηγούν κατά μέσο όρο, 2 ώρες και 54 λεπτά εβδομαδιαίως μαζί με τα παιδιά τους.

Η μελέτη έδειξε πως η οδήγηση των γονέων με παρόντες τα παιδιά τους είναι μια εξαιρετικά αγχωτική και δύσκολη κατάσταση για τους ίδιους.

Οι γονείς οδηγοί αναγκάζονται πολλές φορές να μην κοιτάζουν στον δρόμο, να παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ. αλλά και να μην κρατούν το τιμόνι με τα δύο τους χέρια, λόγω της φασαρίας που κάνουν τα παιδιά στα πίσω καθίσματα.

Πιο αναλυτικά οι συμμετέχοντες γονείς δήλωσαν πως έχουν περάσει κόκκινα φανάρια, ξέχασαν να βγάλουν φλας, φρέναραν απότομα, άλλαξαν λωρίδα χωρίς να το ήθελαν και αναγκάστηκαν να σταματήσουν ξαφνικά λόγω των παιδιών.

Με άλλα λόγια οι γονείς άθελα τους, γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι οδηγοί.

Από τις πιο ενοχλητικές συμπεριφορές σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι οι φωνές και τα κλάματα (65%), οι μάχες μεταξύ φίλων ή αδερφών (58%), οι κλωτσιές στο κάθισμα των οδηγών (49%), το λύσιμο των ζωνών ασφαλείας (43%) και το πέταγμα των παιχνιδιών μέσα στην καμπίνα (39%).

Η έρευνα καταλήγει πως το 34% των γονέων θα ήθελε το επόμενο αυτοκίνητο να έχει συστήματα υποβοήθησης τα οποία αυξάνουν την οδηγική ασφάλεια.

Εάν είστε και εσείς ένας γονέας οδηγός, με «άτακτα» παιδιά, δοκιμάστε μερικά από τα παρακάτω ώστε να έχετε ασφαλέστερες, αλλά και ευκολότερες μετακινήσεις:

  • Εκπαιδεύστε τα από μικρά ώστε να σέβονται τον χώρο του αυτοκινήτου. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να γνωρίζουν τα όρια, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει η οδήγηση.
  • Εξηγήστε τους με όμορφο και απλό τρόπο πως είναι δύσκολο αυτό που κάνετε. Θα καταλάβουν πως η οδήγηση δεν είναι ένα απλό παιχνίδι.
  • Βάλτε απαλά τη μουσική που τους αρέσει ώστε να αγαπήσουν σταδιακά την ήρεμη και ήσυχη οδήγηση.
  • Αφήστε τα να παίζουν βιντεοπαιχνίδια μέσα στο αυτοκίνητο και ποτέ μην ξεκινήσετε εσείς μία διαμάχη μέσα στο αυτοκίνητο γι’ αυτό το θέμα.
  • Συζητήστε μαζί τους για ένα θέμα της καθημερινότητας τους και κερδίστε την εμπιστοσύνη τους.
  • Πείτε τους μία αστεία ιστορία για να κερδίσετε το ενδιαφέρον τους και την προσοχή τους.
  • Κάντε μία στάση για ένα παγωτό ή ένα άλλο γλυκό που αγαπούν, θα το εκτιμήσουν πως αφιερώσατε χρόνο γι’ αυτά.
  • Εξηγήστε τους πως η ζώνη ασφαλείας είναι κάτι πολύ σημαντικό και το φορούν όλοι οι «μεγάλοι».