Μηχανή αυτοκινήτου

Το σύστημα φρένων και πως λειτουργεί

Το σύστημα φρένων είναι γνωστό και ως σύστημα πέδησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια, καθώς αυτό σου δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματος σου.

Ένα πρόβλημα στο σύστημα φρένων του αυτοκινήτου μπορεί να είναι μοιραίο ακόμα και για τον πιο έμπειρο οδηγό.

Οι κατασκευαστές το γνωρίζουν και έχουν φροντίσει να δημιουργούν αξιόπιστα συστήματα και να ενσωματώνουν τεχνολογίες και μηχανισμούς που φροντίζουν να ελαχιστοποιούν τις αστοχίες ή τις εμπλοκές.

Δες μερικά από τα συστήματα φρένων που έχουν αναπτυχτεί και το πώς λειτουργούν:

Ηλεκτρομαγνητικό σύστημα φρένων

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα φρένων και το βλέπουμε να επικρατεί στα ηλεκτρικά και τα υβριδικά οχήματα. Χαρακτηριστικό του ηλεκτρομαγνητικού συστήματος φρένων, είναι το ομαλό σταμάτημα. Πέρα της υψηλής απόδοσης του, προσφέρει και ανακύκλωση της ενέργειας εάν χρησιμοποιηθεί σωστά καθώς ένα μέρος της κινητικής ενέργειας το μεταφέρει στη μπαταρία την οποία επαναφορτίζει. Αρκετοί οδηγοί δεν γνωρίζουν πως αυτή τη λειτουργεία πρέπει να την ενεργοποιήσουν σε κάποια οχήματα. Αναλυτικές πληροφορίες έχουν τα manual των κατασκευαστών.

Υδραυλικό σύστημα φρένων

Το έχεις ακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα σύστημα φρένων που βασίζεται σε ένα κεντρικό κύλινδρο που τροφοδοτείται από ένα ρεζερβουάρ με υδραυλικό υγρό. Έχει μία σύνδεση από καουτσούκ με τους τροχούς και χρησιμοποιεί πιστόνια και έμβολα για τον σταματημό του οχήματος. Είναι δυνατό και αξιόπιστο.

Σύστημα φρένων τριβής

Είναι το «παραδοσιακό» σύστημα φρένων το οποίο υπάρχει στα περισσότερα αυτοκίνητα και θεωρείται το πιο οικονομικό. Χρησιμοποιεί τα «τακάκια» τα οποία ουσιαστικά μέσω τριβής προσφέρουν επιβράδυνση. Με την κατάλληλη φροντίδα και χρήση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα παραπάνω.

ABS

Είναι ένα σύστημα φρένων το οποίο εξασφαλίζει πως σε ένα απότομο φρενάρισμα το όχημα δεν θα «ντελαπάρει» από την ακινητοποίηση των τροχών. Το ABS (Anti-Lock Braking System), ουσιαστικά εξασφαλίζει πως οι τροχοί παρά το σταμάτημα θα συνεχίσουν να κινούνται, ώστε το όχημα να εξασφαλίσει ένα απότομο και εύκολο στον χειρισμό σταμάτημα.

Είναι πολύ σημαντικό σύστημα φρένων καθώς το ABS έχει σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων που σε άλλες περιπτώσεις θα είναι μοιραία ατυχήματα. Σήμερα υπάρχουν διάφορες εκδοχές του οι οποίες έχουν ηλεκτρικά συστήματα υποβοήθησης και προσφέρουν μία ασφαλέστερη εμπειρία.