trakarisma-me-odhgo-xwris-diplwma

Τρακάρισμα με οδηγό χωρίς δίπλωμα – Ποιος πληρώνει;

 

Το τρακάρισμα με οδηγό χωρίς δίπλωμα δεν είναι διόλου απίθανο. Παρά τους ηλεκτρονικούς ελέγχους σήμερα, συνεχίζουν να υπάρχουν ανάμεσα μας. Ποιος πληρώνει όμως;

Το να οδηγείς δίχως τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή δίπλωμα, άδεια κυκλοφορίας και ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι ριψοκίνδυνο όχι μόνο για εσένα, αλλά και για τους άλλους.

Στην περίπτωση των ανασφάλιστων οχημάτων ο νόμος είναι ιδιαίτερα σκληρός, όμως τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει δίπλωμα;

Οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πως όσοι οδηγούν χωρίς δίπλωμα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 1 έως 12 μήνες και πρόστιμο 200€.

Αυτό ισχύει για τους οδηγούς που δεν έχουν εκδώσει ακόμη δίπλωμα –π.χ. ανήλικοι- αλλά και για όσους τους έχει αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης λόγω άλλης παράβασης και επιλέγουν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν με το όχημά τους.

Η υπαιτιότητα

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να πούμε πως η στέρηση διπλώματος δεν είναι ταυτόσημη με την υπαιτιότητα ενός ατυχήματος.

Για την Πολιτεία και τις ασφαλιστικές αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι κυρώσεις που δέχεται ένας οδηγός χωρίς δίπλωμα δεν αναιρούν το γεγονός πως μπορεί να μην ευθυνόταν για το ατύχημα.

Υπαιτιότητα του οδηγού χωρίς δίπλωμα

Σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιστική σε αποζημιώνει κανονικά, ενώ στρέφεται εναντίον του οδηγού χωρίς δίπλωμα ώστε να αποπληρώσει ο ίδιος ή ο κάτοχος του οχήματος το ποσό που αναλογεί. Πέρα λοιπόν των πρώτων ποινικών διώξεων, καλείται να αποζημιώσει και την ασφαλιστική του.

Δική σου υπαιτιότητα

Τώρα στην περίπτωση που τρακάρεις εσύ κάποιον που κυκλοφορούσε χωρίς άδεια οδήγησης, τότε η ασφαλιστική σου τον αποζημιώνει κανονικά.

Έτσι είστε και οι δύο καλυμμένοι από τις βλάβες που προξένησες, όμως η άλλη πλευρά θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις ποινικές κυρώσεις.

Τι δείχνει η εμπειρία;

Έχουν υπάρξει αρκετές αντίστοιχες περιπτώσεις στις οποίες πάντα ισχύουν τα παραπάνω.

Στην αντίληψη του νόμου η οδήγηση χωρίς δίπλωμα είναι καταδικαστέα, όμως αυτό δε σημαίνει πως ο οδηγός δεν καλύπτεται εάν είναι ασφαλισμένος.

Αντιθέτως όταν υπάρξει τρακάρισμα με ένα ανασφάλιστο όχημα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται πολύ περισσότερο και για τις δύο πλευρές.

Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση και είναι η «κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα» η οποία σε αποζημιώνει άμεσα και στο ακέραιο.