Μηχανή αυτοκινήτου

Τρακάρισμα αυτοκινήτου: Επισκευή ή ανακύκλωση;

Το τρακάρισμα αυτοκινήτου είναι η αρχή του διλλήματος αν θα πρέπει να το επισκευάσεις ή να κοιτάξεις για κάποιο νέο όχημα. Διάβασε και μάθε τι σε συμφέρει.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου λύνει πολλά θέματα στο τρακάρισμα αυτοκινήτου, όμως η επισκευή δεν είναι πάντα και η καλύτερη επιλογή. Είναι καιρός να εξετάσουμε κάποια επιχειρήματα για το αν ένα τρακαρισμένο όχημα αξίζει να επισκευαστεί ή να ανακυκλωθεί.

Επισκευή

Το τρακάρισμα αυτοκινήτου δεν είναι πάντα καταστρεπτικό. Τα σύμφωνα με τις στατιστικές τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται με λιγότερα από 30 km/h οπότε σημαίνει από μικρές έως σημαντικές βλάβες.

Το ερώτημα είναι ποιος αναλαμβάνει την επισκευή.

Ένα ασφαλισμένο αυτοκίνητο είναι καλυμμένο, μόνο αν την ευθύνη την έχει ένας άλλος οδηγός, στην περίπτωση όμως της μικτής ασφάλειας προβλέπεται αποζημίωση ακόμα και αν το λάθος ήταν δικό σου.

Μετά το τρακάρισμα αυτοκινήτου πρέπει να εκτιμήσεις τις ζημιές και να δεις τι πραγματικά κοστίζει και πόσο χρόνο θέλει. Εάν μιλάμε για ένα νέο αυτοκίνητο, τότε η επισκευή είναι μονόδρομος, εάν το κόστος επισκευής δεν αγγίζει ή υπερβαίνει αυτό της αγοράς του.

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι η λύση η δεύτερη λύση στο τρακάρισμα αυτοκινήτου. Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν σου κοστίζει απολύτως τίποτα και μπορεί να έχεις ένα μικρό κέρδος εάν η εταιρεία είναι σωστή απέναντι σου.

Δεν είναι και η πιο ευχάριστη επιλογή να αναγκαστείς να καταστρέψεις το όχημα σου, όμως στην περίπτωση ενός παλιού αυτοκινήτου είναι η καλύτερη και οικονομικότερη λύση.

Ο λόγος είναι πως μετά το τρακάρισμα αυτοκινήτου θα πρέπει να βρεις κάποια ανταλλακτικά που επειδή δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά πλέον είναι πανάκριβα.

Επιπλέον το όχημα που θα επισκευάσεις ίσως να μην αξίζει μία τέτοια επένδυση, καθώς να έχει πολύ χαμηλή αξία μεταπώλησης. Έτσι η ανακύκλωση είναι η επίσπευση του πλάνου αντικατάστασης.

Τελικά τι αξίζει να κάνω;

Επειδή δεν μπορείς να προβλέψεις το τρακάρισμα αυτοκινήτου πότε θα συμβεί, καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Η πιο έξυπνη επιλογή είναι να κάνεις μία μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Στην περίπτωση που δεν είναι κάτι τέτοιο εφικτό, πρέπει να εκτιμήσεις τα χρόνια κυκλοφορίας του οχήματος σου.

Αν μιλάμε για ένα όχημα που έχει 15-20 χρόνια και η ζημιά του είναι κοντά στα 3.000€, τότε η ανακύκλωση είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί σύντομα θα κοίταζες έτσι κι αλλιώς για ένα νέο μοντέλο.