Γιατί η ξεκούραση είναι το σημαντικότερο για έναν επαγγελματία οδηγό

Γιατί η ξεκούραση είναι το σημαντικότερο για έναν επαγγελματία οδηγό

Αν και για πολλούς ο επαγγελματίας οδηγός θεωρείται ένα καθιστικό επάγγελμα, η φύση του απαιτεί περισσότερες ανάγκες ξεκούρασης και φρεσκάδας από άλλα επαγγέλματα.

Μια μελέτη της αμερικάνικης ένωσης αυτοκινήτων έδειξε πως η υπνηλία αποτελεί βασική αιτία στο 10% των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα το πιο τρομακτικό σημείο είναι η άγνοια κινδύνου του οδηγού, καθώς είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτεί κάποιος πως είναι τόσο κουρασμένος που δεν μπορεί να οδηγήσει, ενώ παράλληλα, είναι απίθανο να αισθανθεί την κούραση μετά από ένα τρακάρισμα όσο μικρό και αν είναι.

Έτσι ο επαγγελματίας οδηγός που κατά βάση κάνει μεγάλες διαδρομές καθημερινά, θα πρέπει να δίνει μεγάλο βάρος στην ξεκούραση του. Να μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει για να τον βοηθήσουν:

1.    Σωστή θέση οδήγησης

Η σωστή θέση του καθίσματος θα τον βοηθήσει να μην νιώθει σωματική κόπωση μετά από κάποια ώρα και να μην αντιμετωπίζει πιασίματα στο τέλος της βάρδιας του. Έτσι θα χρειαστεί να βρει το σημείο που νιώθει πιο ξεκούραστος και παράλληλα να έχει την καλύτερη δυνατή ορατότητα στο δρόμο.

2.    Άγχος

Το στρες αν και δεν είναι σωματική κούραση, μπορεί εύκολα να γίνει ψυχική. Έτσι θα πρέπει να το αποβάλει με κάθε τρόπο, ώστε να νιώθει ξεκούραστος και ικανός πριν από κάθε διαδρομή. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνει τα πράγματα που του αρέσουν όπως π.χ. χόμπι.

3.    Σωστή μουσική

Η μουσική αποτελεί τις περισσότερες φορές τρόπος ξεκούρασης και χαλάρωσης και πολλοί οδηγοί την χρειάζονται για να παραμένουν συγκεντρωμένοι. Όμως πρέπει να γνωρίζουν το σημείο στο οποίο γίνεται φορτική και θα πρέπει να την κλείσουν, καθώς εκεί λειτουργεί αρνητικά.

4.    Θερμοκρασία καμπίνας

Η άνεση στην θερμοκρασία επηρεάζει και την φυσική κατάσταση και το αίσθημα της ξεκούρασης.  Έτσι ο επαγγελματίας οδηγός θα πρέπει να αποφύγει την πολύ ζέστη που μπορεί να φέρει υπνηλία και να διατηρήσει μια ήπια θερμοκρασία που θα τον κάνει να νιώθει άνετα αλλά και λειτουργικός.

5.    Στάσεις

Οι στάσεις είναι απαραίτητες για να δίνεται ο κατάλληλος χρόνος χαλάρωσης και ξεκούρασης στον οδηγό σε οποιαδήποτε διαδρομή. Υπολογίζεται πως ανά 2 ώρες συνεχόμενης οδήγησης πρέπει να γίνεται μια στάση 5 λεπτών.

6.    Καφές και ενεργειακά ποτά

Η καφεΐνη αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για τον επαγγελματία οδηγό, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο. Η ουσία σε φυσιολογικές ποσότητες προσφέρει το αίσθημα της ξεκούρασης, όμως σε υψηλές συγκεντρώσεις μας κάνει ριψοκίνδυνους και νευρικούς κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο στην οδήγηση.