Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα χειμερινά λάστιχα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα χειμερινά λάστιχα

Πριν την εμφάνιση των λάστιχων τύπου 4 εποχές, υπήρχε η ανάγκη για θερινά και χειμερινά λάστιχα, όμως σήμερα ισχύει ακόμα;

Τα χειμερινά λάστιχα προέκυψαν ως ανάγκη για τα πιο κρύα κλίματα και στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο διαδεδομένα. Οι μόνοι που τα χρειάζονταν ουσιαστικά, ήταν όσοι έμεναν σε ορεινά μέρη ή έκαναν ταξίδια λόγω δουλειάς ή εξοχικού.

Με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όμως, οφείλουμε να επανεξετάσουμε τη χρήση τους ακόμα και στην πόλη, παρά το αυξημένο κόστος τους σε σχέση με τα θερινά.

Τα χειμερινά λάστιχα, είναι γνωστά και ως χιονολάστιχα ή αλπικά. Είναι σχεδιασμένα με γόμες που ενεργοποιούνται σε ορισμένες καιρικές συνθήκες και δίνουν τα μέγιστα αποτελέσματα σε σταθερότητα και πέδηση.

Στα ηπειρωτικά κλίματα η ύπαρξη παγετού και οι συχνές βροχές απαιτούν μεγάλη προσοχή και έτσι τα χειμερινά λάστιχα ήταν η απάντηση για μια ασφαλέστερη οδήγηση. Στις ακόμη πιο βόρειες χώρες έχει αναπτυχτεί μια διαφορετική κατηγορία χειμερινών λαστίχων, τα σκανδιναβικά (nordic) τα οποία όμως απευθύνονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό των τελευταίων είναι η ύπαρξη καρφιών για σταθεροποίηση.

Βασική προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσει κάποιος χειμερινά λάστιχα είναι να βρίσκεται σε περιβάλλον κάτω των 7 βαθμών Κελσίου ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός, ώστε η ειδική επίστρωσή του να μην δεχτεί θερμική αλλοίωση. Εάν ένα χειμερινό λάστιχο χρησιμοποιηθεί θερινούς μήνες, αυτή η ειδική επίστρωση στη γόμα του σταδιακά θα καταστραφεί και θα χάσει την ιδιότητα να μην παγώνει και να παραμένει ελαστική.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό στα χειμερινά λάστιχα είναι οι τριπλές ειδικές εγχάρακτες αυλακώσεις που βοηθούν στο να διώχνουν το νερό ή το χιόνι και στο να «δένει» το λάστιχο στον δρόμο προσφέροντας μειωμένη πιθανότητα γλιστρήματος.

Εάν θέλετε να πάρετε ένα πραγματικό χειμερινό λάστιχο θα πρέπει να αναζητήσετε την επιγραφή 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), καθώς η σήμανση M+S (Mud and Snow) δεν αρκεί και δεν ξεκαθαρίζει εάν υπάρχει η ειδική χειμερινή γόμα.

Έτσι, καταλήγουμε πως εάν κάποιος αντιμετωπίζει ακόμα και σε αστικό περιβάλλον αντίστοιχες συνθήκες τον χειμώνα, μπορεί να προμηθευτεί ένα χειμερινό λάστιχο. Σε άλλες περιπτώσεις τα χειμερινά λάστιχα λόγω του υψηλού κόστους δεν είναι μία έξυπνη επένδυση και μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με την αγορά των λαστίχων 4 εποχών.