Μάθε τα πάντα για την οδήγηση σε μία χιονισμένη πόλη

Μάθε τα πάντα για την οδήγηση σε μία χιονισμένη πόλη

Αν και δεν είναι τόσο συχνό το χιόνι στην Ελλάδα, όσες φορές έχουμε δει χιονισμένες πόλεις τα προβλήματα στην οδήγηση είναι μεγάλα.

Αιτία είναι πως ως οδηγοί δεν έχουμε μάθει να κινούμαστε σε μία χιονισμένη πόλη, καθώς είναι κάτι έξω από την πραγματικότητά μας. Όμως, η απορρύθμιση του κλίματος που αποτελεί αιτία των έντονων καιρικών φαινομένων, φαίνεται πως είναι η αφορμή να έρθουμε σε επαφή με νέες τεχνικές οδήγησης και συντήρησης των οχημάτων μας, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με τον παγετό.

Ας δούμε λοιπόν πώς πρέπει να οδηγούμε σε μία χιονισμένη πόλη:

Ζέσταμα μηχανής

Δεν χρειάζεται να το κάνουμε μόνο όταν βρισκόμαστε σε μία χιονισμένη πόλη. Το ζέσταμα της μηχανής είναι μία βαρετή αλλά πολύ σημαντική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσουμε τους χειμερινούς μήνες. Όταν η θερμοκρασία καταγράφεται μονοψήφια στο θερμόμετρο, τότε πρέπει να περιμένουμε 10 λεπτά ώστε η μηχανή του αυτοκινήτου να ανεβάσει θερμοκρασία και να μην δημιουργηθεί κάποια βλάβη σε μία πιθανή απότομη εκκίνηση.

Αλυσίδες

Εάν πρέπει να οδηγήσετε σε μία χιονισμένη πόλη τότε θα πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλειά σας. Θα χρειαστείτε αλυσίδες χιονιού (σχετικό κείμενο εδώ) ώστε να μην κινδυνεύσετε από τον παγετό. Ακόμη μην ξεχάσετε να έχετε γάντια για να γίνει η τοποθέτησή τους πιο εύκολα.

Χαμηλή ταχύτητα και αποστάσεις

Όπως και με την έντονη βροχή, έτσι και σε μία χιονισμένη πόλη ο δρόμος γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος λόγω του νερού. Για να μην υπάρξουν απρόοπτα και τρακαρίσματα θα πρέπει να διατηρείτε χαμηλή ταχύτητα και την απόσταση ασφαλείας από τον μπροστινό. Έτσι, θα έχετε την άνεση να φρενάρετε χωρίς να ακουμπήσετε κάποιο άλλο αυτοκίνητο.

Φώτα πορείας

Ακόμα και αν είναι 12 το μεσημέρι, αλλά ο ουρανός είναι σκοτεινός, τότε θα πρέπει να ανάψετε τα φώτα πορείας. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε τους άλλους οδηγούς να σας προσέχουν.

Ξεπάγωμα παρμπρίζ

Μια χιονισμένη πόλη μπορεί να είναι όμορφη, αλλά δεν είναι φιλική στα τζάμια. Για να ξεπαγώσεις λοιπόν το παρμπρίζ το μόνο που θα χρειαστείς είναι να ανάψεις τη θέρμανση του οχήματος και να περιμένεις. Μία άλλη λύση είναι να «ξύσεις» τον πάγο από το τζάμι με μία ειδική σπάτουλα σιλικόνης.