Παραφλού

Υγρά αυτοκινήτου: Φρόντισε τα και αντικατέστησε τα

Τα υγρά αυτοκινήτου δεν βρίσκονται μόνο στη μηχανή, αλλά σε διάφορα συστήματα. Γνωρίζεις πόσο σημαντικά είναι και πότε χρειάζονται αντικατάσταση ή συμπλήρωση;

Σε ένα όχημα υπάρχουν διάφορα συστήματα. Πολλά από αυτά για να λειτουργούν σωστά και να προσφέρουν μία ομαλή οδηγική εμπειρία χρησιμοποιούν τα υγρά αυτοκινήτου με σκοπό την υδραυλική πίεση, την ψύχη, τη συντήρηση και τη λίπανση.

Εδώ θα γνωρίσεις μερικά από τα βασικά υλικά που είναι γνωστά ως «υγρά αυτοκινήτου», πότε χρειάζονται αλλαγή, αλλά και τι προσφέρουν:

Λάδι μηχανής

Πρόκειται για ένα από τα πιο βασικά υγρά του αυτοκινήτου. Προσφέρει λίπανση στα πιστόνια της μηχανής. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες όπως τα ορυκτά και τα συνθετικά. Οι διαφορές τους είναι στην αντοχή των υψηλών θερμοκρασιών, την τιμή και φυσικά στο αποτέλεσμα. Το κάθε λάδι αναγράφει τα χιλιόμετρα τα οποία χρειάζεται αντικατάσταση.

Υγρό φρένων

Πολλά συστήματα φρένων είναι υδραυλικά. Αυτό σημαίνει πως εντάσσονται και αυτά στα «υγρά αυτοκινήτου». Θα πρέπει να ελέγχεται η στάθμη τους ώστε να είναι πάντα λειτουργικά, γιατί καθορίζουν την αποτελεσματικότητα ενός από τα πιο χρήσιμα συστήματα στο όχημα. Δεν γίνεται συμπλήρωση, μονάχα εάν υπάρχει διαρροή ή έχουν φαγωθεί τα τακάκια. Στην περίπτωση που το ρεζερβουάρ τους είναι άδειο καλό είναι να προβείς σε επισκευή του.

Υγρά υδραυλικού συστήματος

Είναι υγρά αυτοκινήτου τα οποία χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν εύκολη κίνηση στο τιμόνι. Διαφέρουν από τα υγρά των φρένων και απευθύνονται αποκλειστικά σε άλλα συστήματα. Όταν αρχίσουν να φθείρονται και χρειάζονται αντικατάσταση, το τιμόνι γίνεται σταδιακά σκληρό.

Αντιψυκτικό

Το αντιψυκτικό υγρό μπαίνει στο ψυγείο και εξασφαλίζει πως το νερό δεν θα παγώσει, αλλά ούτε και θα εξατμιστεί στις υψηλές θερμοκρασίες. Το κάθε όχημα έχει διαφορετικές ανάγκες και αναγράφεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή πότε πρέπει να γίνει αντικατάσταση του. Όπως με όλα τα υγρά του αυτοκινήτου, έτσι και εδώ πρέπει να γίνεται έλεγχος και συμπλήρωση στην περίπτωση που είναι κάτω από την επιθυμητή στάθμη.

Νερό

Τέλος το νερό είναι και αυτό ένα πολύ βασικό υγρό αυτοκινήτου. Υπάρχει στο εσωτερικό της μηχανής και είναι απιονισμένο. Προσφέρεται για τον βρασμό και τη λειτουργία της. Είναι σημαντικό να μην γίνει χρήση του κοινού νερού, καθώς τα άλατα θα φθείρουν τα στοιχεία της μηχανής. Νερό ακόμη συμπληρώνεται και στους υαλοκαθαριστήρες για τον καθαρισμό των τζαμιών.