Μπορεί-ένα-λάθος-φίλτρο-λαδιού-να-σου-καταστρέψει-το-αυτοκίνητο

Μπορεί ένα λάθος φίλτρο λαδιού να σου καταστρέψει το αυτοκίνητο;

Το φίλτρο λαδιού είναι κάτι στο οποίο δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις. Τι ακριβώς κάνει, αλλά και πως μία λάθος επιλογή μπορεί να καταστρέψει τον κινητήρα μας;

Το ακούς συνεχώς και ξέρεις πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να το αλλάζει. Τις περισσότερες φορές στο λέει ο μηχανικός, όμως δεν έχεις καταλάβει και πολύ τι κάνει ουσιαστικά. Έφτασε η στιγμή να μάθεις τα πάντα για το ιδιαίτερα κρίσιμο ανταλλακτικό της μηχανής.

Τι είναι το φίλτρο λαδιού;

Πρόκειται για ένα τμήμα χαμηλού κόστος, με τεράστια όμως λειτουργεί αν αναλογιστούμε πως η δουλειά που επιτελεί, είναι παρόμοια με αυτή των νεφρών για έναν άνθρωπο.

Στην πράξη είναι ένα χάρτινο ή συνθετικό φίλτρο το οποίο αποτρέπει την διέλευση μολυσματικών παραγόντων που ενδέχεται να υπάρχουν στο λάδι, στο εσωτερικό του κινητήρα, κρατώντας τον καθαρό.

Πώς λειτουργεί;

Κάθε κινούμενο μέρος του κινητήρα, χρειάζεται καθαρό λάδι για να κάνει την δουλειά του χωρίς φθορές. Πολλές φορές όμως ακόμη και στο εσωτερικό του οχήματος τυχαίνει να υπάρχουν στερεά σωματίδια όπως σκόνη, τρίμματα μετάλλου, άνθρακας, καπνός ή οιαδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει φθορές.

Καθώς το λάδι κυκλοφορεί στο εσωτερικό της μηχανής, ανά τακτά χρονικά διαστήματα περνάει από το φίλτρο λαδιού, όπου αυτό συγκεντρώνει όλα τα στερεά σώματα και επιτρέπει το λάδι να φτάσει στην καρδιά του κινητήρα καθαρό.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζει;

Σε γενικές γραμμές τα φίλτρα λαδιού βουλώνουν γρήγορα. Αυτό σημαίνει πως ανά 10.000-15.000 χιλιόμετρα θα πρέπει να μπαίνεις στην διαδικασία να κάνεις αντικατάσταση. Ένα χάρτινο κατακρατά το 70% των σωματιδίων 8-10 mm και 98% από τα 15 mm και άνω.

Αντιθέτως τα κορυφαία συνθετικά, φροντίζουν να κρατούν 90% των σωματιδίων 8-10 mm και 99% από τα 15 mm και άνω. Επιπλέον τα συνθετικά έχουν μεγαλύτερο χώρο συγκράτησης και χρόνο ζωής. Εάν τα συνδυάσεις με συνθετικά λάδια μπορούν να βγάλουν άνετα και 25.000 χιλιόμετρα.

Ένα λάθος μπορεί να είναι μοιραίο

Ένα λάθος φίλτρο ή ένα ιμιτασιόν μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τη μηχανή του αυτοκινήτου μας.

Για παράδειγμα εάν το φίλτρο κατά την λειτουργία του χάσει την δομή του και κρεμάσει, τότε ο κινητήρας θα παρουσιάσει διάφορες βλάβες με κάποιες από αυτές να είναι μοιραίες.

Είναι λοιπόν σημαντικό σε ένα τόσο οικονομικό ανταλλακτικό πάντα να επιλέγουμε την καλύτερη διαθέσιμη λύση και όχι την πιο οικονομική, αλλά και να κάνουμε τακτικές αντικαταστάσεις.