Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι η λύση στην κλιματική αλλαγή;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπόσχονται ένα μέλλον με λιγότερους ρύπους. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο και αν ναι, ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία των σχεδίων μας;

Το κλίμα αλλάζει και η ανθρωπότητα αναζητά τη χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση των κεκτημένων της βιομηχανικής επανάστασης και τη βιωσιμότητα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν συνδεθεί με την απεξάρτηση από το πετρέλαιο στα μάτια του καταναλωτή, όμως η ενέργεια που χρειάζονται θα πρέπει να προέρχεται από καθαρότερες πηγές.

Οι προκλήσεις της ηλεκτροκίνησης

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που εν μέρει έχει απαντηθεί, είναι πως μπορεί να υπάρξει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Η απάντηση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα επιφέρουν καμία ουσιαστική αλλαγή, εάν η ενέργεια παραμένει εξαρτημένη από το πετρέλαιο, το λιγνίτη και άλλες «βρώμικες» πηγές.

Τι γίνεται όμως με τα ενεργειακά αποθέματα;

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρισμού αντλώντας έτσι τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα γρήγορα.

Αυτό σήμερα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, παρότι η τιμή του ρεύματος αυξάνεται, τι θα γινόταν όμως αν είχε ήδη επικρατήσει η ηλεκτροκίνηση;

Το πρόβλημα στο οποίο πρέπει να εστιάσουν τα κράτη και οι επιχειρήσεις είναι η επένδυση σε μεγάλες υποδομές για παραγωγή, αποθήκευση και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει συνεχόμενα επάρκεια.

Αύξηση των οχημάτων

Το 2020 ταξινομήθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανά τον κόσμο. Μεταφράζοντας το σε ποσοστό αποτελεί ανάπτυξη του κλάδου, άνω του 40%.

Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA) εκτιμά πως σε όλη την παρούσα δεκαετία θα υπάρχει αύξηση της ηλεκτροκίνησης. Ταυτόχρονα όμως βλέπει και πως ο στόχος για μηδενικές εκπομπές στα οχήματα το 2050 απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας τα οποία ήδη δεν διαθέτουμε σε καθαρή μορφή, οπότε είναι αναγκαίες περισσότερες και γρηγορότερες επενδύσεις.

Η περίπτωση της Κίνας

Ένας από τους μεγάλους παίχτες πλέον στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι η Κίνα, αν και το 2020 η Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη φορά την Κίνα στην αγορά νέων οχημάτων.

Η Κίνα προσανατολίζεται στο να γίνει η νέα υπερδύναμη στην ηλεκτροκίνηση με εγχώριας παραγωγής οχήματα, από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εκτοπίζοντας την Ε.Ε. και την Αμερική στις διεθνείς αγορές.

Το ράλι για την ηλεκτροκίνηση παίζεται στον πόντο. Όσοι βρίσκονται στο τιμόνι όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάνε πως ο σκοπός δεν είναι η αλλαγή των ισορροπιών, αλλά η επανεφεύρεση της ισορροπίας στο κλίμα.