Τελικά-καις-λιγότερη-βενζίνη-όταν-χρησιμοποιείς-το-cruise-control

Τελικά καις λιγότερη βενζίνη όταν χρησιμοποιείς το cruise control;

Το σύστημα cruise control πέρα από την ξεκούραση που προσφέρει στον οδηγό, εκτιμάται πως βοηθά στην μείωση της κατανάλωσης. Πόσο αλήθεια είναι αυτό τελικά;

Με την βενζίνη να βρίσκεται στα ύψη, πλέον κάθε οδηγός αναζητά λύσεις για να έχει εξοικονόμηση σε κάθε του μετακίνηση. Ένα από τα δεκάδες tips εξοικονόμησης που μπορεί να ακούσεις, είναι η χρήση του cruise control.

Τι είναι το cruise control;

Σε πολλά αυτοκίνητα εδώ και σχεδόν μία δεκαετία ενσωματώνεται η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία αποτελεί μία πρώιμη έκδοση της αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο κρατά σε σταθερή ταχύτητα το αυτοκίνητο, σαν τον «αυτόματο πιλότο» στα αεροπλάνα και επιτρέπει στον οδηγό να ξεκουράσει τα πόδια του καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα πεντάλ.

Πώς λειτουργεί;

Στην πράξη μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει το cruise control, αυτό «κλειδώνει» σε μία ταχύτητα και ανεξάρτητα από την κλίση του οδοστρώματος παρέχει διαρκώς στον κινητήρα την απαραίτητη ποσότητα καυσίμου.

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις και μετεξελίξεις του συγκεκριμένου συστήματος και όπως μπορούμε να φανταστούμε, είναι και αυτό που αποτελεί πλατφόρμα για τη πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση που σε λίγα χρόνια θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Στα τελευταία μοντέλα, το cruise control είναι ικανό να αναγνωρίσει τις πινακίδες των μπροστινών οχημάτων και να αναπροσαρμόζει την ταχύτητά του παραμένοντας πάντα εντός των ορίων του δρόμου ή αυτό που έχει θέσει ο οδηγός.

Τι γίνεται με την κατανάλωση όμως;

Όπως ξέρεις η κατανάλωση του οχήματος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως έχεις κάνει όλα τα service και πως συμπληρώνεις κάθε μήνα τον απαιτούμενο αέρα στα λάστιχα σου, τότε το cruise control όντως μπορεί να σου προσφέρει μία σημαντική εξοικονόμηση. Υπολογίζεται πως η χρήση του στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πετύχει 15%-30% μείωση καυσίμων.

Ποιο είναι το λάθος που δεν βλέπεις μείωση;

Φυσικά μην περιμένεις να δεις μεγάλες διαφορές εάν είσαι ένας επιθετικός οδηγός. Η συνεχόμενη χρήση γκαζιού – φρένου, όπως γνωρίζεις καίει πολύ περισσότερο.

Το cruise control από την άλλη σταθεροποιεί το όχημα, οπότε για όσο περισσότερο το θέτεις σε λειτουργία, τόσο περισσότερο το αυτοκίνητό σου πετυχαίνει την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση.

Έρευνες έχουν δείξει πως αν αυξομειώνεις την ταχύτητά σου ανά 18 δευτερόλεπτά, τότε καταλήγεις να έχεις αυξημένη κατανάλωση κατά 20%.