Τι γνωρίζεις για τα υβριδικά diesel;

Υγραεριοκίνηση: Οι 5 λόγοι για να επιλέξεις υγραέριο για το όχημά σου

Η υγραεριοκίνηση είναι ο τρόπος για να εξοικονομήσει κάθε οδηγός έως και 40% από τα έξοδα στα καύσιμα του με μία απλή εγκατάσταση στον κινητήρα του.

Στα χρόνια της κρίσης αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες ήταν οικονομικότερες από τη βενζίνη και ο δρόμος τους οδήγησε στην υιοθέτηση της υβριδικής λογικής με την εγκατάσταση του υγραέριου που είναι γνωστό και ως LPG.

Τι είναι το LPG;

Το LPG σημαίνει Liquefied Petroleum Gas και στην Ελλάδα είναι γνωστό ως υγραέριο κίνησης. Πρόκειται για ένα παράγωγο του πετρελαίου, που αποτελείται κυρίως από προπάνιο και έχει 105 οκτάνια, σε αντίθεση με την απλή βενζίνη που έχει 95 οκτάνια. Η τιμή του είναι κοντά στα 80 λεπτά του ευρώ, αν και υπάρχουν αυξομειώσεις κατά καιρούς.

Είναι το φυσικό αέριο;

Όχι, το LPG είναι ένα εντελώς διαφορετικό καύσιμο από το CNG (Compressed Natural Gas), δηλαδή το φυσικό αέριο που πρόκειται για μεθάνιο. Είναι αρκετά συχνή η σύγχυση τους, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικά καύσιμα που απαιτούν διαφορετική εγκατάσταση και έχουν άλλη λειτουργία.

Άρα το αυτοκίνητο μου γίνεται υβριδικό;

Τεχνικά ναι. Για την ακρίβεια έχεις δύο διαφορετικά καύσιμα, το υγραέριο LPG και τη βενζίνη, όπου με έναν διακόπτη μπορείς και τα εναλλάσσεις. Έτσι είσαι σίγουρος πως δεν θα ξεμείνεις ποτέ από καύσιμα και έχεις τον απόλυτο έλεγχο πάνω στην κατανάλωση.

Για παράδειγμα κάποιοι οδηγοί επιλέγουν να κινούνται με υγραέριο μέσα στην πόλη και στα ταξίδια, να χρησιμοποιούν βενζίνη ή και το αντίστροφο. Κάποιοι άλλοι καταργούν εντελώς την βενζίνη καθώς θεωρούν πως είναι πολύ πιο οικονομικός τρόπος η υγραεριοκίνηση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πρέπει να φοβάσαι καθώς το LPG πλέον είναι αρκετά δημοφιλές και βρίσκεται ακόμα και σε πολλά επαρχιακά πρατήρια καυσίμων.

Γιατί αξίζει η επένδυση σε LPG;

Η υγραεριοκίνηση είναι ένας τρόπος ο ιδιοκτήτης να εξοικονομήσει πολλά χρήματα από τα καύσιμα του και παράλληλα να προστατεύει το περιβάλλον. Το υγραέριο παράγει λιγότερους ρύπους από τη συμβατική βενζίνη και είναι πολύ πιο καθαρός τρόπος για να κινηθεί ένα αυτοκίνητο.

Επιπλέον το κόστος της εγκατάστασης κάνει εξαιρετικά γρήγορα την απόσβεση του, καθώς μπορεί να εξοικονομήσει έως και το 40% των χρημάτων που έδινε ένας οδηγός για τα καύσιμα του σε έναν χρόνο, ενώ η αξιοπιστία του εγγυάται την μακρόχρονη καλή λειτουργία του.

Εάν λοιπόν είσαι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί αρκετά το αυτοκίνητο του, κάνεις ταξίδια ή έχεις ένα όχημα μεγάλου κυβισμού που «καίει» πολύ, τότε σίγουρα δεν θα πρέπει να συζητάς γιατί το υγραέριο είναι αυτό που χρειάζεσαι και γιατί θα σου προσφέρει μεγάλα οφέλη.

Που τοποθετείται;

Αυτό που γίνεται ουσιαστικά στο αυτοκίνητο είναι να τοποθετηθεί μία κυλινδρική δεξαμενή στο σημείο της ρεζέρβας η οποία θα αποθηκεύει το υγραέριο. Υπάρχουν διάφορες δεξαμενές, όμως οι πιο κοινές είναι αυτές που χωρούν περίπου 50 λίτρα. Για λόγους ασφαλείας γεμίζουν περίπου στο 80%, ενώ η πίεση τους είναι μεταξύ 5-10 bar.

Πώς γίνεται η εγκατάσταση του LPG;

Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις πως υπάρχει ειδική νομοθεσία που ορίζει επακριβώς τον τρόπο μετατροπής του αυτοκινήτου. Ο λόγος είναι η διασφάλιση της ποιότητας της εγκατάστασης και την καλή λειτουργία της.

Το υγραέριο, σε περίπτωση διαρροής, λόγω του μεγαλύτερου βάρους του από τον αέρα, δεν εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα, αλλά αντιθέτως συγκεντρώνεται χαμηλά στο έδαφος και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην εγκατάσταση του.

Έτσι θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα πιστοποιημένο, από το Υπουργείο Μεταφορών, συνεργείο ώστε να κάνει σωστά την μετατροπή και να σου δώσει το απαραίτητο δικαιολογητικό στο τέλος της διαδικασίας.

Πέρα από τα γραφειοκρατικά όμως ζητήματα, θα πρέπει να επιλέξεις και το κατάλληλο σύστημα υγραεριοκίνησης, καθώς δεν ταιριάζουν όλα τα συστήματα LPG σε όλους τους κινητήρες.

Ο μηχανικός που θα αναλάβει την εγκατάσταση πρέπει να γνωρίζει λεπτομερώς το σύστημα που κινητήρα σου και τον τύπο του μηχανισμού LPG που είναι κατάλληλος για να έχεις τα μέγιστα αποτελέσματα και την ελάχιστη κατανάλωση. Επιπλέον ο τεχνικός σύμβουλος θα σου πει ποια δεξαμενή είναι η κατάλληλη.

Σήμερα η συνολική εγκατάσταση ενός τέτοιου μηχανισμού είναι κοντά στα 700 ευρώ, όμως σίγουρα μπορείς να βρεις και πολύ ακριβότερους που φτάνουν και τα 2.000. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνεις έρευνα αγοράς, να υπολογίσεις την παλαιότητα του κινητήρα σου, να γνωρίζεις τα brands, αλλά και να συζητήσεις για το εργατικό κόστος.

Ακόμη να θυμάσαι πως ανά 20.000 χιλιόμετρα το σύστημα LPG χρειάζεται συντήρηση, δηλαδή την αλλαγή δύο φίλτρων.

Υπάρχουν εργοστασιακά μοντέλα με υγραεριοκίνηση;

Μέχρι στιγμής μιλήσαμε για τις μετατροπές, όμως θα πρέπει να ξέρεις πως αρκετές εταιρείες προσφέρουν ολοκαίνουργια αυτοκίνητα με εργοστασιακή κατασκευή LPG. Πρόκειται για την ιδανική οικονομική λύση καθώς δεν θα χρειαστεί να κάνεις μόνος σου μία εγκατάσταση σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά το ενδεχόμενο εάν ετοιμάζεσαι να πάρεις νέο αυτοκίνητο, να εξετάσεις όλα τα εργοστασιακά υβριδικά με υγραέριο ώστε να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Σκέψου πως για μία ζωή το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα εξοικονομεί χρήματα από την κατανάλωση του σε σχέση με έναν απλό βενζινοκινητήρα.

Τι άλλο πρέπει να προσέχεις;

Πέρα από το να κάνεις την εγκατάσταση με ένα φυσιολογικό ποσό και σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο, θα πρέπει να προσέχεις την ποιότητα του LPG.

Όπως και με την βενζίνη, έτσι και με το υγραέριο κίνησης γίνονται αρκετές παρανομίες εις βάρος του καταναλωτή. Έτσι θα πρέπει να προσέχεις από ποια πρατήρια καυσίμων ανεφοδιάζεις το όχημα σου, καθώς κάποια χρησιμοποιούν ένα μείγμα από υγραέριο κίνησης και υγραέριο θέρμανσης που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον κινητήρα σου.

Για να είσαι πάντα προστατευμένος θα πρέπει να κρατάς τις αποδείξεις από το πρατήριο και στην περίπτωση που διαπιστώσεις κάποια βλάβη, να ενημερώσεις τις αρχές. 

Ακόμη θα πρέπει να ενημερώσεις την ασφαλιστική εταιρεία σου για την μετατροπή για τυπικούς λόγους και να προσέξεις την επόμενη φορά που θα περάσεις από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ να αναφέρεις την μετατροπή και να υπογράψεις μία σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Γνωρίζοντας όλα αυτά τώρα έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα για την υγραεριοκίνηση, τις τιμές, τα οφέλη, αλλά και το τι πρέπει να προσέχεις στην ποιότητα των καυσίμων σου!