Κλήση τροχαίας

Κλήση Τροχαίας: Τελικά ισχύει η έκπτωση του 50%;

Βρήκες μία κλήση της Τροχαίας πάνω στο όχημα σου, όμως αναρωτιέσαι αν έχεις έκπτωση εάν πληρωθεί εντός 10 ημερών; Τι άλλαξε με το νέο Κ.Ο.Κ. στα πρόστιμα;

Όλο και περισσότεροι πολίτες νιώθουν μπερδεμένοι με τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σχετικά με τα πρόστιμα και τις διάφορες κλήσεις της Τροχαίας. Ο παλιός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προέβλεπε την έκπτωση κατά 50% εάν το πρόστιμο πληρωνόταν εντός των 10 πρώτων ημερών, όμως ισχύει ακόμη αυτό;

Νέος Κ.Ο.Κ.

Εντός του 2021 έγινε αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ. με πολλές και μεγάλες αλλαγές. Στόχος ήταν η αυστηροποίηση κάποιων παραβάσεων που σχετίζονται με επικίνδυνες και αντικοινωνικές οδηγικές πρακτικές και συνήθειες, ενώ στο επίκεντρο μπήκε η μέριμνα των ίδιων τον οδηγών.

Με αυτό τον τρόπο έγινε μία διαίρεση των παραβάσεων σε κατηγορίες ανάλογα την επικινδυνότητα. Έτσι προκύπτουν οι παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας (Ε1), οι μεσαίας (Ε2) και οι υψηλής (Ε3), ενώ ταυτόχρονα εισάχθηκαν δύο επιπλέον κατηγορίες που σχετίζονται με την υψηλή συχνότητα ατυχημάτων (Σ1) και την αντικοινωνική οδική συμπεριφορά (Σ2).

Η μεγάλη αλλαγή

Ο νέος Κ.Ο.Κ. μείωσε όλα τα διοικητικά πρόστιμα κατά 50%, αλλά αφαίρεσε την έκπτωση των 10 ημερών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως όσες παραβάσεις εντάσσονται στην υψηλή επικινδυνότητα (Ε3) δεν δέχτηκαν καμία μείωση και οι οδηγοί τους αδυνατούν να λάβουν μείωση λόγω εμπρόθεσμης καταβολής.

Οι παρακάτω παραβάσεις πληρώνονται στο 100%, ενώ φέρουν και πρόσθετες διοικητικές επιβολές κατά περίπτωση όπως η αφαίρεση της άδειας οδήγησης, η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας ή το αυτόφωρο:

  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Παραβίαση STOP
  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Οδήγηση εντυπωσιασμού
  • Αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας
  • Αντικανονικό προσπέρασμα
  • Πλημμελή σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς

Το σκεπτικό

Όπως προαναφέραμε στόχος του αναθεωρημένου Κ.Ο.Κ. είναι οι οδηγοί να αναπτύξουν μία κοινωνική συνείδηση. Έτσι κάποια πρόστιμα, όπως η κλήση της Τροχαίας για παράνομο παρκάρισμα σε πεζόδρομο ή σε πεζόδρομο, αν και δεν δείχνουν σεβασμό δεν θεωρούνται αιτίες για την πρόκληση ατυχήματος, όπως οι παραβάσεις που σχετίζονται με την υψηλή ταχύτητα και τις «κόντρες».

Τα νέα πρόστιμα δεν έχουν φοροεισπρακτική λογική και άρα δεν υπήρχε λόγος να δίνουν κίνητρο για να πληρωθούν άμεσα. Ο πολίτης βέβαια καλό είναι να γνωρίζει πως ένα πρόστιμο πρέπει να πληρώνεται όσο πιο σύντομα γίνεται διότι με τον καιρό ενδέχεται να δεχτεί προσαυξήσεις.