Βενζίνη

Βενζίνη: Μήπως έρχεται το τέλος πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζαμε;

Η βενζίνη και το πετρέλαιο έχουν χάσει έδαφος για τον Ευρωπαίο καταναλωτή. Πώς θέλει να μετακινείται στο αύριο και γιατί; Τι δείχνει η δημοσκόπηση της YouGov;

Εξαιρετικό ενδιαφέρον φαίνεται πως έχουν οι στάσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών για το μέλλον της αυτοκίνησης, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της YouGov που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ομίλου Transport & Environment (T&E).

Η «πράσινη» συνείδηση που έχει αρχίσει να δομείται στη βάση της Ευρώπης, φαίνεται πως αξιολογεί πολύ θετικά το ενδεχόμενο μετά το 2030 να σταματήσει η πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που δουλεύουν με βενζίνη ή πετρέλαιο.

Η έρευνα

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση είχε ως δείγμα της 10.050 Ευρωπαίους οι οποίο κατά 63% υποστήριξαν την ιδέα μετά το 2030 να πωλούνται αυτοκίνητα μόνο με μηδενικές εκπομπές στην Ευρώπη.

Η έρευνα συγκέντρωσε επιπλέον στοιχεία από 15 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνου, η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη που μόλις το 29% των ερωτηθέντων ήταν αντίθετο στην παύση της βενζίνης και του ντίζελ. Αντιθέτως οι περισσότεροι κάτοικοι υποστήριξαν την αλλαγή στην αυτοκίνηση.

Το επόμενο βήμα;

Ο T&E που έχει έδρα του τις Βρυξέλλες προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει ένα «deadline» για την πώληση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα ληφθεί σοβαρά στις επερχόμενες πολιτικές προτάσεις σχετικά με το κλίμα που θα υποβληθούν τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να λάβει επιπλέον πρωτοβουλίες και μέτρα για να πετύχει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών το 2030, οπότε και η συγκεκριμένη πρόταση θα εξεταστεί σοβαρά.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχη πίεση έχουν ασκήσει η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και άλλες έξι χώρες με αίτημα για σταδιακή κατάργηση των οχημάτων εσωτερικής καύσης.

Μέσα στο 2021 η Ε.Ε. έχει προγραμματίσει να καταθέσει προτάσεις για εκ νέου μείωση των εκπομπών στα συμβατικά αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα να προωθήσει τις υποδομές για δίκτυο φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η απάντηση της αγοράς

Η πωλήσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα στο 2020, όπου μεταφράζεται σε αύξηση άνω του 10% στο συνολικό μερίδιο αγοράς.

Η σταδιακή στροφή του καταναλωτικού κοινού προς την ηλεκτροκίνηση δίνει μεγάλες ελπίδες. Παράλληλα τα διάφορα εθνικά προγράμματα επιδότησης για νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα και φορτιστές, αλλά και η ανάπτυξη σταθμών φόρτισης είναι το κλειδί ώστε η αγορά να στραφεί ακόμη περισσότερο προς τον ηλεκτρισμό.