Ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος

Η ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος αποτελεί ένα καθημερινό εργαλείο για τον επαγγελματία οδηγό .

Direct ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος

Ο σύγχρονος επαγγελματίας οδηγός έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με μία σειρά προκλήσεων και αρκετούς κινδύνους. Το μόνο μέσο προστασίας από τις ανάγκες της καθημερινότητας είναι μία ασφάλεια αυτοκινήτου η οποία καλύπτει σωστά, κοστίζει λίγα και ικανοποιεί τον πελάτη.

Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου ασφαλιστικού προϊόντος δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτόν μίας απλής ασφάλειας αυτοκινήτου. Σήμερα χάρη στο διαδίκτυο η ασφάλεια αυτοκινήτου για επαγγελματικά οχήματα γίνεται παιχνιδάκι. Η ευκολία, η ταχύτητα, η ευελιξία και η οικονομία είναι μονάχα μερικά συνώνυμα της σύγχρονης direct ασφάλειας αυτοκινήτου.

Οι direct ασφάλειες είναι εξατομικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία σχεδιάζει ο ίδιος ο επαγγελματίας σε ελάχιστο χρόνο μόνος του μέσα από το διαδίκτυο και χαρακτηρίζονται από το χαμηλό κόστος σε σχέση με τις παραδοσιακές ασφάλειες. Είναι το σήμερα και το αύριο στον κλάδο της ασφάλειας αυτοκινήτου.

Οφέλη από την ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος

Τα οφέλη που προσφέρει μία ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα αποτελεί επανάσταση στον χώρο, καθώς το εξαιρετικά χαμηλό κόστος τους μειώνει κατά ένα μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά έξοδα ενός επαγγελματικού αυτοκινήτου. Παράλληλα οι πολλές και διαφορετικές καλύψεις εξασφαλίζουν πως ο οδηγός θα σχεδιάσει ένα προϊόν που θα του είναι χρήσιμο στην καθημερινότητα του, θα απαντά στις ανάγκες του και θα του παρέχει ικανοποίηση και αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πιθανή περίπτωση.

Με άλλα λόγια η ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα γίνεται το ίδιο εύκολη στην απόκτηση της όσο αυτές για τα Ι.Χ., αλλά με τις ανάγκες που έχει ένας επαγγελματίας οδηγός.

Όμως γνωρίζει ο κάθε επαγγελματίας οδηγός τις ανάγκες του;

Αυτός είναι και ένας λόγος που μία ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα είναι κάτι που συνεχώς χρειάζεται διαμόρφωση και ελευθερία κινήσεων.

Ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος για νέο οδηγό

Ένας νέος που μπαίνει τώρα στον χώρο ως επαγγελματίας οδηγός σίγουρα δεν γνωρίζει ποιες είναι οι ανάγκες του. Όμως η διαφορά με το χτες, είναι πως σήμερα έχει όση πληροφόρηση χρειάζεται γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποια εταιρεία τον συμφέρει, τι είναι απαραίτητο να έχει ως επιπλέον κάλυψη και να είναι σίγουρος για τους όρους χωρίς δεύτερες σκέψεις ή ψιλά γράμματα.

Είναι παγίδα για κάθε νέο επαγγελματία οδηγό να ακολουθεί τυφλά τις συμβουλές των «παλιών» καθώς πολλά έχουν αλλάξει. Οι ασφάλειες έχουν εκσυγχρονιστεί, έχουν γίνει οικονομικότερες, ταχύτερες στην έκδοση τους, με περισσότερες καλύψεις και πιο ολοκληρωμένες από ποτέ. Και όλα αυτά είναι ανοιχτά στον καθένα μέσα από το smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή του.

Καλύψεις που πρέπει να έχει μια ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος

Μιλώντας όμως για επιπλέον καλύψεις, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι τις καθιστούν απαραίτητες σε μία ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα. Η κάθε εταιρεία παρέχει μία σειρά από διαφορετικές λύσεις που έρχονται να απαντήσουν τις ανάγκες του κάθε οδηγού ανάλογα με το τι διαδρομές κάνει και τι όχημα έχει.

Ας κάνουμε μία σύντομη αναφορά σε κάποιες χρήσιμες επιπλέον καλύψεις.

Νομική προστασία

Πρόκειται για μία επιπλέον παροχή κατά την οποία σας παρέχετε ένα ποσό αποκλειστικά για την προστασία των νομικών συμφερόντων του ασφαλισμένου σε περίπτωση ατυχήματος. Εντός αυτών των εξόδων είναι η αμοιβή δικηγόρου και τα έξοδα δικαστηρίου, ή άλλα ανάλογα την πολιτική της εταιρείας. Είναι αρκετά χρήσιμη καθώς τα λάθη είναι ανθρώπινα και μία βάρδια μπορεί να μη βγει μερικές φορές όπως έπρεπε.

Θραύση κρυστάλλων

Μία κάλυψη η οποία είναι αρκετά χρήσιμη σε οδηγούς οχημάτων που κάνουν συχνές στάσεις και κινούνται σε αστικές περιοχές με εγκληματικότητα όπως τα ταξί. Η συγκεκριμένη κάλυψη παρέχει αποζημιώσεις για αιφνίδια, απρόβλεπτη ή εξωτερική αιτία των κρυστάλλων του οχήματος. Πρόκειται για μία κάλυψη που θα γλιτώσει κυρίως χρόνο και ταχύτητα στον επαγγελματία οδηγό και το κόστος της είναι εξαιρετικά χαμηλό. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις πιο δημοφιλείς καλύψεις ακόμα και για τα Ι.Χ..

Οδική βοήθεια

Η οδική βοήθεια είναι χρήσιμη σε κάθε ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα. Είτε πρόκειται για όχημα που κινείται εντός της αστικής ζώνης, είτε οχήματος που κάνει ταξίδια όπως ένα φορτηγό, η συγκεκριμένη κάλυψη είναι σωτήρια για τον οδηγό. Μερικές εταιρείες πέρα από την δωρεάν μεταφορά του οχήματος σε συνεργείο ή την άμεση επισκευή του, προσφέρουν κάλυψη διαμονής του οδηγού στην περίπτωση που το όχημα βρίσκεται εκτός έδρας ή αποζημίωση των εισιτηρίων για την επιστροφή του.

Κάλυψη από ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα

Αποτελεί απαραίτητη επιπλέον κάλυψη ώστε ο οδηγός να μην μπαίνει σε χρονοβόρες διαδικασίες για την αποζημίωση του. Η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού αναλαμβάνει άμεσα την αποζημίωση του και στη συνέχεια κινείται μόνη της νομικά, ώστε να λάβει το ποσό από τον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος. Σε έναν δρόμο όπου υπάρχουν πολλά ανασφάλιστα οχήματα, η συγκεκριμένη κάλυψη μπορεί να αποβεί κυριολεκτικά σωτήρια από μία οικονομική καταστροφή καθώς εξασφαλίζει την άμεση αποζημίωση και όχι την εμπλοκή του οδηγού σε πολυετείς δικαστικές διαμάχες.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα παρέχει πολλές και διαφορετικές επιπλέον καλύψεις, όμως ο οδηγός είναι αυτός που θα επιλέξει ποιες χρειάζεται.

Όμως στην περίπτωση ενός απαιτητικού οδηγού που είναι και ιδιοκτήτης και έχει επενδύσει χρήματα, τα δεδομένα αλλάζουν και θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μίας μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα.

Μικτή ασφάλεια για επαγγελματικά οχήματα

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα πρόκειται για το best value πακέτο που μπορεί να αποκτήσει ένας επαγγελματίας οδηγός. Στον συγκεκριμένο τύπο συμβολαίου, η ασφαλιστική καλύπτει τον οδηγό ακόμα και για ζημιές που προξένησε ο ίδιος. Με άλλα λόγια ακόμα και αν έχει την υπαιτιότητα ενός ατυχήματος, ο οδηγός θα λάβει κανονικά αποζημίωση με βάση το προβλεπόμενο συμβόλαιο.

Για να αποκτήσει κάποιος μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα χρειάζεται να έχει ένα όχημα με μέγιστη παλαιότητα τα 10 έτη ή το ανώτατο όριο που έχει θέσει η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία όπως για παράδειγμα τα 8 έτη και να περάσει από έλεγχο.

Η διαδικασία του ελέγχου είναι σχετικά εύκολη και τυπική, όμως και ουσιαστική. Ο οδηγός στέλνει φωτογραφίες του οχήματος του, η εταιρεία στέλνει εμπειρογνώμονα την ώρα που βολεύει τον επαγγελματία οδηγό, για να ελέγξει και να αξιολογήσει την κατάσταση του οχήματος.

Αυτές οι δύο προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για να διασφαλίσει η εταιρεία πως δεν υπάρχει ρίσκο ώστε να ασφαλίσει το συγκεκριμένο όχημα. Εάν ο εμπειρογνώμονας της ασφαλιστικής δώσει το πράσινο φως και διαπιστώσει πως η κατάσταση του οχήματος είναι καλή, τότε παρέχεται κανονικά η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Δική μας συμβουλή είναι σε μία μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, ο οδηγός να φροντίζει να προσθέσει επιπλέον καλύψεις, ώστε να είναι εξασφαλισμένος πως λαμβάνει το 100% της δυνατής προστασίας, καθώς η ιδιοκτησία του πέρα από επένδυση είναι και εργαλείο της δουλειάς του.

Απλή ή μικτή ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος;

Υπάρχει ένα debate σχετικά με το αν είναι υπερβολή η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα, όμως αυτό μπορεί να απαντηθεί γρήγορα και εύκολα από τον οδηγό όταν ιεραρχήσει τις ανάγκες του και το περιθώριο δυνατοτήτων επένδυσης, απόσβεσης αλλά και ρίσκου.

Σίγουρα μία μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η καλύτερη επιλογή, όμως ένας ιδιοκτήτης που έχει παραπάνω οχήματα και σκέφτεται συνεχόμενα τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης του, θα πρέπει να επιλέξει το πώς θα διαμορφώσει τις ασφάλειες των οχημάτων του.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να δούμε πως μερικές σύντομες και γρήγορες συμβουλές, σχετικά με την ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα, μπορούν να προσφέρουν οικονομία σε μία επιχείρηση.

Πως να εξοικονομήσεις χρήματα από την ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος

Αρχικά η έρευνα αγοράς και η επιλογή της κατάλληλης εταιρείας είναι από τα βασικότερα σημεία ώστε ένας επαγγελματίας οδηγός ή ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης με επαγγελματικά οχήματα μπορεί να σώσει χρήματα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η επικοινωνία με την εταιρεία για τη δημιουργία μίας ομαδικής ασφάλειας αυτοκινήτων είναι απαραίτητη, ώστε να έχετε ένα πολύ πιο οικονομικό πακέτο στο σύνολο του. Επιπλέον στο ίδιο πακέτο μπορούν να ασφαλιστούν τα οικογενειακά Ι.Χ. ή τα δίκυκλα.

Επιπλέον οι aggregators, δηλαδή μεσολαβητών που παρέχουν όλες τις δυνατές επιλογές γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα και η χρήση των ειδικών φίλτρων στο ευχάριστο περιβάλλον τους θα σας βοηθήσουν να συγκρίνετε τα συμβόλαια. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν και δεν χρεώνεται, καθώς είναι μέρος της έρευνας αγοράς.

Επιπλέον οι aggregators σας παρέχουν ασφάλεια, αξιοπιστία, 24 ώρες το 24ωρο, κάθε στιγμή την απαραίτητη εξυπηρέτηση πελατών και την εγγύηση πως η ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα είναι απευθείας σύναψη συμβολαίου με την εταιρεία χωρίς να κινδυνεύετε από κάποια απάτη.

Η εμπιστοσύνη στον προμηθευτή της ασφάλειας είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για τον επαγγελματία οδηγό. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα πελατών είτε Ι.Χ. είτε επαγγελματικών οχημάτων που έχουν πέσει θύματα απάτης.

Το σημαντικό σε μία ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα είναι ο οδηγός να μην παραμείνει εκτεθειμένος, καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ρίσκο από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνά στο όχημα και αντιμετωπίζει καθημερινά μία πληθώρα κινδύνων.

Η εμπιστοσύνη μίας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας και ενός επώνυμου aggregator που λειτουργεί ως εγγυητής και φιλτράρει από μόνος του τις εταιρείες που παρέχει στους πελάτες, είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι πως το συμβόλαιο σας είναι πραγματικό.

Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί είναι το πώς και το πότε τους καλύπτει μία ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα.

Σε κάθε συμβόλαιο που υπόκειται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, υπάρχουν περιορισμοί για το πότε μία ασφάλεια αυτοκινήτου δεν καλύπτει.

Σε περιπτώσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, διαφορετικής χρήσης από την προβλεπόμενη και πολλές άλλες, δεν παρέχεται κάλυψη από την ασφαλιστική και ο οδηγός θεωρείται ανασφάλιστος, ακόμα και στην περίπτωση της μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κάθε επαγγελματίας οδηγός πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι καλύψεις αλλά και τι περιορισμούς έχει το κάθε συμβόλαιο.

Μιλώντας όμως για ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα πρέπει να δούμε για ποια οχήματα μιλάμε. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι οχημάτων που καθορίζουν τον τύπο της ασφάλειας.

Τύποι ασφάλειας επαγγελματικών οχημάτων

Επιβατικά

Αρχικά υπάρχουν τα οχήματα που μεταφέρουν επιβάτες όπως είναι τα ταξί, οι λιμουζίνες, τα mini bus και τα λεωφορεία – πούλμαν. Τα συγκεκριμένα οχήματα πέρα από την ασφάλεια που παρέχουν στον οδηγό, είναι υποχρεωμένα να παρέχουν ασφάλεια και στους επιβάτες. Αρκετά τέτοια οχήματα μάλιστα είναι εποχιακά καθώς δουλεύουν κατά τους τουριστικούς μήνες.

Φορτηγά

Μία άλλη κατηγορία είναι τα φορτηγά οχήματα. Εδώ υπάρχει ο διαχωρισμός των φορτηγών σε δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης. Αυτή η διαφορά είναι η σημαντικότερη για τον καθορισμό της ασφάλειας αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα και την κοστολόγηση της. Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να αναφέρει τον σωστό τύπο του οχήματος καθώς σε άλλη περίπτωση το όχημα θεωρείται ανασφάλιστο.

Επιπλέον σε αυτή την κατηγορία η ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα δεν παρέχει κάλυψη για το εμπόρευμα. Αναλόγως τον τύπο εμπορεύματος υπάρχουν ειδικές ασφάλειες που καλύπτουν αποκλειστικά την μεταφορά και την αποθήκευση. Τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά προϊόντα είναι αρκετά πιο εξειδικευμένα και δεν είναι υποχρεωτικό να τα έχει το κάθε όχημα.

Αγροτικά

Τα αγροτικά οχήματα κατά βάση είναι φορτηγά, πέρα των τρακτέρ και των άλλων ειδικών μηχανοκίνητων εργαλείων για τις αγροτικές εργασίες, με τη διαφορά όμως πως δεν είναι τόσο μεγάλα και έχουν συγκεκριμένο τομέα δράσης. Οι εταιρείες παρέχουν ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα, όμως στην κατηγορία των αγροτικών οχημάτων. Αν και τυπικά δεν υπάρχει κάποια διαφορά, θεωρούνται άλλη κατηγορία και έχουν διαφορετική τιμή.

Τελικά τι πραγματικά χρειάζεσαι από την ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος;

Ένας επαγγελματίας οδηγός λοιπόν έχει διαφορετικές ανάγκες και «θέλω», όμως όλοι ταυτίζονται σε μία λύση, την ποιοτική ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα τους και την άριστη και ταχύτατη κάλυψη τους.

Τα παραπάνω είναι αδιαπραγμάτευτα και αυτός είναι ο λόγος που η ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα πρέπει να είναι μία ολοκληρωμένη λύση στα σύνθετα προβλήματα του επαγγελματία οδηγού.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως υποχρέωση, αλλά ως συμπλήρωμα του σύνθετου κλάδου, προστασία και βοήθημα. Ένας επαγγελματίας οδηγός που έχει επιλέξει σωστά την ασφάλεια του δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα καθώς δίπλα του στέκεται μία μεγάλη και ισχυρή εταιρεία.

Κάνε λοιπόν και εσύ τη σωστή επιλογή και κινήσου σε οποιοδήποτε μέρος χρειαστεί με ασφάλεια και εμπιστοσύνη!