Μάθε τα πάντα για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Εάν θες να μάθεις τα πάντα για την ασφάλεια αυτοκινήτου, αλλά τρόπους για να χαμηλώσεις το κόστος της, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος.

Πίνακας περιεχομένων

Online ασφάλεια αυτοκινήτου
Φτηνή ασφάλεια αυτοκινήτου
Μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου
Ασφάλεια για επαγγελματικό αυτοκίνητο
Ασφάλεια με το μήνα
Ανασφάλιστο αυτοκίνητο
Είναι όμως ενεργή η ασφάλεια του οχήματος μου;
Τι γίνεται στην περίπτωση που λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου
Ασφάλεια οχήματος εκτός συνόρων
Δήλωση άλλου οδηγού
Ασφάλεια αυτοκινήτου σε ενοικιαζόμενα οχήματα
Τι πρέπει να προσέχεις στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα
Ασφάλεια αυτοκινήτου και leasing
Πώς να διεκδικήσεις αποζημίωση αυτοκινήτου από την ασφαλιστική σου
10 Tips για να μειώσεις τα έξοδα της ασφάλειας αυτοκινήτου
Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;
Επιστροφή χρημάτων ασφάλειας αυτοκινήτου
Ποια ασφάλεια αυτοκινήτου χρειάζεσαι τελικά;

 

Online ασφάλεια αυτοκινήτου

Σήμερα τα πάντα γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτου γίνονται ηλεκτρονικά. Το γρήγορο internet και οι εύχρηστες πλατφόρμες εύρεσης ασφάλειας αυτοκινήτου online σου ανοίγουν έναν νέο κόσμο με απεριόριστες δυνατότητες.

Η online ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι γνωστή και ως direct ασφάλιση. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι:

 • Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές συμβολαίων, καθώς δεν μεσολαβούν τρίτοι που αυξάνουν το κόστος.
 • Οι γρήγορες παροχές υπηρεσιών και σύναψης συμβολαίων ακόμα και μέσα σε 24 ώρες.
 • Οι ξεκάθαροι όροι κάλυψης και τα ποσά αποζημιώσεων.
 • Η άμεση εξυπηρέτηση πελατών που θα απαντήσει σε κάθε ερώτηση σχετικά με την online ασφάλεια αυτοκινήτου.
 • Η ελευθερία επιλογής μέσα από πολλά ασφαλιστικά
 • Η εγγύηση, το σταθερό κόστος και η ασφάλεια των συναλλαγών σου, όταν επιλέγεις επώνυμες ασφάλειες αυτοκινήτου.
 • Ο εξατομικευμένος σχεδιασμός της κάθε online ασφάλειας αυτοκινήτουμε βάση τις ανάγκες και τα θέλω σου.
 • Η δυνατότητα προαγοράς εκπτωτικών ή ειδικών πακέτων online ασφάλειας αυτοκινήτουκαι η επιλογή του χρόνου ενεργοποίησης.

Το μόνο που χρειάζεται για να μπεις στον κόσμο της online ασφάλειας αυτοκινήτου είναι να έχεις μία σύνδεση στο internet και λίγο χρόνο, ώστε να βρεις ή να διαμορφώσεις αυτό που χρειάζεσαι. Τόσο απλό!

Φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου

Εάν αναρωτιέσαι όμως πως μπορείς να βρεις φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι.

Αρχικά η φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου δεν σημαίνει πως κάνεις εκπτώσεις στην ασφάλεια ή τις καλύψεις σου, αλλά αντιθέτως ρίχνεις το κόστος γιατί αγοράζεις έξυπνα. Μερικά tips για να αποκτήσεις φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι:

 • Να κάνεις έρευνα αγοράς και να βρίσκεις τα best value πακέτα, προαγοράζοντας τα.
 • Να κλείνεις ετήσια συμβόλαια ασφάλειας αυτοκινήτου.
 • Να προσθέτεις όσες περισσότερες επιπλέον καλύψεις μπορείς, καθώς οι ίδιες υπηρεσίες μεμονωμένα εκτός ασφάλειας αυτοκινήτου, κοστίζουν πολύ περισσότερο.
 • Να είσαι ενημερωμένος για τις εκπτώσεις που παρέχονται στις ειδικές ομάδες όπως στους δημοσίους υπαλλήλους, στους ένστολους και στους ανέργους.
 • Να χρησιμοποιείς τα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή άλλες επιχειρήσεις.
 • Να κάνεις μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

 

Μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, αν και για πολλούς θεωρείται ένα ακριβό προϊόν, στην ουσία είναι η καλύτερη δυνατή αγορά, καθώς αποτελεί το πληρέστερο συμβόλαιο μιας και καλύπτει ακόμα και ζημιές που μπορεί να προκαλέσεις εσύ ο ίδιος και ειδικά σε ένα νέο αυτοκίνητο.

Λόγω των πολλών παροχών που προσφέρει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, οι περισσότερες εταιρείες την προσφέρουν σε οχήματα με παλαιότητα έως 10 έτη και ύστερα από έλεγχο εμπειρογνώμονα.

Το βασικό κλειδί για να επιλέξεις μία μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου που αξίζει πραγματικά, είναι να γνωρίζεις την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου σου και να ενημερωθείς για τις απαλλαγές της κάθε εταιρείας.

Η απαλλαγή είναι στην ουσία το ποσοστό συμμετοχής του ίδιου του οδηγού στην αποκατάσταση μίας ζημιάς. Η κάθε εταιρεία που προσφέρει μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου διαφοροποιεί το συγκεκριμένο ποσό και καθορίζει το ύψος των ασφαλίστρων από αυτή.

Ασφάλεια για επαγγελματικό αυτοκίνητο

Η ασφάλεια επαγγελματικού αυτοκινήτου είναι ένα από τα βασικά κόστη για κάθε επαγγελματία οδηγό. Μειώνοντας το κεφάλαιο των ασφαλίστρων, ο κάθε οδηγός μπορεί να επενδύσει στην αύξηση των καλύψεων που του παρέχει η ασφάλεια του επαγγελματικού αυτοκινήτου. Έτσι με τα ίδια ή ακόμα και λιγότερα λεφτά, το επαγγελματικό αυτοκίνητο σας θα έχει τις καλύτερες δυνατές καλύψεις της αγοράς με την εγγύηση των μεγαλύτερων και πιο επώνυμων ασφαλιστικών εταιρειών.

Ασφάλεια με το μήνα

Εάν όμως είσαι ένας οδηγός που έχει ένα αυτοκίνητο και το κινεί ελάχιστους μήνες, τότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνεις ασφάλεια αυτοκινήτου με το μήνα.

Ναι πολύ σωστά διαβάζεις, υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου για συγκεκριμένους μήνες. Αυτό σημαίνει πως εάν έχεις σκοπό να πουλήσεις σύντομα το αυτοκίνητο σου ή να καταθέσεις τις πινακίδες κυκλοφορίας, τότε μπορείς να βρεις μια ασφάλεια αυτοκινήτου με το μήνα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου!

Θα πρέπει όμως να θυμάσαι πως ακόμα και αν δεν οδηγείς το αυτοκίνητο σου συχνά, αυτό θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο διότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και κυρώσεις όπως θα διαβάσεις στη συνέχεια.

Ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εδώ και χρόνια. Αρκετοί οδηγοί θεωρούν εσφαλμένα πως η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι κάτι που δεν χρειάζονται.

Η ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει κάθε κάτοχο οχήματος με ενεργούς αριθμούς κυκλοφορίας να έχει ασφάλεια αυτοκινήτου. Έτσι ο ιδιοκτήτης ενός ανασφάλιστου αυτοκινήτου έρχεται αντιμέτωπος με τις παρακάτω συνέπειες:

 • Πρόστιμα: Τα πρόστιμα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων ύστερα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ή ελέγχους της τροχαίας.
 • Αδυναμία αποζημίωσης: Η εμπλοκή σε ατύχημα με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, αυτομάτως σημαίνει πως δεν θα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε κάποια αποζημίωση, καθώς δεν θα υπάρχει κάποιος φορέας για να σας καλύψει.
 • Προσωπικός κίνδυνος: Μία ασφάλεια αυτοκινήτουπροσφέρει στον οδηγό κάλυψη όχι μόνο για τις υλικές ζημιές, αλλά και κάλυψη ενός μέρους ή ακόμα και ολόκληρων των εξόδων σε περίπτωση νοσηλείας του ύστερα από ένα ατύχημα.

Έτσι η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι μία ασπίδα που προστατεύει πρώτα εσένα τον ίδιο και τους επιβάτες σου και στη συνέχεια όλους τους άλλους, ενώ πέρα από νομική υποχρέωση είναι και δείγμα οδηγικής παιδείας.

Είναι όμως ενεργή η ασφάλεια του οχήματός μου;

Ως οδηγός οφείλεις να γνωρίζεις πάντα το αν η ασφάλεια αυτοκινήτου σου είναι ενεργή ή όχι. Αυτό μπορείς να το ελέγξεις γρήγορα και εύκολα μπαίνοντας στο site του Επικουρικού Κεφαλαίου εδώ καταχωρώντας απλά τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος σου και το Α.Φ.Μ. σου. Έτσι μπορείς να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή εάν η ασφάλεια αυτοκινήτου σου είναι ενεργή και πως δεν κινδυνεύεις από τις κυρώσεις.

Επιπλέον το συγκεκριμένο site είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, ώστε να γνωρίζεις πως δεν έχεις πέσει θύμα απάτης στην αγορά μίας ασφάλειας αυτοκινήτου καθώς μία πάγια τακτική των επιτήδειων είναι είτε να ασφαλίζουν τους ανυποψίαστους πελάτες σε ανύπαρκτες ασφαλιστικές εταιρείες, είτε να πλαστογραφούν συμβόλαια άλλων πελατών αλλάζοντας απλά τα στοιχεία των κατόχων.

Σε κάθε περίπτωση όμως επιλέγοντας να αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου online απευθείας από επώνυμες ασφαλιστικές ή γνωστούς aggregators, εξασφαλίζεις εγγύηση στις συναλλαγές σου και εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Τι γίνεται στην περίπτωση που λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Όμως επιλέγοντας μία ασφάλεια αυτοκινήτου online ξέρεις πως δεν θα βρεθείς ποτέ στη δύσκολη θέση να λήξει πριν το καταλάβεις, καθώς θα ενημερωθείς αρκετές φορές με σχετικά emails.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι οδηγοί ξεχνούν εντελώς να ανανεώσουν την ασφάλεια τους και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση το όχημα τους θεωρείται ανασφάλιστο. Ακόμα και μερικά λεπτά μετά τη λήξη της ασφάλειας αυτοκινήτου, το όχημα θεωρείται ανασφάλιστο και η εμπλοκή του σε κάποιο ατύχημα ή σχετικό έλεγχο της τροχαίας επιφέρει βαρύτατες κυρώσεις.

Αυτό που έχεις λοιπόν να κάνεις, είναι πάντα να κοιτάς την ισχύ της ασφάλειας αυτοκινήτου σου και να έχεις φροντίσει την μέρα και την ώρα που λήγει, να έχεις ανανεώσει το συμβόλαιο ή ένα έχεις συνάψει ένα νέο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της online ασφάλειας αυτοκινήτου, είναι πως σου δίνει τη δυνατότητα να προαγοράσεις κάποιο συμβόλαιο που βρήκες σε καλή τιμή ή είχες κάποια έκπτωση και να επιλέξεις εσύ πότε θα ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πως η online ασφάλεια αυτοκινήτου όχι μόνο προσφέρει έναν άριστο προγραμματισμό, αλλά σε βοηθά να κάνεις εξυπνότερες και οικονομικότερες αγορές, δίχως άγχος και πιέσεις.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια των επαγγελματικών αυτοκινήτων. Ο επαγγελματίας οδηγός σήμερα έχει εξαιρετικά πολλές επιλογές, χάρη την online ασφάλεια αυτοκινήτου.

Έτσι με λίγη έρευνα μπορεί να βρει ευέλικτα ασφαλιστικά πακέτα με εξαιρετικές καλύψεις για το επαγγελματικό αυτοκίνητο του, που θα αποτελέσουν λύσεις για κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα και θα μειώσουν τα λειτουργικά του έξοδα.

Ασφάλεια οχήματος εκτός συνόρων

Και αν κάνεις ταξίδια με το αυτοκίνητο σου στο εξωτερικό για δουλειά ή αναψυχή, μην ξεχάσεις να ενημερώσεις την ασφαλιστική εταιρεία σου, ώστε να είσαι καλυμμένος και εκτός συνόρων με την πράσινη κάρτα.

Η πράσινη κάρτα είναι ένα έγγραφο που πιστοποιεί την ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου σας και σας επιτρέπει να ταξιδεύετε στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στην Ελβετία, στο Λιχτενστάιν, στην Ανδόρα και στην Κροατία.

Η μόνη προσοχή που χρειάζεται κατά την έκδοση της πράσινης κάρτας, ώστε να έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό, είναι να γνωρίζετε το ποιες καλύψεις συνεχίζει να παρέχει η ασφαλιστική σας εταιρεία, καθώς κάποιες διαθέτουν μία πολιτική μείωσης τους.

Αν και οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες εκδίδουν την πράσινη κάρτα δωρεάν, κάποιες χρειάζονται ένα επιπλέον κόστος για να συνεχίσουν την υποστήριξη των προαιρετικών καλύψεων. Σε κάθε περίπτωση ένα τηλεφώνημα στην ασφαλιστική σας εταιρεία θα λύσει κάθε απορία σχετικά με την ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό.

Δήλωση άλλου οδηγού

Και στην περίπτωση που το ίδιο όχημα το οδηγεί και ένας άλλος οδηγός θα πρέπει να γνωρίζετε εάν οφείλετε να τον δηλώσετε ως άλλο οδηγό.

Η αναγκαία δήλωση άλλου οδηγού, στην ασφάλεια αυτοκινήτου γίνεται μονάχα σε δύο περιπτώσεις όπου χρειάζεται το επασφάλιστρο.

Η πρώτη είναι όταν ο οδηγός είναι κάτω των 23 ετών ανεξαρτήτως των ετών που κατέχει το δίπλωμα οδήγησης και ο δεύτερος όταν ο οδηγός έχει αποκτήσει πρόσφατα το δίπλωμα του και δεν έχουν περάσει ακόμα 12 μήνες.

Η λογική πίσω από το επασφάλιστρο και την ανάγκη δήλωσης άλλου οδηγού στην ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι το αυξημένο ρίσκο για ατύχημα, λόγω απειρίας ή νεότητας.

Ο νόμος έχει προβλέψει σε αυτή την περίπτωση το επασφάλιστρο, δηλαδή μία μικρή επιβάρυνση στην συνολική τιμή της ασφάλειας αυτοκινήτου. Η δήλωση του άλλου οδηγού στην ασφάλεια αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντική, καθώς αν δεν γίνει και ο νέος οδηγός εμπλακεί σε ατύχημα, δεν καλύπτεται από την εταιρεία. Έτσι η μη δήλωση του, ισοδυναμεί με τις κυρώσεις για την κυκλοφορία ενός ανασφάλιστου αυτοκινήτου.

Έτσι θα πρέπει να έχετε κάνει σωστά κάθε ενέργεια κατά την σύναψη μίας ασφάλειας αυτοκινήτου και να έχετε δηλώσει σωστά όλα τα στοιχεία, ώστε να είστε σε θέση να διεκδικήσετε αποζημίωση από την ασφαλιστική σας σε περίπτωση ενός ατυχήματος.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι και ο βασικός πυρήνας κάθε ασφάλειας αυτοκινήτου. Το κεφάλαιο της αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος είναι απλό αλλά και σύνθετο παράλληλα εάν δεν έχετε τηρήσει τις υποχρεώσεις της ασφάλειας σας.

Η κάθε ασφάλεια αυτοκινήτου καλύπτει υπό συγκεκριμένες συνθήκες έναν οδηγό, όπως για παράδειγμα να μην έχει κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Θα πρέπει να διαβάσετε αναλυτικά όλες τις παραμέτρους, ώστε να γνωρίζετε σε ποιες περιπτώσεις δεν σας καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου σας και δεν είστε σε θέση να ζητήσετε αποζημίωση στο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος.

Ασφάλεια αυτοκινήτου σε ενοικιαζόμενα οχήματα

Ένα επιπλέον κεφάλαιο στην ασφάλεια αυτοκινήτου είναι τα ενοικιαζόμενα οχήματα. Πρόκειται για ασφάλειες που απευθύνονται σε όσους νοικιάζουν ένα αυτοκίνητο και είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάθε ενοικιαζόμενο όχημα πρέπει να συνοδεύεται από τρεις βασικές επιλογές κάλυψης για να μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους. Ας τις δούμε:

 • Ασφάλεια ζημιών CDW
 • Προστασία Κλοπής
 • Αστική Ευθύνη

Η ασφάλεια ζημιών CDW (Collision Damage Waiver) έχει σχεδιαστεί με τη φιλοσοφία πως ο οδηγός πρόκειται να χειριστεί ένα όχημα με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένος, σε περιοχές που δεν γνωρίζει, με ένα οδικό δίκτυο το οποίο μπορεί να έχει μικρές επαρχιακές οδούς, πινακίδες σε ξένη γλώσσα και γενικότερα στοιχεία που δυσκολεύουν την οδηγική εμπειρία.

Πάνω σε αυτές τις ανάγκες έρχεται να πατήσει η βασική κάλυψη ζημιών CDW που προστατεύει το οδηγό από ζημιές που θα προκληθούν στο αμάξωμα του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου.

Στις περισσότερες φορές η κάλυψη ζημιών CDW έχει απαλλαγή, που σημαίνει πως ο ενοικιαστής θα πρέπει να πληρώσει από την πλευρά του ένα ποσοστό για την επισκευή, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα την περιοχή.

Η προστασία κλοπής, είναι μία επιπλέον ακόμη κάλυψη που υπάρχει στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και ουσιαστικά προστατεύει τον ενοικιαστή στην περίπτωση που κλαπεί εντελώς το όχημα ή υποστεί ζημιές από την προσπάθεια κλοπής του. Ομοίως με την κάλυψη ζημιών CDW, η προστασία κλοπής έχει και αυτή απαλλαγή.

Κάποιες εταιρείες παρέχουν την κάλυψη «ασφάλεια απώλειας και ζημιάς (LDW)», ένα ασφαλιστικό προϊόν που είναι συνδυασμός της ασφάλειας ζημιών CDW και της προστασίας κλοπής.

Η αστική ευθύνη είναι η Τρίτη κάλυψη που πρέπει να έχει ένα ενοικιαζόμενο όχημα. Ενεργοποιείται στην περίπτωση που ο ενοικιαστής οδηγώντας το ενοικιαζόμενο όχημα, τραυματίσει κάποιον ή προκαλέσει φθορές σε ξένη ή δημόσια περιουσία. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, πως η αστική ευθύνη δεν καλύπτει το ενοικιαζόμενο όχημα, αλλά τους τρίτους.

Πέρα των παραπάνω, ασφαλιστικές και εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, παρέχουν επιπλέον καλύψεις τις οποίες μπορεί να ενεργοποιήσει ο ενοικιαστής με ένα έξτρα κόστος, όμως πολλές φορές τον βγάζουν από τη δύσκολη θέση. Μερικές από αυτές είναι:

 • Απαλλαγή από ιδίες ζημιές: Όπου ο ενοικιαστής μειώνει την ευθύνη του σε περίπτωση ζημιών, μονάχα στο ποσό της απαλλαγής.
 • Πλήρης απαλλαγή ιδίων ζημιών: Σε αυτή την περίπτωση ο ενοικιαστής έχει εξαιρετικά μικρή ή ακόμα και μηδενική οικονομική ευθύνη στην περίπτωση φθοράς του αυτοκινήτου.
 • Απαλλαγή Κλοπής: Σε περίπτωση κλοπής ο ενοικιαστής συμμετέχει με ένα πολύ χαμηλό ποσό στην αποζημίωση της εταιρείας.
 • Προσωπική κάλυψη: Οι επιβάτες του ενοικιαζόμενου οχήματος, στο σενάριο ατυχήματος, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα ποσό για σωματικές βλάβες ή απώλεια ζωής.

Τι πρέπει να προσέχεις στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Παρά τις παραπάνω καλύψεις, η ασφάλεια αυτοκινήτου που απευθύνεται στα ενοικιαζόμενα οχήματα, όπως θα διάβασες αναφέρεται στο αμάξωμα. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως υπάρχουν κάποια μέρη του οχήματος τα οποία δεν καλύπτονται και είναι αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του οδηγού.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθένας θα πρέπει να κάνει ενδελεχή έλεγχο μόνος του πριν υπογράψει το συμβόλαιο ενοικίασης.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου στα ενοικιαζόμενα οχήματα σταματά να ισχύει για τις ζημιές που θα προκληθούν στα ελαστικά, στο κάτω μέρος των τροχών, σε ζημιές λόγω κακής χρήσης ή πίεσης του οχήματος και στις κουκούλες για τα κάμπριο αυτοκίνητα.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως ο οδηγός θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την οδήγηση του νοικιασμένου οχήματος, αλλά και να έχει φροντίσει να ελέγξει την αξιοπιστία του.

Έτσι θα πρέπει να κοιτάζεις πάντα την κατάσταση των ελαστικών και την ημερομηνία τους, να βλέπεις τα χιλιόμετρα του οχήματος, να ρίχνεις μία ματιά στη μηχανή και να ζητάς να κάνεις ένα test drive πριν υπογράψεις οποιοδήποτε χαρτί, γιατί η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν σε προστατεύει στην περίπτωση ενός «κουρασμένου οχήματος».

Ασφάλεια αυτοκινήτου και leasing

Το πρόγραμμα leasing, δηλαδή η χρονομίσθωση ενός αυτοκινήτου, είναι ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο σε ότι αφορά την ασφάλεια αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τις αρχές του leasing, η ασφάλεια αυτοκινήτου, η συντήρηση, τα ελαστικά και η αντικατάσταση του οχήματος σε περίπτωση βλάβης προβλέπονται μέσα στην αρχική συμφωνία.

Έτσι το πρόγραμμα leasing, έναντι ενός ποσού, προσφέρει την δυνατότητα οδήγησης ενός οχήματος το οποίο είναι εξασφαλισμένο και ένα πραγματικά δελεαστικό πακέτο ασφάλισης.

Στις συμφωνίες leasing, οι οδηγοί θα βρουν καλύψεις όπως:

 • Ασφάλεια προς τρίτους
 • Ασφάλεια Οδηγού (PAI)
 • Απαλλαγή πληρωμής ιδίων ζημιών
 • Ασφάλεια πυρός / κλοπής
 • Κάλυψη από τρομοκρατικές ενέργειες και φυσικά φαινόμενα
 • Θραύση κρυστάλλων
 • Οδική βοήθεια
 • Προσωρινή αντικατάσταση οχήματος

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει απλά να βρει την εταιρεία που του παρέχει όλα αυτά, όμως στο πλήθος τους οι περισσότερες προσφέρουν μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη κλοπής / πυρός.

Πώς να διεκδικήσεις αποζημίωση αυτοκινήτου από την ασφαλιστική σου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες λοιπόν, η διαδικασία αποζημίωσης σας από την ασφάλεια αυτοκινήτου, στην περίπτωση ενός ατυχήματος είναι πολύ εύκολη.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία και να δηλώσετε το ατύχημα, ώστε να έρθει εμπειρογνώμονας και να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες για το αρχείο σας, να πάρετε τα στοιχεία του άλλου οδηγού και να ζητήσετε σχετικό αντίγραφο από την έκθεση της τροχαίας. Στην περίπτωση που υπάρχουν μάρτυρες είναι αναγκαίο να κρατήσετε στοιχεία επικοινωνίας ώστε να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα σας.

Από εκεί και πέρα ανάλογα εάν ασφαλιστική σας εταιρεία σας συμμετέχει στο πρόγραμμα του φιλικού διακανονισμού, η αποζημίωση σας θα γίνει ταχύτερα. Εάν όχι, οι διαδικασίες ενδέχεται να πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γνωρίζετε πως η ασφάλεια αυτοκινήτου σας καλύπτει ανάλογα τη ζημιά που έχει προκληθεί στο όχημα σας.

Ασφάλειες αυτοκινήτων με επιπλέον καλύψεις όπως το προσωπικό ατύχημα, πέρα των αποζημιώσεων, καλύπτουν και τα έξοδα νοσηλείας του οδηγού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε φροντίσει να συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστήριο σας η κάλυψη από ανασφάλιστα οχήματα. Με αυτή την κάλυψη αποζημιώνεστε άμεσα από την εταιρεία σας, η οποία αναλαμβάνει μελλοντικά η ίδια να έρθει αντιμέτωπη με τον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος.

Στην περίπτωση που συγκρουστείτε με ένα ανασφάλιστο όχημα και δεν έχετε την παραπάνω κάλυψη, θα πρέπει να διεκδικήσετε το ποσό σας δικαστικά, κάτι που σημαίνει πως θα πάρει αρκετό καιρό. Έτσι για την γρηγορότερη αποζημίωση σας φροντίστε να έχετε κάνει τις απαραίτητες επιλογές κατά την σύναψη της ασφάλειας αυτοκινήτου σας.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να μεταφέρετε το όχημα σας σε ένα συνεργείο, να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και στη συνέχεια να έρθετε σε επαφή με την ασφαλιστική σας, ώστε να καταθέσετε τα τιμολόγια και να λάβετε πίσω το ποσό για την επισκευή, αλλά και οτιδήποτε άλλο τυχόν προκύψει ως αποζημίωση λόγω του ατυχήματος.

Αυτό που πρέπει να κρατήσετε λοιπόν, είναι πως η ασφάλεια αυτοκινήτου όσο πιο ολοκληρωμένη είναι σας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτερες αποζημιώσεις χωρίς να χρειάζεται να εμπλέκεστε σε πολύχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θυμηθείτε πως ο χρόνος που επενδύετε για να βρείτε την ασφάλεια αυτοκινήτου θα σας γλιτώσει μελλοντικά από τρεξίματα!

10 Tips για να μειώσεις τα έξοδα της ασφάλειας αυτοκινήτου

Μέχρι στιγμής γνωρίζεις αρκετά για την ασφάλεια αυτοκινήτου, όμως έφτασε η ώρα να δεις πως μπορείς να την αποκτήσεις πιο οικονομικά.

Υπάρχει μία σειρά από tips τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε πολύ χαμηλή τιμή, δίχως το άγχος των καλύψεων.

 • Tip – Κινήσου αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η direct ασφάλεια αυτοκινήτου σου εξασφαλίζει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές στην αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών. Είναι έξυπνος τρόπος να μειώνεις τα έξοδα σου.
 • Tip – Μην κυνηγάς το φθηνότερο συμβόλαιο. Πολλές φορές η χαμηλότερη τιμή σημαίνει ακριβότερες επιπλέον καλύψεις. Να βλέπεις πάντα το ολοκληρωμένο κόστος και να συγκρίνεις με βάση αυτό.
 • Tip – Κάνε ετήσια συμβόλαια. Τα ετήσια συμβόλαια είναι ο οικονομικότερος τρόπος να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου. Μην φοβηθείς τη δέσμευση.
 • Tip – Διάβαζε τα ποσά των αποζημιώσεων. Ο πυρήνας κάθε ασφάλειας αυτοκινήτου, είναι ακριβώς αυτό, οι αποζημιώσεις. Αυτό που θες είναι υψηλές αποζημιώσεις, δίχως απαλλαγές. Η κάθε εταιρεία θέτει διαφορετικά τα μέγιστα όρια.
 • Tip – Κατανόησε τη λειτουργεία της απαλλαγής. Στις περιπτώσεις που υπάρχει απαλλαγή σε μία ασφάλεια αυτοκινήτου, όπως τα μικτά συμβόλαια, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός στο τι συμφωνείς. Η απαλλαγή μπορεί να είναι το εργαλείο για να ρίξεις τα ασφάλιστρα, όμως μετά από ένα σημείο γίνεται παγίδα.
 • Tip – Θέσε την σωστή τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος σου. Αυτό θα σε απαλλάξει μελλοντικά από ακριβά ασφάλιστρα ή πολύ χαμηλές αποζημιώσεις.
 • Tip – Κυνήγα τις προσφορές. Αρκετές φορές το χρόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν μεγάλες εκπτώσεις ή δημιουργούν ειδικές προσφορές για τις ασφάλειες αυτοκινήτου. Επωφελήσου και πάρε την ίδια ασφάλεια αυτοκινήτου που θα έπαιρνες, με λιγότερα χρήματα και ενεργοποίηση μελλοντικά.
 • Tip – Χρησιμοποίησε τα προγράμματα επιβράβευσης άλλων εταιρειών. Τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πλήθος άλλων επιχειρήσεων δημιουργούν εταιρικές συμφωνίες για τους πελάτες τους. Χρησιμοποίησε μία τέτοια συμφωνία και κέρδισε εκπτώσεις της τάξης του 10-25% στα ασφάλιστρα σου.
 • Tip – Μη φοβάσαι του Είναι σελίδες που παρέχουν τη δυνατότητα να βρίσκεις σε αυτές ασφάλειες αυτοκινήτου από διάφορες εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο βλέπεις τι πραγματικά σε συμφέρει ή έχεις επιπλέον εκπτώσεις..
 • Tip – Δες τις bonus υπηρεσίες. Σίγουρα δεν είναι άμεση έκπτωση, όμως υπηρεσίες όπως η δωρεάν κάρτα υγείας, η ασφάλιση κατοικίας, η παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών ή συμβουλών, οι εκπτώσεις σε services και ανταλλακτικά, είναι μία μεγάλη οικονομική βοήθεια την οποία και θα χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή. Φρόντισε να την συμπεριλάβεις στα κριτήρια επιλογής σου.  

Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Ακόμα και η ακριβότερη ασφάλεια αυτοκινήτου έχει περιορισμούς στις περιπτώσεις κάλυψης, τους οποίους και θα πρέπει να γνωρίζεις.

Είναι λάθος να επαναπαύεσαι επειδή πλήρωσες ένα συμβόλαιο ασφάλειας αυτοκινήτου. Σε κάθε συμβόλαιο υπάρχουν δεσμεύσεις, περιορισμοί και εξαιρέσεις.

Διάβασε προσεκτικά πριν υπογράψεις και έχε στο νου σου μερικούς από τους γενικούς περιορισμούς που ισχύουν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

 • Εμπλοκή σε ατύχημα από πρόθεση του οδηγού
 • Ατύχημα που έγινε με όχημα για το οποίο δεν είχε ο ασφαλισμένος σχετική άδεια οδήγησης. Η συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει ακόμα και στις επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές άδειες που έχουν λήξει.
 • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών, συγκεκριμένων φαρμάκων ή άλλων ουσιών που επηρεάζουν ικανότητα χειρισμού οχημάτων.
 • Ατύχημα με όχημα που κάνει διαφορετική χρήση από αυτή που είναι δηλωμένο στην ασφάλεια αυτοκινήτου και την άδεια κυκλοφορίας του.
 • Συμμετοχή σε επίσημους ή ανεπίσημους αγώνες, επιδείξεις, εορταστικές παρελάσεις και δοκιμαστικές διαδρομές.
 • Ατύχημα από μη δηλωμένο νέο οδηγό.
 • Σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη ρυμούλκηση του ίδιου του αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος.
 • Διέλευση απαγορευμένων περιοχών που έχουν δηλωθεί από τις αρχές, όπως εργοτάξια, στρατόπεδα, αεροδρόμια, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες.
 • Ατυχήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια που είχε αφαιρεθεί στον οδηγό λόγω ποινικών επιπτώσεων η άδεια οδήγησης.
 • Σε περίπτωση ατυχήματα κατά το οποίο το όχημα εμπλεκόταν σε εγκληματική ενέργεια.
 • Σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών όπως εχθροπραξίες, εμφύλιος πόλεμος, ανταρσία, αντίσταση κατά των αρχών, επαναστάσεις, πραξικοπήματα, επιτάξεις, τρομοκρατικές ενέργειες, στάσεις, απεργίες, οχλαγωγίες ή άλλων ενεργειών που δεν ρυθμίζονται με σχετική κάλυψη εντός της ασφάλειας αυτοκινήτου.
 • Υλικές ζημιές από βλήματα, πυραύλους, ιονίζουσα ακτινοβολία, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ραδιενεργή μόλυνση, βιολογικής μόλυνσης ή άλλης χημικής ρύπανσης.
 • Ζημιές από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, πλημμύρες, θύελλες, καταιγίδες άνω των 8 μποφόρ, χαλάζι, ηφαιστειακές εκρήξεις, τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι, κυκλώνες και δενδροπτώσεις. Κάποιες από τις περιπτώσεις εξαιρούνται κατά την κάλυψη από καιρικά φαινόμενα.

Επιστροφή χρημάτων ασφάλειας αυτοκινήτου

Έχεις σκεφτεί τι ισχύει με την ασφάλεια αυτοκινήτου στην περίπτωση που καταστράφηκε το όχημα σου;

Για παράδειγμα μπορεί να έκανες πριν ένα μήνα ένα ετήσιο συμβόλαιο ασφάλειας αυτοκινήτου και λόγω ενός ατυχήματος, το όχημα σου καταστράφηκε εντελώς και επιλέγεις την λύση της ανακύκλωσης. Σε αυτή την περίπτωση έχεις πληρώσει 11 μήνες επιπλέον χωρίς να έχεις όχημα.

Μην ανησυχείς, υπάρχει λύση και σίγουρα δεν χάνεις τα λεφτά σου!

Επικοινώνησε με την ασφαλιστική εταιρεία σου και πες τι έγινε ακριβώς στην εξυπηρέτηση πελατών. Αυτό που θα γίνει είναι η επιστροφή χρημάτων, των πληρωμένων ήδη μηνών που δεν θα χρησιμοποιήσεις κανονικά στον λογαριασμό σου, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να συμπληρώσεις κάποια έγγραφα και να έρθεις σε επαφή με την εταιρεία ανακύκλωσης οχημάτων. Όταν ολοκληρωθεί η καταστροφή και η ανακύκλωση του παλιού σου οχήματος, θα λάβεις πίσω τα χρήματα που είχες πληρώσει στην ασφαλιστική σου.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες η ασφάλεια αυτοκινήτου σου δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Ποια ασφάλεια αυτοκινήτου χρειάζεσαι τελικά;

Φτάνοντας στο τέλος σίγουρα έχεις μάθει αρκετά για τις ασφάλειες αυτοκινήτου, όμως ακόμα θα σκέφτεσαι το βασικότερο, ποιο συμβόλαιο είναι καλό για εσένα.

Η γνώση δεν είναι χρηστική, αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ή δεν σου δίνει κατευθυντήριες για τις επιλογές σου. Μέχρι στιγμής θα πρέπει να έχεις κρατήσει από αυτό το κείμενο τις βασικές αρχές για κάθε τύπο ασφάλειας αυτοκινήτου και να μπορείς να διακρίνεις τις διαφορές απλής και μικτής ασφάλειας.

Αυτό που χρειάζεται, για να βρεις τώρα την ιδανική ασφάλεια αυτοκινήτου για σένα, είναι να ξέρεις τις ανάγκες σου, να έχεις όρεξη να κάνεις έρευνα και σίγουρα να έχεις ορίσει από πριν ένα budget το οποίο θα ξέρεις πως αρκεί για να κάνεις μία καλή επιλογή, χωρίς να ξεφύγεις.

Από εκεί και πέρα, έχοντας τον παραπάνω οδηγό και διαβάζοντας συνεχώς τα άρθρα του asfaleiaautokinitou.gr, μπορείς να βλέπεις τις υπάρχουσες λύσεις και να εντοπίζεις τις λεπτομέρειες που θα σου επιτρέψουν να διαμορφώσεις μία ασφάλεια αυτοκινήτου σύμφωνα με τα δεδομένα σου.

Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι πάντα πως δεν αγοράζεις μία ασφάλεια αυτοκινήτου επειδή «πρέπει», αλλά επειδή την χρειάζεσαι και είναι η ασπίδα σου κάθε φορά που βγαίνεις στον δρόμο. Όμως πέρα από αυτό, η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν απευθύνεται πλέον μόνο στο αυτοκίνητο, αλλά έχει μία λογική 360 μοιρών και αποβλέπει στο να καλύπτει προβλήματα πριν δημιουργηθούν.

Να θυμάσαι πως η καλή ασφάλεια αυτοκινήτου που θες πρέπει να είναι:

 • Αξιόπιστη
 • Οικονομική
 • Επώνυμη
 • Παρέχει πλήθος καλύψεων
 • Προσφέρει καλές αποζημιώσεις
 • Έχει δυνατό τμήμα εξυπηρέτησης πελατών
 • Είναι ευέλικτη
 • Προσφέρει επιβραβεύσεις και bonus υπηρεσίες
 • e πακέτα, προαγοράζοντας τα.
 • Να κλείνεις ετήσια συμβόλαια ασφάλειας αυτοκινήτου.
 • Να προσθέτεις όσες περισσότερες επιπλέον καλύψεις μπορείς, καθώς οι ίδιες υπηρεσίες μεμονωμένα εκτός ασφάλειας αυτοκινήτου, κοστίζουν πολύ περισσότερο.
 • Να είσαι ενημερωμένος για τις εκπτώσεις που παρέχονται στις ειδικές ομάδες όπως στους δημοσίους υπαλλήλους, στους ένστολους και στους ανέργους.
 • Να χρησιμοποιείς τα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή άλλες επιχειρήσεις.
 • Να κάνεις μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου