Το πρώτο «ζωντανό» ελαστικό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Το πρώτο «ζωντανό» ελαστικό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και προϊόντα όπως τα ελαστικά προσαρμόζονται στις ανάγκες τους.

Σήμερα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι γνωστό για δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η περιορισμένη αυτονομία του και το δεύτερο ο ελάχιστος θόρυβος που παράγει κατά την κίνηση του.

Μέχρι στιγμής η περιορισμένη αυτονομία αποτελεί ένα πολυσύνθετο πρόβλημα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που οι μηχανικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις, ενώ ο θόρυβος πλέον προέρχεται μονάχα από τα ελαστικά τους.

Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα οι ειδικοί εστιάζουν στις επιλογές των ελαστικών. Σήμερα ο κανόνας είναι, πως ένα ελαστικό πρέπει να είναι «ενεργειακό» δηλαδή να έχει εξαιρετική πρόσφυση και να παράγει όσο το δυνατό λιγότερη αντίσταση κατά την κύλιση.

Τα ελαστικά που συνδυάζουν και άλλες τεχνολογίες, όπως οι ενσωματωμένοι αισθητήρες πίεσης κοστίζουν ενεργειακά και αυτό σημαίνει πως η ενέργεια θα καταναλωθεί από την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πολύ γνωστή εταιρεία ελαστικών παρουσίασε πρόσφατα δύο ελαστικά που απευθύνονται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το πρώτο είναι ένα ελαστικό με ενσωματωμένους αισθητήρες πίεσης που θα βοηθήσει την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας.

Το δεύτερο είναι όμως μία καινοτομία που φαίνεται πως αλλάζει τα πάντα που γνωρίζαμε έως σήμερα για τα ελαστικά. Έχει και αυτό ενσωματωμένους αισθητήρες πίεσης, με τη μόνη διαφορά πως το συγκεκριμένο λάστιχο είναι «ζωντανό» και αυτόνομο ενεργειακά.

Για την ακρίβεια, η εταιρεία χρησιμοποίησε βρύα (μικρά φυτά) τα οποία έχουν την ικανότητα να απορροφούν ρύπους και να παράγουν ενέργεια, ώστε να παρέχουν αυτόνομη λειτουργία στους αισθητήρες.

Αν και πρόκειται για μία επίδειξη πρωτότυπων μορφών νέων ελαστικών, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα μέρος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποκτά ενεργειακή αυτονομία.

Φυσικά το τεχνικό πρόβλημα είναι πως οποιοδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξοπλιστεί με τα συγκεκριμένα ελαστικά, θα ανεβάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κόστος του, όπως άλλωστε και κάθε τεχνολογία όταν πρωτοπαρουσιάζεται και εφαρμόζεται.

Πάραυτα, αυτό που πρέπει να μας μείνει είναι πως οι κατασκευαστές ελαστικών προσανατολίζονται αποκλειστικά σε λύσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την αυτονομία τους. Εάν λοιπόν πρέπει να αλλάξετε σύντομα ελαστικά στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σας, μην περιμένετε το «ζωντανό» ελαστικό, προσανατολιστείτε σε κάποιο που παρέχει χαμηλό θόρυβο κατά την κίνηση του και έχει υψηλό ενεργειακό προφίλ, ώστε να αυξήσετε την αυτονομία του οχήματος σας.