Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Οι 3 μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ζωές των οδηγών

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αλλάζουν μόνο τις ρυπογόνες μετακινήσεις, αλλά και την καθημερινότητα των οδηγών. Ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα δεις στη ζωή σου;

Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, όμως πολλές φορές οι μεταβολές είναι μικρές και δεν γίνονται αντιληπτές. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει όμως σε ό,τι αγορά την ηλεκτροκίνηση, καθώς οι αλλαγές γίνονται άμεσα αντιληπτές με την απόκτηση ενός τέτοιου οχήματος.

Τι πρόκειται να αλλάξει λοιπόν στην καθημερινότητα σου από τη στιγμή που θα πάρεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Πρατήριο

Το πρατήριο αυτοκινήτων πλέον είναι απομεινάρι του παρελθόντος, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα δεν χρειάζονται καύσιμα. Η φόρτιση των μονάδων τους μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο γραφείο, σε ταχυφορτιστές ή ακόμα και στο parking, ενώ η χρέωση γίνεται είτε ηλεκτρονικά, είτε με ανέπαφη συναλλαγή.

Τι θα γίνει όμως με κάποιες υπηρεσίες όπως το φούσκωμα των ελαστικών, η αγορά υγρών και αξεσουάρ και το πλυντήριο; Μάλλον η έννοια του πρατηρίου πρόκειται να αλλάξει σύντομα!

Στρώσιμο

Το «στρώσιμο» δεν είναι απαραίτητο για τον ηλεκτρικό κινητήρα, όμως αυτό σημαίνει πως μπορείς να τερματίσεις από την πρώτη κιόλας μέρα κάθε ηλεκτροκίνητο; Η απάντηση είναι όχι γιατί υφίστανται ακόμη κάποια μηχανικά μέρη όπως το κιβώτιο ταχυτήτων, το σύστημα πέδησης και φυσικά τα ελαστικά.

Αυτό που αλλάζει λοιπόν στο «στρώσιμο» είναι η διάρκεια η οποία από 1000-1500 χιλιόμετρα πέφτει στα 500 χιλιόμετρα και ο τρόπος του που πρέπει να είναι εστιασμένος κυρίως για τα φρένα και τα ελαστικά.

Φρενάρισμα

Εδώ ίσως είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή μίας και η διαδικασία του φρεναρίσματος είναι ο τρόπος ανάκτησης ενέργειας για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ειδικά συστήματα και εγκατεστημένες γεννήτριες που είναι τοποθετημένες έχουν στόχο να μην «φρενάρουν», αλλά να επιβραδύνουν ομαλά το όχημα με στόχο την μεγιστοποίηση της ενέργειας που επιστρέφει. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι και ο λόγος που κάνει τα ηλεκτρικά φιλικά στο περιβάλλον.

Έτσι ο οδηγός θα πρέπει να εξοικειωθεί μετα αυτά τα συστήματα και να κατανοήσει την αξία τους, αλλά και παράλληλα να τα υποστηρίζει στο μέλλον επιλέγοντας τα κατάλληλα ελαστικά που έχουν ενεργειακό προφίλ και προσφέρονται για ενεργειακή ανάκτηση. Το απότομο φρενάρισμα λοιπόν θα είναι μόνο για στιγμές έκτακτης ανάγκης!