χαμηλή κατανάλωση

5 tips για οδήγηση με χαμηλή κατανάλωση

Η οδήγηση με χαμηλή κατανάλωση είναι γνωστή και ως «eco-driving». Πρόκειται για μία σειρά από απλές και ανέξοδες πρακτικές που μπορούν να επιφέρουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση καυσίμων από την πρώτη διαδρομή.

Δες λοιπόν τα 5 βασικότερα tips για οδήγηση με χαμηλή κατανάλωση.

1. Πρόσεχε τα ελαστικά σου

Τα σωστά και καλοσυντηρημένα ελαστικά μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτεύξεις μία οδήγηση με χαμηλή κατανάλωση. Αγοράζοντας ελαστικά που προσφέρουν οικονομία καυσίμου, αλλά και δίνοντας βάση στην σωστή πίεση και την κατάσταση φθοράς τους, θα δεις μεγάλες διαφορές στο ρεζερβουάρ και την τσέπη σου. Φρόντισε να αναπληρώνεις αέρα μία φορά τον μήνα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

2. Μην παίζεις με το γκάζι

Εάν είσαι από αυτούς που θέλουν να ακούν τη μηχανή του αυτοκινήτου τους να «βρυχάται», τότε ξέχνα την οδήγηση με χαμηλή κατανάλωση. Θα πρέπει να είσαι απαλός με τη χρήση του γκαζιού και συνετός με τα φρένα. Όσο λιγότερο πατάς το γκάζι και στοχεύεις σε μία απαλή επιτάχυνση με σκοπό τη διατήρηση σταθεράς ταχύτητας, τόσο λιγότερο καύσιμο καις. Οπότε σταθερές και απαλές κινήσεις κατά την οδήγηση!

3. Κάνε τα services

Η οδήγηση με χαμηλή κατανάλωση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του οχήματος. Εσύ μπορεί να προσπαθείς να μειώσεις τα καύσιμα, όμως ένα παλιό φίλτρο καυσίμου να κάνει όλη την ζημιά και τελικά να μη βλέπεις διαφορά στην κατανάλωση. Φρόντισε το αυτοκίνητο σου να κάνει όλα τα services στον χρόνο που πρέπει.

4. Επίλεξε το σωστό καύσιμο

Το καύσιμο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην οδήγηση με χαμηλή κατανάλωση. Αρχικά δεν είναι μόνο η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα. Ποτέ δεν θα πρέπει να γεμίζεις το ρεζερβουάρ. Το ιδανικό γέμισμα είναι τα ¾. Επιπλέον φρόντισε να μην διαλέγεις πάντα το φτηνότερο πρατήριο, βρες ένα που ξέρεις πως είναι αξιόπιστο και έχει καλή ποιότητα. Το νοθευμένο καύσιμο δεν καίγεται μόνο γρηγορότερα, αλλά μπορεί να βλάψει και τον κινητήρα σου.

5. Απέφυγε τη χρήση κλιματισμού

Απέφυγε την εκτεταμένη χρήση του κλιματισμού και τις πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες του. Θα δεις πως η οδήγηση με χαμηλή κατανάλωση, είναι αυτή που έχεις μία ήπια θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι, εντός της καμπίνας.