Οι 5 καθημερινές τεχνολογίες ενός αυτοκινήτου που πριν 20 χρόνια ήταν επιστημονική φαντασία

Οι 5 καθημερινές τεχνολογίες ενός αυτοκινήτου που πριν 20 χρόνια ήταν επιστημονική φαντασία

Η τεχνολογία προχωρά πολύ γρήγορα, όμως οι καθημερινές ανέσεις ενός σημερινού αυτοκινήτου θα φάνταζαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας πριν 20 χρόνια.

Η «τεχνολογία» του 1999 βρίσκεται ακόμα στους δρόμους. Πολλά αυτοκίνητα έχουν κλείσει την 20ετία, όμως με κάποιες «επεμβάσεις» έχουν έρθει στα σημερινά δεδομένα. Αλήθεια θυμάστε τι τεχνολογία έλειπε από ένα αυτοκίνητο πριν 20 χρόνια; Εάν όχι, ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας:

1. GPS

Σήμερα η τεχνολογία του GPS βρίσκεται παντού, όμως πριν 20 χρόνια ένα ταξίδι γινόταν με τον χάρτη που βρισκόταν στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Το GPS είναι ίσως η βασικότερη τεχνολογία που άλλαξε τα δεδομένα στις μετακινήσεις μας τα τελευταία 20 χρόνια. Ακόμα και ένα παλιό αυτοκίνητο που δεν έχει ενσωματωμένο σύστημα GPS, μπορεί να κάνει με την ίδια άνεση τα ταξίδια χάρη στο Google Maps.

2. MP3

Το βασικό ηχοσύστημα του 1999 ήταν το CD. Μάλιστα ήταν και καινοτομία, καθώς πρόσφατα είχαν αντικαταστήσει τις κασέτες. Σήμερα στο άκουσμα της τεχνολογίας των CD ίσως γελάμε, καθώς όλα είναι πλέον ψηφιακά. Με ελάχιστα χρήματα βρίσκει κάποιος ηχοσύστημα MP3 και μάλιστα με θύρα USB ή αν ανεβάσει λίγο το budget μπορεί να έχει και διασύνδεση Bluetooth.

3. Internet

Μιλώντας για διασύνδεση, ένα σημερινό αυτοκίνητο έρχεται εφοδιασμένο με ένα πακέτο συστημάτων και εφαρμογών που λειτουργούν μέσω του Internet. Το 1999 η τεχνολογία του Internet ήταν αναπόσπαστη με τη σταθερή τηλεφωνία. Σήμερα κάθε αυτοκίνητο άμεσα ή έμμεσα μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, είτε με ειδικά συστήματα, είτε μέσω του smartphone του οδηγού του.

4. Συστήματα παρκαρίσματος

Με λιγότερα από 200 ευρώ σήμερα μπορείς να εγκαταστήσεις ένα σύστημα παρκαρίσματος στο αυτοκίνητό σου. Αυτή η τεχνολογία περιλαμβάνει είτε αισθητήρες απόστασης που ειδοποιούν ηχητικά πόσο κοντά είσαι στο να ακουμπήσεις ένα άλλο όχημα, είτε κάμερες που δίνουν εικόνα πίσω. Όσο πιο ακριβό το σύστημα τόσο περισσότερα σου προσφέρει. Στο 1999 έπρεπε να ξέρεις απλά καλό παρκάρισμα.

5. Κινητήρες οικονομίας

Στο 1999 η κατανάλωση καυσίμων δεν έπαιζε και τόσο πολύ ρόλο. Αντιθέτως σήμερα δίνεται μάχη από τους σχεδιαστές, ώστε να φτιάχνουν οικονομικότερους και οικολογικότερους κινητήρες με τεχνολογίες που προσφέρουν καθαρότερες μετακινήσεις. Ίσως αποκορύφωμα αυτής της τεχνολογίας να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι επιλογές υβριδικής κίνησης.