μεταχειρισμένα ελαστικα

Αγορά μεταχειρισμένων ελαστικών; Συμβουλές για ασφαλή αγορά

Τα μεταχειρισμένα ελαστικά μπορεί να είναι ευκαιρία ή παγίδα, ανάλογα το πόσο καλά ξέρεις να τα επιλέγεις.

Η αγορά μεταχειρισμένων ελαστικών δεν αποτελεί πάντα μία προσωρινή λύση. Σίγουρα πάνω στην ανάγκη ένα μεταχειρισμένο ελαστικό είναι σωτήριο και οικονομικό, όμως εάν επιλέξεις σωστά, μπορεί να σου κρατήσει μέχρι να κάνεις τη συνολική αλλαγή.

Δες μερικά tips για να μάθεις να ψάχνεις και να βρίσκεις τα ιδανικά μεταχειρισμένα ελαστικά για το αυτοκίνητο σου:

1. Δώσε προσοχή στην κατάσταση τους

Το Α και το Ω στα μεταχειρισμένα ελαστικά είναι η κατάσταση τους. Αυτή θα καθορίσει το κόστος, τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής τους, αλλά και την ασφάλεια σου. Κάθε ελαστικό έχει δείκτες κατάστασης που δείχνουν πόσο έχει καταπονηθεί. Φρόντισε να ελέγξεις με πολύ μεγάλη προσοχή να μην έχουν φθαρεί αυτοί οι δείκτες που βρίσκονται στα πλάγια και στα αυλακώματα.

2. Έλεγξε την ημερομηνία κατασκευής

Ακόμα και αν βρεις το ιδανικό μεταχειρισμένο ελαστικό, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να είναι κατάλληλο για εφαρμογή, λόγω παλαιότητας. Δες την ημερομηνία κατασκευής του κάθε μεταχειρισμένου ελαστικού ώστε να γνωρίζεις σε τι κατάσταση βρίσκονται οι γόμες του.

3. Βρες το σωστό μέγεθος

Ποτέ μην αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο ελαστικό διαφορετικών διαστάσεων και προφίλ από τα υπόλοιπα. Ιδανικά προσπάθησε να βρεις την ίδια μάρκα, πέρα από τη διάσταση, ώστε να έχει όσο γίνεται περισσότερα ίδια χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα λάστιχα και να εφαρμόζει τέλεια. Επιπλέον το μεταχειρισμένο ελαστικό δεν θα το τοποθετήσεις ποτέ στο μέρος που δίνει κίνηση το όχημα σου.

4. Δώσε προσοχή στον τύπο του

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι ελαστικών. Ένα μεταχειρισμένο ελαστικό πρέπει να έχει ακριβώς τον ίδιο τύπο με τα υπόλοιπα για να είναι ασφαλές, αλλά και αποτελεσματικό. Εάν για παράδειγμα έχεις μία σειρά ελαστικών «τεσσάρων εποχών» που στοχεύουν στην οικονομία καυσίμου και εσύ τοποθετήσεις ένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως για απόδοση, τότε να ξέρεις πως θα επηρεαστεί η κατανάλωση καυσίμου.

5. Ποτέ μην επιλέξεις αναγομωμένα ελαστικά

Η αναγόμωση είναι διαδικασία επισκευής. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν διαφορά στην τιμή τους. Εάν έχεις σκοπό να κρατήσεις για αρκετό χρόνο το μεταχειρισμένο ελαστικό σου, απέφυγε τα συγκεκριμένα, καθώς δεν είναι σίγουρο το πόσο θα σου κρατήσουν.

6. Κάνε οπτικό έλεγχο

Προσπάθησε να αγοράσεις από κάποιο φυσικό κατάστημα το μεταχειρισμένο ελαστικό ώστε να έχεις την ευκαιρία να το ελέγξεις ενδελεχώς για τυχόν φθορές και καρφωμένα αντικείμενα όπως βίδες.