Ελαστικά αυτοκινήτου

Αλλαγή ελαστικών: Ζευγάρι ή ολόκληρο σετάκι;

Η αλλαγή ελαστικών δεν είναι μία οικονομική υπόθεση. Πολλοί οδηγοί αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος. Αξίζει να αλλάξεις δύο αντί των τεσσάρων τελικά;

Η καλύτερη εποχή για να βάλεις νέα ελαστικά είναι ακριβώς μετά το καλοκαίρι, όπου γυρνώντας από τις διακοπές μπορείς να κάνεις μία καλή συντήρηση στο αυτοκίνητό σου και να το προετοιμάσεις για τη νέα σεζόν.

Αρκετοί οδηγοί ξεφεύγουν από το budget των διακοπών και πάνε να τα εξισορροπήσουν με περικοπές γύρω από τη συντήρηση του οχήματος, όπως για παράδειγμα τα ελαστικά τους.

Τα λάστιχα είναι θέμα ασφάλειας

Μία καλή τετράδα επώνυμων ελαστικών κοστίζει πολλά χρήματα. Έτσι κάποιοι οδηγοί προσπαθούν είτε να τη βρουν ελαφρά μεταχειρισμένη, είτε να πάρουν μία δυάδα θεωρώντας πως αυτό λύνει εν μέρει το πρόβλημα τους με λίγα χρήματα.

Και οι δύο περιπτώσεις είναι καλό να αποφευχθούν για λόγους ασφάλειας. Τα ελαστικά είναι πρώτα θέμα ασφάλειας. Η ποιότητα τους και ο σχεδιασμός εξασφαλίζουν αρμονική κίνηση στην άσφαλτο και γρήγορη ανταπόκριση.

Τα μεταχειρισμένα ελαστικά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, βέβαια αν είναι σε καλή κατάσταση και τα βρεις σε προσφορά είναι σίγουρα καλύτερα από τα εντελώς «φαγωμένα» δικά σου.

Νέο ζευγάρι – Που θα μπει;

Κάποιοι οδηγοί που σκέφτονται να αγοράζουν δύο ελαστικά και να τα αλλάξουν ως «ζευγάρι» βάζοντας τα μπροστά. Πρακτικά είναι μία καλή λύση, ειδικά αν τα ελαστικά σου δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, όμως πότε σκοπεύεις να πάρεις τα άλλα δύο;

Εάν για παράδειγμα σχεδιάζεις να τα κρατήσεις πάνω από χρόνο και κάνεις πολλές διαδρομές, θα σου λέγαμε να το σκεφτείς ξανά γιατί μέχρι τότε θα έχουν φθαρεί αρκετά.

Εάν θες να αλλάξεις ένα ζευγάρι και να πάρεις σε δύο δόσεις τα νέα σου ελαστικά, καλύτερα να το κάνεις εντός 3 μηνών και φυσικά τα μπροστινά να πάνε πίσω, καθώς είναι ήδη καταπονημένα.

Συμπεράσματα

Σε κάθε περίπτωση ίσως είναι καλύτερο να κοιτάξεις κάποια οικονομική σειρά νέων επώνυμων ελαστικών με πιστοποιητικά και να την πάρεις όλη μαζί, από το να κάνεις συνεχόμενα αλλαγές και μεταφορές μπροστά πίσω.

Η αντικατάσταση με μεταχειρισμένα ελαστικά ή η αγορά ενός μόνο ζεύγους είναι λύσεις ανάγκης. Μέχρι τις πρώτες βροχές μπορείς να κρατήσεις τα παλιά και να κάνεις αποταμιεύσεις για την αγορά ενός σετ!