Λάστιχα αυτοκινήτου

Ελαστικά: Ποια είδη είναι κατάλληλα για το χειμώνα;

Τα ελαστικά έχουν και αυτά εποχές. Μάθε τώρα ποια είναι τα κατάλληλα για τον χειμώνα και για ποιους λόγους. Χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξεις τα σωστά.

Εάν έχεις βρεθεί στη θέση να επιλέξεις ελαστικά αυτοκινήτου θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες τους. Η απόδοση, η κατανάλωση ενέργειας και η αντοχή είναι μερικές από τις ομάδες που υπάρχουν. Μία μεγαλύτερη όμως κατηγοριοποίηση είναι η εποχικότητα τους.

Σε αυτό το κείμενο θα μας απασχολήσουν τα είδη των ελαστικών που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.

Ελαστικά τεσσάρων εποχών

Τα πιο κοινά ελαστικά είναι αυτά των τεσσάρων εποχών (all season). Οι καταναλωτές τα προτιμούν γιατί προσαρμόζονται σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και αποδίδουν. Επιπλέον είναι πρακτικά γιατί δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν και με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει και λόγος ο ιδιοκτήτης του οχήματος να προβλέψει χώρο για την αποθήκευση τους. Οι γόμες τους είναι τέτοιες που επιτρέπουν κίνηση στο χιόνι, στο βρεγμένο δρόμο, αλλά και στο καλοκαιρινό οδόστρωμα. Είναι κατάλληλα για τον καθημερινό οδηγό.

Χειμερινά ελαστικά

Εάν ζεις σε ορεινή περιοχή, έχεις εξοχικό στο βουνό το οποίο επισκέπτεσαι συχνά, κάνεις μία δουλειά που περιλαμβάνει πολλά χειμερινά ταξίδια ή λατρεύεις τα χιονοδρομικά κέντρα, τότε τα χειμερινά ελαστικά είναι μονόδρομος. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια στους ορεινούς δρόμους και να κάνουν ευκολότερη την κίνηση του οχήματος στο χιόνι και τον παγετό. Τα μεγάλα αυλακώματα εξασφαλίζουν την γρήγορη ροή του νερού και του χιονιού και το «αγκίστρωμα» στον δρόμο.

Τι να προσέξεις

Τα χειμερινά ελαστικά απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν τη μέγιστη ασφάλεια και απόδοση. Η τοποθέτηση τους γίνεται Νοέμβριο με Μάρτιο, όταν η θερμοκρασίες σταδιακά πέφτουν κάτω από τους 10°C. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιηθούν κατά τους θερινούς μήνες, γιατί οι γόμες τους θα χάσουν την αποτελεσματικότητα τους.

Τα χειμερινά ελαστικά έχουν και αυτά διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το που έχεις σκοπό να κινηθείς. Υπάρχουν τα κανονικά χειμερινά, αλλά και αυτά με τα καρφιά τα οποία είναι για τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τους δρόμους με υπερβολικό χιόνι και πάγο. Στην Ελλάδα τα χρησιμοποιούμε σπάνια.

 

Τέλος να προσέξεις τις ενδείξεις καθώς πολλά ελαστικά έχουν διάφορες ενδείξεις για χαμηλές θερμοκρασίες και λάσπη, αλλά δεν θεωρούνται χειμερινά, καθώς δεν φέρουν το σήμα. Αυτό σημαίνει πως οι γόμες τους διαφέρουν.