Κάλυμμα Πινακίδας

Επιτρέπεται να έχεις προστατευτικό κάλυμμα στις πινακίδες;

 

Το προστατευτικό κάλυμμα στις πινακίδες είναι ένα πολύ διαδεδομένο αξεσουάρ, όμως πόσο νόμιμο είναι. Πόσο μπορεί να κοστίσει στον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη του;

Συχνά βλέπουμε αυτοκίνητα τα οποία έχουν ένα διαφανές κάλυμμα πάνω από τις πινακίδες. Μερικές φορές είναι άχρωμο, ενώ άλλες σκουραίνει σαν τα γυαλιά ηλίου. Όλα αυτά είναι προστατευτικά καλύμματα για τις πινακίδες, αλλά κάποια μπορούν να αποβούν μεγάλος πονοκέφαλος.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλή;

Τα συγκεκριμένα αξεσουάρ αγοράζονται για διάφορους λόγους και γι’ αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη γκάμα στις αποχρώσεις τους. Μερικές από τις χρήσεις τους είναι:

  • Η προστασία από κακόβουλη αφαίρεση πινακίδων
  • Η προστασία του χρώματος στα χαρακτηριστικά της
  • Η προστασία από σκούριασμα, γρατζουνιές και χτυπήματα

Η «άλλη» χρήση

Πέρα των παραπάνω, τα οποία ακούγονται πολύ λογικά για κάποιον που προσέχει πολύ το αυτοκίνητο του και θέλει να είναι νόμιμος, οι πινακίδες από πλεξιγκλάς και ειδικά οι φιμέ χρησιμοποιούνται για να αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του οχήματος.

Τις περισσότερες φορές γρήγορα ή «φτιαγμένα» αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με φιμέ προστατευτικά, με κάποια από αυτά να καθιστούν αδύνατο να διαβαστεί η πινακίδα.

Για ποιο λόγο τοποθετούνται;

Όπως λοιπόν φαντάζεσαι, τα παραπάνω περί προστασίας είναι απλά μία δικαιολογία ώστε τα συγκεκριμένα οχήματα να μην μπορούν να εντοπιστούν από τις κάμερες στον δρόμο ή κάποιον άλλο οδηγό ή πεζό σε περίπτωση χτυπήματος.

Στην πραγματικότητα είναι προστατευτικά από τον νόμο.

Κάποιοι οδηγοί τα αγοράζουν για «φιγούρα», άλλοι γιατί δεν θέλουν φακελάκια με κλίσεις όταν τρέχουν, άλλοι γιατί κάνουν κόντρες και άλλοι γιατί ίσως χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο σε παράνομες δραστηριότητες.

Τι ισχύει νομοθετικά;

Για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τα περισσότερα προστατευτικά καλύμματα στις πινακίδες είναι πρόβλημα, καθώς αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του οχήματος. Ακόμη και η αντανάκλασή που δημιουργεί το πλαίσιο τους είναι πρόβλημα.

Έτσι είναι ιδιαίτερα αυστηρός και επιβάλλει αυτόματα πρόστιμο ύψους 300€ στους οδηγούς που τις έχουν τοποθετήσει, ακόμη και στη μία πλευρά του οχήματος.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα λογική διάταξη με σημαντική βαρύτητα, καθώς τα δυσδιάκριτα στοιχεία στην πινακίδα επιτρέπουν με μεγάλη ευκολία -ειδικά το βράδυ- σε πιθανότητα ατυχήματος την εγκατάλειψη ακόμη και τραυματία, μία από τις πιο αντικοινωνικές και επικίνδυνες πράξεις ενός οδηγού.