Οδήγηση στην εξοχή

Ιμάντας συγχρονισμού: Ο ήχος που πρέπει να σε ανησυχεί!

Ο ιμάντας συγχρονισμού είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία διάφορων σημείων του οχήματος σου. Κάποιες φορές κάνει ήχους. Δες πότε πρέπει να τους προσέξεις.

Θα έχεις ακούσει για τον ιμάντα συγχρονισμού πολλές φορές από τους πιο έμπειρους οδηγούς ή τον μηχανικό σου. Πρόκειται για έναν ιμάντα που τροφοδοτεί τον κλιματισμό, τον εναλλάκτη και το σύστημα υδραυλικής υποβοήθησης του τιμονιού σου.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, ο ιμάντας συγχρονισμού πρέπει να λειτουργεί άψογα γιατί είναι κρίσιμης σημασίας για το αυτοκίνητο σου.

Ακούγεται και τώρα;

Εάν ακούγονται ήχοι από τον ιμάντα συγχρονισμού δεν είναι απαραίτητα κακός οιωνός. Έχουμε μάθει πως οτιδήποτε ακούγεται διαφορετικό στο αυτοκίνητο είναι σημάδι ζημιάς.

Ο ιμάντας συγχρονισμού όταν είναι νέος μπορεί να παράγει ήχους για τα πρώτα 2.000-3.000 χιλιόμετρα. Ο λόγος είναι πως είναι ακόμα σκληρός και δεν έχει «μαλακώσει» με την τριβή. Αυτή είναι μία βασική αιτία που μπορεί να ακούγεται ακόμα και μετά την αντικατάσταση του, όμως είναι καλό να το επιθεωρήσει και ο μηχανικός σου ώστε να διασφαλίσει πως δεν είναι ελαττωματικός.

Δεν έχω κάνει αντικατάσταση

Θα πρέπει να θυμάσαι πως ο μέσος όρος ζωής ενός ιμάντα συγχρονισμού είναι τα 100.000 χιλιόμετρα. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τον αφήσεις μέχρι να κοπεί, αλλά να έχεις κάνει αντικατάσταση του.

Εάν δεν έχεις φροντίσει να αλλαχτεί, τότε οι τσιριχτοί ήχοι του είναι ξεκάθαρα σημάδι κούρασης και θα πρέπει να σε οδηγήσουν άμεσα στο συνεργείο. Κράτα πως το ιδανικό είναι ο ιμάντας συγχρονισμού πρέπει να αλλάζεται μεταξύ 70.000 και 80.000 χιλιομέτρων ή κάθε πέντε χρόνια.

Τον ακούω σε συγκεκριμένες στροφές

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου ο ιμάντας συγχρονισμού παράγει ήχους μεταξύ 1.500-2.000 στροφών ή στο ρελαντί. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην είναι μονάχα ο ιμάντας συγχρονισμού το πρόβλημα, αλλά κάποιο άλλο εξάρτημα όπως το ρουλεμάν κλιματισμού, ο τεντωτήρας ή αντλία νερού.

Πόσο κοστίζει;

Η αλήθεια είναι πως ο ιμάντας συγχρονισμού διαφέρει ανά τύπο οχήματος. Μπορείς να βρεις σετ που ξεκινούν από 20€ και αυθεντικά σετ που ξεπερνούν τα 120€. Υπολόγισε πως το κόστος μαζί με την εργασία θα σου έρθει από 50€ έως περίπου 150€. Αν ακούσεις κάτι πολύ ακριβότερο καλό θα ήταν να πάρεις και μία δεύτερη προσφορά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θες να σου κοπεί, καθώς θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στη μηχανή και το κόστος θα είναι εξαιρετικά υψηλότερο.