Αδιέξοδος

Κινητήρες εσωτερικής καύσης: Το τέλος φαίνεται πως έρχεται πιο γρήγορα

Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης σύντομα θα είναι μία τεχνολογία που θα ανήκει στα μουσεία. Ποιο είναι το πλάνο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως;

Διάφοροι ειδικοί, αλλά και αναλυτές εξομοιώνουν την ηλεκτροκίνηση με την έλευση του Internet.

Η μαζική παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ο σχεδιασμός πολλών μεγάλων κατασκευαστών να επενδύσουν σε αυτές τις μονάδες, φαίνεται πως θα παροπλίσει πολύ γρηγορότερα τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το τέλος πλησιάζει

Πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει δραματική μείωση στην παραγωγή οχημάτων με συμβατικούς κινητήρες, ενώ άλλες ανακοίνωσαν τον τερματισμό τους σηματοδοτώντας και επίσημα μία νέα εποχή.

Η General Motors έχει δεσμευτεί πως μέχρι το 2035 θα παράγει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση είναι και η Ford η οποία ανακοίνωσε πως θα διαθέτει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2030 και μετά.

Η Volkswagen φαίνεται πιο αργή στην πλήρη μετάβαση, καθώς η δέσμευση της περιλαμβάνει πως μέχρι το 2030 το 70% των οχημάτων της θα είναι ηλεκτρικά.

Ταυτόχρονα η Jaguar από το 2025 θα παρέχει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα, όπως και η Volvo από το 2030.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αλλαγή;

Η ηλεκτροκίνηση δεν θα φέρει μονάχα πιο καθαρές μετακινήσεις για το περιβάλλον και πιο σύγχρονα οχήματα για τους καταναλωτές. Η μεγάλη αλλαγή θα είναι και στις τιμές του πετρελαίου που αποτελεί το βασικό προϊόν για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η απεμπλοκή από το πετρέλαιο γίνεται ταχύτατα αν σκεφτούμε πως μέσα στο 2020 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 43% παγκοσμίως, που μεταφράζεται σε 3,2 εκατομμύρια οχήματα.

Σταδιακή μείωση τιμών

Ως σχετικά νέα τεχνολογία, τα ηλεκτρικά οχήματα παραμένουν αρκετά ακριβά, όμως πριν 10 χρόνια πολύ πιο δυσπρόσιτα. Μέχρι στιγμής το 5% του παγκόσμιου στόλου είναι ηλεκτρικό, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν πως σε 4 χρόνια θα έχει αυξηθεί κατά 20% και στο 2030 θα αποτελούν το 40%.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν πέσουν κι άλλο οι τιμές, κάτι που θα γίνει όσο πιο μαζική γίνεται η παραγωγή μπαταριών. Παράλληλα πολλές νέες τεχνολογίες, αλλά και η επαναχρησιμοποίηση διάφορων στοιχείων, βοηθά στο να μειωθούν οι τιμές και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους.

Σύντομα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι προσιτά σε όλους και οι συμβατικοί κινητήρες θα σβήσουν για πάντα.