Κόκκινο αυτοκίνητο

Μαθαίνοντας τα χρώματα του αυτοκινήτου

Γνωρίζεις ποιοι είναι οι τέσσερεις τύποι χρωμάτων αυτοκινήτου; Ποιος είναι ο ανθεκτικότερος και ποιος ο δημοφιλέστερος τύπος; Εσύ ποιο χρώμα θα διαλέξεις;

Τα χρώματα του αυτοκινήτου είναι η ταυτότητα του οδηγού αλλά και ο χαρακτήρας που θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Η επιλογή του χρώματος απασχολεί τους νέους ιδιοκτήτες πριν την αγορά ή όσους έχουν βαρεθεί το όχημα τους. Είναι όμως όλα τα υλικά το ίδιο;

Απλές βαφές

Πρόκειται για τα απλά εργοστασιακά χρώματα αυτοκινήτου, γνωστά και ως ακρυλικά. Είναι συμπαγείς βαφές που είναι οικονομικές όχι μόνο στην αγορά τους, αλλά και στην διόρθωση και τη φροντίδα τους μελλοντικά. Τα ακρυλικά χρώματα είναι στο βασικό πακέτο των περισσότερων εκδόσεων, όμως έχουν περιορισμένες αποχρώσεις. Μειονέκτημα τους είναι η αντοχή στις περιβαλλοντικές συνθήκες και η γρήγορη φθορά τους.

Μεταλλικές βαφές

Είναι τα δημοφιλέστερα χρώματα σήμερα. Είναι εμπλουτισμένα με κόκκους συνήθως αλουμινίου ή άλλων μετάλλων και χαρακτηρίζονται για την αντοχή, τη λάμψη τους και τα μοναδικά χρώματα που επιλέγει να φτιάξει η κάθε εταιρεία. Παρότι δεν είναι τόσο ακριβά στην παραγωγή τους, έχουν πολύπλοκη διαδικασία και αυτό αυξάνει το κόστος τους για τον καταναλωτή.

Περλέ βαφές

Πρόκειται για χρώματα που αντί κόκκους μετάλλου, έχουν κόκκους μαρμαρυγιών, ενός ορυκτού που μοιάζει με το μαργαριτάρι. Το αποτέλεσμα που προσφέρουν οπτικά είναι εντυπωσιακό, καθώς έχουν εντονότερη λάμψη από τα μεταλλικά χρώματα. Η διάθλαση του φωτός στους κόκκους μαρμαρυγιών δημιουργεί ανεπανάληπτες αποχρώσεις που διαφέρουν ανάλογα την ένταση του ήλιου και την οπτική γωνία. Η αντοχή τους είναι αντίστοιχη με τα μεταλλικά, όμως το κόστος τους είναι πολύ υψηλότερο.

Ματ βαφές

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της μόδας τα ματ χρώματα. Προσφέρουν μία πιο βιομηχανική αίσθηση κυρίως όταν η απόχρωση είναι σε μαύρο, γκρι ή λευκό. Είναι ιδανικά για sport αυτοκίνητα ή cabrio, καθώς αλλάζουν εντελώς τον χαρακτήρα τους. Η θαμπάδα και η αίσθηση του πλαστικού δημιουργείται με τη χρήση του πολυμερούς PVC, ενώ η σύσταση τους δεν διαφέρει από αυτή των ακρυλικών. Παρότι έχουν πολύ υψηλό κόστος κατά την βιομηχανική παραγγελία τους, η αντοχή τους είναι πολύ μικρή. Χρειάζονται εξαιρετικά μεγάλη φροντίδα, αποφυγή εκδορών και συχνές επιδιορθώσεις καθώς είναι χρώματα που δεν προστατεύονται και οι γρατζουνιές φαίνονται εύκολα και έντονα.