Με ποια κριτήρια να επιλέξεις τη σωστή διάσταση ζάντας για το αυτοκίνητο σου

Η σωστή διάσταση ζάντας στο αυτοκίνητο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την επίδοση, την ασφάλεια και φυσικά την κατανάλωση καυσίμου. Μάθε πως θα την βρεις.

Ένα αυτοκίνητο έρχεται πάντα με ένα manual από τον κατασκευαστή που περιέχει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος και φυσικά σου προτείνει να κάνεις κάποιες αλλαγές.

Παράδειγμα σε αυτό είναι τα οκτάνια στα καύσιμα, οι σωστές διαστάσεις ζάντας, τα φίλτρα και πολλά άλλα.

Σε ότι αφορά τώρα το θέμα αλλαγής διαστάσεων ζάντας, αυτό είναι ένα θέμα που ξεκινάει πολλές φορές από την αισθητική και αντικρούει την μηχανική.

Πως λοιπόν θα κάνεις την ιδανική επιλογή που θα είναι και λειτουργική, αλλά και αισθητικά κοντά σε αυτό που θες;

Τύπος οχήματος

Αρχικά η σωστή διάσταση ζάντας είναι αυτή που γράφει το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Ο μηχανικός σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις 2-3 επιλογές ζάντας, όμως με βάση τις μελέτες πριν την κυκλοφορία του οχήματος έχει βρει ποια είναι η αποδοτικότερη.

Ανάλογα λοιπόν τον τύπο του οχήματος σου, την μηχανική του, την αεροδυναμική του, το ύψος και πολλά άλλα έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο νούμερο στις διαστάσεις ζάντας.

Υπάρχει βελτίωση;

Λοιπόν εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Τεχνικά μία μεγαλύτερη διάσταση ζάντας προσφέρει καλύτερη κίνηση και μειώνει την κατανάλωση, οπότε τεχνικά ναι βελτιώνει το αυτοκίνητο, αυξάνει το κόστος των ελαστικών όμως.

Επιπλέον αν πας για αύξηση των διαστάσεων ζάντας θα πρέπει να συνυπολογίσεις τον παράγοντας του βάρους. Θα πρέπει να κοιτάξεις για πολύ ελαφριές ζάντες, ιδανικά αλουμινίου ή ανθρακονήματος, όμως μάθε για την ακαμψία τους. Δεν θα ήθελες οι νέες σου ζάντες να στραβώσουν σύντομα.

Πως θα την επιλέξω τελικά;

Αρχικά με τον μηχανικό σου και με βάση μερικά χαρακτηριστικά που θα σου πει. Να θυμάσαι πέρα από το αισθητικό κομμάτι επενδύεις λεφτά στην βελτίωση του αυτοκινήτου σου και όχι μόνο στην εικόνα του.

Δες τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις για τις σωστές διαστάσεις της ζάντας.

  • Καρέ: Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συνδυασμό τεχνικών χαρακτηριστικών, τα οποία δείχνουν πόσα μπουλόνια έχει μία ζάντα. Αυτό που θες είναι να μην αλλάξει κάτι στο όχημα σου.
  • Offset: Πρόκειται για την απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα της ζάντας και του επιπέδου στήριξης. Πρόκειται για χιλιοστά και θα τα δεις να αναγράφονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά.
  • Διάσταση: Είναι ουσιαστικά οι ίντσες μίας ζάντας. Σε αυτές εμφανίζονται και κάποια γράμματα τα οποία σχετίζονται με το προφίλ της.