Μπαταρία αυτοκινήτου

Νεκρή μπαταρία: Εκκίνηση κινητήρα με καλώδια

Μπορείς να ζωντανέψεις ξανά, μία νεκρή μπαταρία; Η απάντηση είναι ναι! Μάθε πως θα το κάνεις εύκολα και γρήγορα, τι χρειάζεσαι, αλλά και πότε δουλεύει.

Η νεκρή μπαταρία είναι αυτό που δεν θες να αντιμετωπίσεις όταν ξεκινάς για τη δουλειά σου ή πας να πάρεις το όχημα σου για να γυρίσεις σπίτι. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συμβαίνει σε όλους τους οδηγούς, όμως τις περισσότερες φορές λύνεται πολύ εύκολα.

Γιατί είναι νεκρή η μπαταρία μου;

Οι δύο βασικοί λόγοι που μπορεί μία μπαταρία μπορεί να αδειάσει είναι να εξαντληθεί λόγω κάποιου ξεχασμένου ραδιοφώνου ή των προβολέων ή λόγω παλαιότητας.

Εάν μία μπαταρία αυτοκινήτου είναι νέα και με μεγάλο φορτίο, τότε μπορεί να μην πέσει σε ένα βράδυ, όμως να χρειαστούν μέρες μέχρι να εξαντληθεί.

Η δεύτερη περίπτωση υποδηλώνει πως ο χρόνος ζωής της έχει φτάσει στο τέλος και πως η νεκρή μπαταρία σου χρειάζεται αλλαγή για να μην σε αφήσει ξανά απροειδοποίητα.

Πως γίνεται η εκκίνηση με καλώδια;

Η νεκρή μπαταρία αυτοκινήτου δεν αλλάζεται, αλλά επαναφορτίζεται με καλώδια.

Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να έχεις τα ειδικά καλώδια και να τα συνδέσεις στους αντίστοιχους πόλους. Το κόκκινο καλώδιο δένει στο θετικό (+) πόλο της νεκρής μπαταρίας και το άλλο άκρο στον αντίστοιχο θετικό του αυτοκινήτου «δότη». Αντίστοιχα το μαύρο πάει στους αρνητικούς (-) πόλους.

Φρόντισε όμως να σιγουρευτείς από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, καθώς η συνδεσμολογία μπορεί να διαφέρει για το όχημα σου.

Είναι σημαντικό μόλις ενεργοποιηθεί η μπαταρία να κάνεις μία μεγάλη βόλτα χωρίς ραδιόφωνο και κλιματισμό, χωρίς να σβήσεις τον κινητήρα μέχρι να επαναφορτιστεί πλήρως η μπαταρία.

Είναι καλό να προμηθευτείς τα κατάλληλα καλώδια τα οποία πρέπει να υπάρχουν πάντα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σου, ώστε να πάρεις ή να δώσεις σε κάποιον άλλο οδηγό ενέργεια.

Στην περίπτωση που δεν το έκανες όμως, η οδική βοήθεια της ασφάλειας αυτοκινήτου σου μπορεί να είναι αυτή που θα «σώσει την ημέρα» καθώς έρχεται εντελώς δωρεάν και βάζει μπροστά το όχημα σου!

Power Bank

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ειδικές συσκευές οι οποίες δεσμεύουν ενέργεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν ξανά ζωή στη νεκρή μπαταρία του αυτοκινήτου σου.

Πρόκειται για μεγάλα power banks τα οποία είτε συνδέονται με τα κλασσικά καλώδια απευθείας στη μπαταρία του οχήματος, είτε χρησιμοποιούν τις θύρες USB ώστε να εκκινήσουν τον κινητήρα.

Είναι ιδανικά για όσους κάνουν ταξίδια, ενώ το κόστος τους είναι αρκετά προσιτό.