Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, έρχεται το ΚΤΕΟ

Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, έρχεται το ΚΤΕΟ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετά το επιτυχημένο «κυνήγι» των ανασφάλιστων αυτοκινήτων επεκτείνει τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και στο θέμα του ΚΤΕΟ.

Θυμίζουμε πως πλέον έχει θεσπιστεί ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που γίνεται δύο φορές τον χρόνο, ώστε να εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και να τους επιβάλλεται το πρόστιμο. Ο συγκεκριμένος έλεγχος γίνεται από την Τροχαία σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Μεταφορών.

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του ηλεκτρονικού ελέγχου για τα ανασφάλιστα οχήματα, έρχεται ο αντίστοιχος έλεγχος για το ΚΤΕΟ.

Ο έλεγχος για το ΚΤΕΟ θα γίνεται με την ίδια ακριβώς μέθοδο και τις ίδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν τώρα και οι εταιρίες ΚΤΕΟ (δημόσιες και ιδιωτικές).

Οι βάσεις δεδομένων των ΚΤΕΟ έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά και πλέον τα προαναφερθέντα υπουργεία, έχουν τη δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για τα οχήματα που έχουν περάσει τον έλεγχο.

Έτσι καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση των μητρώων, ώστε τα υπουργεία και η ΑΑΔΕ να προβούν στις διασταυρώσεις και να εντοπίσουν τους παραβάτες.

Σκοπός είναι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μηχανών να μην παρακάμπτουν τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους.

Έτσι οι οδηγοί που δεν θα περάσουν από ΚΤΕΟ ως την ημερομηνία του ελέγχου, θα δεχτούν το σχετικό ειδοποιητήριο, ώστε να πληρώσουν το πρόστιμο που τους αναλογεί.

Από το ΚΤΕΟ πρέπει να περνούν όλα τα νέα οχήματα μετά τη συμπλήρωση των τεσσάρων πρώτων ετών από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους.

Μετά τον πρώτο έλεγχο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να διεξάγουν την ίδια διαδικασία κάθε δύο χρόνια από την ημερομηνία του τελευταίου ελέγχου. Επιπλέον σήμερα στον έλεγχο ΚΤΕΟ έχει ενσωματωθεί και η κάρτα καυσαερίων.

Εάν ο οδηγός αμελήσει να κάνει τον έλεγχο επιβαρύνεται με πρόστιμο το οποίο αυξάνεται για κάθε μήνα που περνά.

Στα χρόνια της κρίσης, αρκετοί οδηγοί με πρόσχημα τη δυσμενή οικονομική τους θέση, αμέλησαν τον έλεγχο ΚΤΕΟ. Έτσι σήμερα πολλά οχήματα είναι κακοσυντηρημένα και πολλές φορές ακατάλληλα και οι οδηγοί τους δεν το γνωρίζουν.

Η ηλεκτρονική διασταύρωση για το ΚΤΕΟ είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει πως τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Μην ξεχνάτε ένα όχημα που δεν έχει συντηρηθεί είναι πιο πιθανό να εμπλακεί σε ατύχημα.