Αυτοκίνητο σε ανηφόρα

Ποιος έχει προτεραιότητα στην ανηφόρα και στην κατηφόρα;

Η προτεραιότητα στην ανηφόρα –ή την κατηφόρα- είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς οδηγούς. Πώς εμπλέκεται το μέγεθος και ο τύπος του οχήματος κάθε φορά;

Συχνά υπάρχει μία αμηχανία όταν δύο οχήματα συναντιόνται σε έναν δρόμο με κλίση για το ποιος θα περάσει πρώτος.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. αυτό ρυθμίζεται, όμως δεν είναι πάντα σαφές και οδηγεί σε εκνευρισμό ή την απώλεια προτεραιότητας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ισχύει στην κάθε περίπτωση.

Τι λέει ο Κ.Ο.Κ.;

Βασιζόμενος στην λογική και τους νόμους της Φυσικής ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει πως το μικρότερο όχημα οφείλει να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς ανεξάρτητα τη θέση του σε έναν δρόμο με κλίση.

Έτσι ένα ποδήλατο ή μία μοτοσυκλέτα θα πρέπει να κάνουν στην άκρη για ένα επιβατικό. Το ίδιο ισχύει και για ένα Ι.Χ. εάν έρθει αντιμέτωπο με ένα βανάκι ή ένα μεγάλο φορτηγό.

Τι ισχύει αν είναι στην ίδια κατηγορία;

Στην περίπτωση που τα οχήματα ανήκουν στην ίδια κατηγορία, τότε αυτός που ανεβαίνει έχει την πλήρη προτεραιότητα για λόγους διευκόλυνσης, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κ.Ο.Κ..

Έτσι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου Ι.Χ. που κατηφορίζει θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει το άλλο όχημα να ανεβεί, ανεξάρτητα τα κυβικά και το μέγεθος του.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις

Επειδή ο κόσμος είναι πολύ πιο περίπλοκος και πολλές φορές αυτό το απλό σχήμα δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει, ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει και τις αντίστοιχες εξαιρέσεις.

Έτσι στην περίπτωση που υπάρχει πλήθος οχημάτων προς μία κατεύθυνση τα άλλα οχήματα οφείλουν να κάνουν στην άκρη ανεξάρτητα τη θέση. Υπό αυτό το πρίσμα, προτεραιότητα έχουν τα λεωφορεία, στη συνέχεια τα φορτηγά, μετά τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τέλος τα δίκυκλα.

Μία δεύτερη εξαίρεση είναι το μεταφερόμενο φορτίο όπου αν είναι τέτοιο ένα όχημα εύκολα μπορεί να χάσει την πορεία του.

Είναι τόσο απλό όμως;

Σε περίπτωση που ένας οδηγός αρνηθεί υπάρχει σχετική παράβαση η οποία επιφέρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 80€.

Στον δρόμο όμως δεν είναι πάντα ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του, αλλά η γρήγορη διέλευση. Έτσι αν σε κάποια στιγμή δεις έναν οδηγό που παραβιάσει την προτεραιότητα σου και μπορείς να τον αποφύγεις απλά κάνε το για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.