Οδηγός αυτοκινήτου βάζει βενζίνη

Πώς θα καταλάβεις την νοθευμένη βενζίνη;

Η νοθευμένη βενζίνη είναι πάντα άγχος για τον οδηγό. Κυκλοφορεί ειδικά τις περιόδους που ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων. Υπάρχει τρόπος να την αναγνωρίσεις;

Όσοι έλεγχοι και να γίνονται στα πρατήρια και τις αντλίες, πάντα στην αγορά θα κυκλοφορεί καύσιμο κακής ποιότητας στην τιμή του κανονικού. Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει η εμπειρία, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες πρατηρίων βρίσκουν τη λύση έως και σήμερα ώστε να πουλούν νοθευμένη βενζίνη.

Τι συμβαίνει με την ποιότητα;

Όταν μιλάμε για νοθεία καυσίμων, στην πραγματικότητα είναι τρία διαφορετικά πράγματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με τον προμηθευτή των πρατηρίων, όπου ουσιαστικά παρέχει καύσιμο εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας, χωρίς να το έχει αναμείξει με άλλες ουσίες. Άρα δεν έχει καμία σχέση με το brand.

Η δεύτερη περίπτωση είναι η ανάμειξη των καυσίμων, δηλαδή η νοθεία. Εδώ μπορεί να γίνεται είτε από τον προμηθευτή, είτε από τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου με στόχο το κέρδος.

Το τρίτο είναι η αλλοίωση από τον χρόνο, επειδή είναι αρκετό καιρό στις δεξαμενές. Ουσιαστικά το ληγμένο καύσιμο.

Τι προβλήματα μπορούν να προκληθούν;

Και οι τρεις περιπτώσεις είναι επικίνδυνες αν και διαφέρουν μεταξύ τους.

Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η κακή καύση σε συνδυασμό με την ασυνήθιστα μεγάλη κατανάλωση.

Εάν όμως γίνεται μακροχρόνια χρήση τέτοιων καυσίμων δεν θα αργήσουν να έρθουν και άλλα προβλήματα, όπως η φθορά του κινητήρα, το βούλωμα των φίλτρων, η αλλοίωση στην αντλία καυσίμου και η πλήρης καταστροφή του καταλύτη.

Δες πως θα καταλάβεις την νοθευμένη βενζίνη:

Γρήγορη κατανάλωση

Όταν το αυτοκίνητο σου καίει πολύ πιο γρήγορα το καύσιμο, αυτό σημαίνει πως δεν είναι «πλούσιο». Με άλλα λόγια ο κινητήρας σου για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται καίει μεγαλύτερη ποσότητα.

Έτσι το φτηνό καύσιμο τελικά σου βγαίνει πολύ ακριβότερο. Αντιθέτως το καλό καύσιμο κρατάει περισσότερο.

Μυρίζει άσχημα

Όλοι γνωρίζουμε την μυρωδιά της βενζίνης και πολλοί από εμάς την βρίσκουμε ευχάριστη μέσα στη σύντομη επίσκεψη μας στο πρατήριο.

Αυτό ισχύει όμως για την καλής ποιότητας όμως, διότι οι διάφορες προσμίξεις αλλοιώνουν όχι μόνο το χρώμα, αλλά και τη μυρωδιά της.

Περίεργη συμπεριφορά του οχήματος

Διακοπές στον κινητήρα, δυσκολίες στο ανέβασμα στροφών, διάφορες ενδείξεις «Check Engine» και γενικά μικροπροβλήματα που δεν υπήρχαν πριν και δεν δικαιολογούνται, προέρχονται από το νοθευμένο καύσιμο.

Οπότε να είσαι προσεκτικός από πού προμηθεύεσαι και δες εδώ πώς θα βρεις ένα καλό βενζινάδικο!