Λαμπάκι ρεζέρβας καυσίμου

Πόσο ακριβές είναι το λαμπάκι της ρεζέρβας καυσίμου;

Όταν ανάβει το λαμπάκι της ρεζέρβας καυσίμου πόσα χιλιόμετρα σου απομένουν; Μάθε την ακρίβεια του, ώστε να μην μείνεις πουθενά χωρίς καύσιμο και το σπρώχνεις.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες οδηγών, αυτή που γεμίζει τακτικά το ρεζερβουάρ και η άλλη που περιμένει να ανάψει το λαμπάκι της ρεζέρβας για να επισκεφτεί το βενζινάδικο.

Πόσα χιλιόμετρα σου απομένουν και γιατί δεν είναι καλό να κάνεις «σύστημα» την αναμμένη λυχνία;

Μη βασίζεσαι στο trip computer

Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις πως τα εναπομείναντα χιλιόμετρα που σου δείχνει ο υπολογιστής ταξιδιού είναι κατά προσέγγιση, οπότε απέφυγε να βασιστείς σε αυτόν στην περίπτωση που σχεδιάζεις επιπλέον διαδρομές.

Κάποια αυτοκίνητα μάλιστα σταματούν να δείχνουν χιλιόμετρα, αλλά εξηγούν στο manual του κατασκευαστή τους το σημείο έναρξης της «ρεζέρβας». Αυτό σημαίνει πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ανεφοδιάσεις το όχημα σου και να αποφύγεις το παρκάρισμα σε σημείο με κλίση, ώστε να μην μείνει εκεί.

Το λένε και οι έρευνες!

Η Αμερικάνικη Ένωση Αυτοκινήτων παρουσίαση μία μελέτη που αποδεικνύει πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση των διαδρομών που «υπόσχεται» η ρεζέρβα όταν πρόκειται για μικρές αποστάσεις. Η αιτία είναι πως οι αισθητήρες, το λογισμικό και τα διάφορα όργανα των οχημάτων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, οπότε και παρουσιάζουν διαφορετικές τιμές όταν βρίσκονται σε κίνηση.

Στην ίδια έρευνα όμως εντοπίζεται και κάτι άλλο πως το 74% των οδηγών βασίζονται στις ενδείξεις του trip computer για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους.

Τελικά πόσο κρατά η ρεζέρβα;

Η απάντηση είναι σχετική. Μην ξεχνάς πως οι καύσεις ενός οχήματος ποικίλουν ανάλογα το στυλ οδήγησης, τη διαδρομή, το πόσο φορτωμένο είναι ένα όχημα, την κίνηση και διάφορους άλλους παράγοντες.

Ο κατασκευαστής ανάλογα τον τύπο της δεξαμενής καυσίμου σου υπόσχεται διαφορετική ρεζέρβα. Σίγουρα έχεις κάποια χιλιόμετρα για να πας άμεσα σε ένα βενζινάδικο εάν βρίσκεσαι στην πόλη, όμως αν ταξιδεύεις προσπάθησε να είσαι πάντα με αρκετό απόθεμα βενζίνης καθώς δεν είσαι σίγουρος πότε θα είναι η επόμενη διαθέσιμη πηγή καυσίμου ανοιχτή.

Τέλος μην ξεχνάς να οδηγείς eco-friendly. Το γέμισμα πρέπει να γίνει στα ¾ του ρεζερβουάρ και όχι παραπάνω, μίας και προσθέτει επιπλέον βάρος στο όχημα και η βενζίνη σου καίγεται πολύ πιο γρήγορα.