Ηλεκτρικό αυτοκίνητο από εταιρεία smartphone

Από τα smartphones στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Έρχονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα από γνωστές εταιρείες smartphones και άλλων τεχνολογικών gadgets. Ποιοι θα είναι οι «νέοι» παίχτες της αυτοκινητοβιομηχανίας;

Όλοι γνωρίζουν τις smart συσκευές ή τους υπολογιστές των Apple, Huawei και Xiaomi, όμως οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επεκταθούν και σε έναν άλλο χώρο αυτόν της ηλεκτροκίνησης.

Γιατί τόσο ενδιαφέρον;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπαταρίες, αισθητήρες, κάμερες και έξυπνα συστήματα, όποτε οι υπάρχουσες τεχνολογίες είναι γνωστές.

Οι παραπάνω εταιρείες όχι μόνο κατέχουν διάφορες πατέντες για μπαταρίες, αλλά αναπτύσσουν και δικά τους λογιστικά και δίκτυα, οπότε η ηλεκτροκίνηση ήταν το επόμενο βήμα για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυναμικές τους, ενώ δεν είναι απίθανο να τις δούμε να εμπλέκονται με τον χώρο της ασφάλισης.

Apple

Από την κατασκευή υπολογιστών στο iPhone και σύντομα στο Apple car.

Σύμφωνα με το Reuters η κορυφαία αμερικανική εταιρεία έχει μέσα στα σχέδια της την παραγωγή ενός έξυπνου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου με μία πολύ καινοτόμα μπαταρία και τη δυνατότητα να «διαβάζει» τον δρόμο.

Η πρώτη εμφάνιση του αναμένεται το 2024 ενώ τίποτα περισσότερο δεν έχει γνωστοποιηθεί λόγω της παράδοσης μυστικοπάθειας.

Xiaomi

Παράγει κινητά, tablets, smart TVs, ρομποτικές σκούπες, καθαριστές αέρα, συσκευές fitness, ηλεκτρικά ποδήλατα και scooters, οπότε τι έμεινε; Η φήμη επιβεβαιώθηκε από τον ιδιοκτήτη της Lei Jun όπου ανακοίνωσε πως ιδρύει μία θυγατρική για την κατασκευή «έξυπνων ηλεκτροκίνητων οχημάτων».

Η επένδυση θα ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως δεν τίθεται θέμα γιατί η εταιρεία έχει άφθονους πόρους, την κρατική στήριξη της κολοσσιαίας Κίνας, πρόσβαση σε σπάνιες γαίες και φυσικά τα αποκλειστικά δικά της λογισμικά.

Το πρώτο Xiaomi θα είναι ένα «μαζεμένο» SUV με τιμή κοντά στα 12.500 ευρώ, καθώς στην Κίνα δέχονται γενναία επιδότηση όλα τα ηλεκτροκίνητα μέχρι αυτό το ποσό.

Huawei

Δεν θα έμενε εκτός κούρσας ο πρωτοπόρος του 5G.

H Huawei παρουσίασε ήδη στην έκθεση της Σανγκάης το πρώτο ηλεκτρικό SUV της SF5, που δημιούργησε σε συνεργασία με την Cyrus.

Το νέο brand θα λέγεται Seres και έχει εντυπωσιακά ψηφιακά συστήματα και σχεδιασμό, όπως άλλωστε κάθε προϊόν της Huawei. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ενός δικού της ισχυρού λογισμικού ύστερα από την ρήξη με την Αμερική και το διαζύγιο με την Google.

Το όχημα της έχει αισθητήρες και τις κάμερες για μία εντυπωσιακή και ασφαλή οδηγική εμπειρία. Η διάθεση του ξεκινά από τις 27.716 ευρώ στην Κίνα πολύ σύντομα.