Τι είναι τελικά αυτό το «mama» του Sin Boy;

Τι είναι τελικά αυτό το «mama» του Sin Boy;

Σίγουρα θα έχει πάρει το αυτί σου τις τελευταίες εβδομάδες έναν κολλητικό ρυθμό και τη φράση «200 στη στροφή και με ρωτάνε μαμά».

Πρόκειται για το γνωστό κομμάτι «Mama?» του νεαρού trapper Sin Boy, που έχει φτάσει σχεδόν τα 24 εκατομμύρια views στο YouTube και το σιγοτραγουδούν σχεδόν παντού.

Τι είναι όμως τελικά το «μαμά» και πως σχετίζεται με τα αυτοκίνητα.

Το «μαμά» είναι μία λέξη που έρχεται από την αργκό και αναφέρεται στο εργοστασιακό αυτοκίνητο. Στο κομμάτι ο Sin Boy κάνει αναφορά σε ένα πολύ γρήγορο όχημα, το οποίο έχει εξαιρετικές επιδόσεις και μπορεί να παίρνει τις στροφές με 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Το «μαμά» εδώ λοιπόν αναφέρεται σε τρία πράγματα, πρώτον στις επιδόσεις του κινητήρα, δεύτερον στα κρατήματα του οχήματος και τρίτον στις ικανότητες του οδηγού να μπαίνει σε στροφές απότομα χωρίς να χάνει τον έλεγχο.

Αρκετοί οδηγοί θέλοντας να αυξήσουν τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου, μπαίνουν στη διαδικασία των μηχανικών παρεμβάσεων. Έτσι ένα εργοστασιακό αυτοκίνητο, από «μαμά» γίνεται «πειραγμένο».

Το hip hop, όπως και το σημερινό του παρακλάδι του trap, έχουν μία βαθιά κουλτούρα με την οδήγηση και τις μετατροπές οχημάτων.

Αυτό οφείλεται στις σχέσεις που είχαν οι διάφορες ομάδες που ασχολήθηκαν με το hip hop.

Στην αρχή το hip hop ήταν η μουσική των φτωχών μαύρων της Αμερικής που ήταν πολλές φορές και σε συμμορίες. Αυτές οι συμμορίες ανάμεσα στις διάφορες παράνομες δραστηριότητες, είχαν και την κλοπή οχημάτων, τα οποία μετέτρεπαν ώστε να μπορέσουν να τα μεταπωλήσουν χωρίς να εντοπιστούν.

Σταδιακά πέρα από τις κλοπές αυτοκινήτων, τα μέλη των συμμοριών άρχισαν τις «κόντρες» και με αυτό τον τρόπο η κουλτούρα της μετατροπής μπήκε πιο δυναμικά στο παιχνίδι και έγινε αντικείμενο του hip hop.

Το trap σήμερα έχει ως αντικείμενο του τα κατορθώματα των τραγουδιστών του, όπου από πολύ φτωχοί κατάφεραν και απέκτησαν άμεσα πολλά χρήματα με διάφορους παράνομους τρόπους.

Στο «mama» ο Sin Boy, μιλά ουσιαστικά για την δυνατότητα του να πάρει ένα πολύ ακριβό και γρήγορο αυτοκίνητο το οποίο δεν χρειάστηκε καν να «πειραχτεί». Επιπλέον υπονοεί πως η γρήγορη και επικίνδυνη οδήγηση του είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας του, ενώ όλοι εντυπωσιάζονται με την ευκολία που παίρνει τις στροφές και θεωρούν πως έχει μετατρέψει το όχημα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε των ρωτάνε αν το αυτοκίνητο είναι «μαμά».

Παρά την επιτυχία του κομματιού θα πρέπει να ξέρουμε και τα όρια του μύθου. Αυτό για το οποίο μιλά το «mama» μπορεί να είναι κάτι απλό σε μία πίστα, από έναν έμπειρο οδηγό, αλλά είναι αδύνατο να γίνει στους δρόμους. Επιπλέον ο μέσος οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει πως η εμπλοκή σε κόντρα ή η επικίνδυνη οδήγηση πλέον επιφέρει πρόστιμα.