Τι γίνεται αν δεν ανανεώσεις τα λάδια όταν πρέπει;

Τα λάδια είναι το απαραίτητο συστατικό για να λειτουργήσει μία μηχανή αυτοκινήτου κανονικά. Θα πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή στην αλλαγή και την ποιότητα τους!

Σε ένα αυτοκίνητο τα λάδια μηχανής θα πρέπει να αλλάζονται όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους ή αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα.

Αυτό θα το διαπιστώσεις εάν βάλεις λίγο λάδι στο χαρτί και δεις το χρώμα του. Θα πρέπει να έχει ένα ζωηρό βαθύ κίτρινο, χωρίς να γίνεται καφέ ή πορτοκαλί.

Εάν αφεθεί για καιρό το λάδι και αλλοιωθεί, τότε δεν θα υπάρχει η κατάλληλη λίπανση, έτσι η μηχανή θα οδηγηθεί στην υπερθέρμανση και τελικά στο «κλατάρισμα», δηλαδή το κάψιμο της.

Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να κάνεις είναι να ανανεώνεις τα λάδια της μηχανής τακτικά.

Πότε αλλάζεις τα λάδια;

Κανονικά με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, το στυλ οδήγησης και φυσικά την αντοχή του ίδιου του λαδιού.

Η επιλογή που θα κάνεις γίνεται πάντα με βάση το manual του κατασκευαστή αυτοκινήτου και θα φροντίσεις να έχεις συμπλήρωμα από το ίδιο λάδι σε περίπτωση που χρειαστεί.

Θα πρέπει να επιλέγεις ένα λάδι με δείκτη ιξώδους (πχ. 10w40) που είναι κατάλληλος για τη μηχανή σου. Είναι ουσιαστικά το πόσο ρευστό είναι το συγκεκριμένο λάδι.

Πέρα από τις διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες στις αντοχές και την τεχνολογία του κάθε λαδιού, υπάρχουν και διάφοροι τύποι που καθορίζουν την ποιότητα και το κόστους του.

Κατηγορίες λαδιών

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες λαδιών αυτοκινήτου τα ορυκτέλαια, τα ημισυνθετικά και τα συνθετικά. Το κάθε ένα έχει κάποια χαρακτηριστικά και έχει σχεδιαστεί για πολύ συγκεκριμένη χρήση.

Ορυκτέλαια

Φτιάχνονται από κλάσματα αποταγμένου πετρελαίου. Είναι τα πιο οικονομικά και θεωρούνται τα πιο ευαίσθητα καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται εύκολα.

Ημισυνθετικά

Είναι ουσιαστικά λάδια αυτοκινήτου που περιέχουν ορυκτέλαια και έχουν υποστεί επεξεργασία, χωρίς να είναι όμως εξολοκλήρου συνθετικά. Κοστίζουν λιγότερο από τα τελευταία και είναι κατάλληλα για περιοχές με εύκρατο κλίμα. Έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τα ορυκτά.

Συνθετικά

Πρόκειται για λάδια που φτιάχνονται από οργανική επεξεργασία του πετρελαίου. Είναι ακριβότερα από τα παραπάνω όμως προσφέρουν μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν δημιουργούν ιζήματα. Είναι κατάλληλα για κάθε κλίμα.