Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες χειμερινές βλάβες στη μηχανή;

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες χειμερινές βλάβες στη μηχανή;

Το κρύο και το χιόνι μπορεί να είναι αναπόσπαστα κομμάτια του χειμώνα, όμως αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για να προξενήσουν βλάβες στη μηχανή σας. Για να μην πάθετε βλάβη στη μηχανή σας, επιβάλλεται ο προληπτικός μηχανικός έλεγχος και η συντήρησή της.

Για να δούμε όμως ποιες είναι οι συνηθέστερες χειμερινές βλάβες στη μηχανή:

Μπαταρία

Η μπαταρία αν και είναι τεχνικά αναλώσιμη, φαίνεται πως είναι αυτή που βγαίνει αρκετά συχνά ως βλάβη στη μηχανή τον χειμώνα λόγω του κρύου. Οι καιρικές συνθήκες μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή της και δυσκολεύουν το έργο της. Έτσι μια παλιά μπαταρία είναι σίγουρο πως μέσα στον χειμώνα μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, θα αποτελέσει αιτία βλάβης στη μηχανή σας. Μιλήστε με τον μηχανικό σας και προγραμματίστε ένα τεστ κοπώσεως της μπαταρίας για να δείτε εάν χρειάζεται αλλαγή.

Καλωδίωση

Μια άλλη συνηθισμένη βλάβη στη μηχανή τον χειμώνα είναι αυτή στις καλωδιώσεις. Κάθε μηχανή άνω των πέντε ετών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει σκληρό περίβλημα στα καλώδια της. Με το κρύο το  προστατευτικό περίβλημα ραγίζει και σταδιακά απογυμνώνεται το καλώδιο. Να θυμάστε πως ένα γυμνό καλώδιο όταν έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε μεταλλικό μέρος της μηχανής προκαλεί απότομο σβήσιμο του κινητήρα.

Ασφάλειες

Η οξείδωση των ασφαλειών είναι άλλη μία χειμερινή βλάβη στη μηχανή. Λόγω της υγρασίας οι ασφάλειες που βρίσκονται μέσα στο κουτάκι δέχονται φθορές και καταστρέφονται. Ο χειμώνας, λοιπόν, επιβάλλει έναν έλεγχο αρχικά στο εξωτερικό του προστατευτικού κουτιού για τυχόν ρωγμές και στην καθεμία ασφάλεια. Εάν κάποια σας φανεί ύποπτη μην το σκεφτείτε ούτε στιγμή και αντικαταστήστε την άμεσα. Επιπλέον κλείστε καλά το καπάκι για να μην εισέλθει υγρασία ή νερό.

Ψυγείο

Μια άλλη βλάβη στη μηχανή λόγο του κρύου, είναι αυτή στο ψυγείο. Εάν η μηχανή έχει υγρόψυκτο κινητήρα, ο έλεγχος του ψυκτικού υγρού και του θερμοστάτη, είναι εξίσου σημαντικός τον χειμώνα. Θα πρέπει να υπάρχει ομοιόμορφη θερμοκρασία στον κινητήρα της μηχανής, διότι εάν υπάρχει βλάβη στον θερμοστάτη τότε η διαφορά θερμοκρασίας εν ώρα λειτουργίας, οδηγεί σε κακή καύση και άρα μειωμένη απόδοση.

Ελαστικά

Αν και δεν είναι βλάβη στη μηχανή, τα ελαστικά τον χειμώνα ενδέχεται να χρειαστούν αέρα. Ευκαιρία είναι να κάνετε και έναν έλεγχο για αλλαγή.