Γρατζουνιά στο αυτοκίνητο

Γρατζουνιές: Πώς θα τις διορθώσεις;

Οι ενοχλητικές γρατζουνιές που βρίσκουμε συχνά στα αυτοκίνητα μας, δεν είναι πρόβλημα. Μπορούμε να τις διορθώσουμε με τρόπους, ιδανικούς για όλα τα βαλάντια.

Και σε ποιον δεν έχει τύχει να βρει από το πουθενά μία τεράστια γρατζουνιά. Δεν έχει σημασία αν την έκανες μόνος σου στο παρκάρισμα ή κάποιος «καλοθελητής» πέρασε με το κλειδί του σε ανάταση για να σε εκδικηθεί που πάρκαρες στη θέση του.

Από τη στιγμή που έγινε δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο από το να την διορθώσεις σωστά για να μην αρχίσει να οξειδώνεται το αμάξωμα.

Ας δούμε πως καλύπτουμε τις γρατζουνιές ανάλογα το βάθος και το μέγεθος τους:

Πλύσιμο

Εάν είσαι τυχερός δεν υπάρχουν εκδορές στο σμάλτο, αλλά υπολείμματα άλλου χρώματος που προκλήθηκαν από επαφή με άλλο όχημα. Αυτό θα το καταλάβεις κάνοντας ένα σωστό πλύσιμο αυτοκινήτου.

Αλοιφή

Εάν η ζημία είναι επιφανειακή μπορείς να την καλύψεις με ειδική αλοιφή για γρατζουνιές. Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο πάει και προσκολλάται πάνω στο βερνίκι του χρώματος και καλύπτει τη ζημιά. Η συγκεκριμένη τεχνική όπως καταλαβαίνεις είναι για τις τοπικές και μικρές εκδορές, ενώ δεν κοστίζει αρκετά.

Μαρκαδόροι χρώματος

Υπάρχουν ειδικοί μαρκαδόροι χρώματος, αποκλειστικά στις εργοστασιακές αποχρώσεις, ώστε να καλύψουν βαθύτερες ζημιές ή την αποκόλληση χρώματος σε μικρές επιφάνειες. Θα πρέπει να βρεις τον κωδικό της σωστής απόχρωσης, ενώ το κόστος και πάλι δεν είναι εξωφρενικό.

Μεμβράνη βινυλίου

Εάν η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη μπορείς να βάλεις μεμβράνη βινυλίου ή κάποιο αυτοκόλλητο. Εδώ το κόστος ανεβαίνει λίγο παραπάνω, όμως ανάλογα την δουλειά και τον τεχνίτη, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό!

Τοπικό βάψιμο

Τώρα αν τα πράγματα είναι «σκούρα» κάνε μία βόλτα στο φανοποιείο και ρώτα πόσο θέλει για τοπικό βάψιμο. Υπάρχουν πολλές λύσεις με ειδικά εργοστασιακά χρώματα τα οποία θα καλύψουν τις γρατζουνιές ή ακόμα και ολόκληρες επιφάνειες που λείπει χρώμα. Εδώ τα λεφτά που θα δώσεις είναι περισσότερα, οπότε φρόντισε να είσαι σίγουρος πως δεν θα κάνεις σύντομα επίσκεψη.

Ολικό βάψιμο

Στο χειρότερο σενάριο που το χρώμα έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία, είτε από γρατζουνιές που προκλήθηκαν σιγά σιγά, είτε από τρακάρισμα, είτε από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τότε πας απευθείας στο ολικό βάψιμο. Τα χρήματα είναι πολλά, όμως μπορείς να το δεις ως μία καλή επένδυση στην ανακαίνιση ενός παλιού αυτοκινήτου που δεν έχεις σκοπό να το αποχωριστείς σύντομα.