Αξίζει το φουλάρισμα πριν το ταξίδι_

Αξίζει το φουλάρισμα πριν το ταξίδι;

Το φουλάρισμα με βενζίνη πριν ένα ταξίδι είναι συνηθισμένη πρακτική πολλών οδηγών. Πόσο ασφαλές και οικονομικό είναι; Η απάντηση σε ένα μεγάλο δίλλημα!

Εάν ετοιμάζεσαι για road trip και θεωρείς πως το τελευταίο πράγμα πριν αναχωρήσεις είναι να βρεις το οικονομικότερο πρατήριο καυσίμων στην περιοχή σου και να το φουλάρεις, καλό θα ήταν να το σκεφτείς ξανά.

Πώς γίνεται το σωστό φουλάρισμα;

Αρχικά όταν μιλάμε για φουλάρισμα οφείλουμε να προσδιορίσουμε τι εννοούμε. Ακόμη και σήμερα που η βενζίνη είναι ακριβή, κάποιοι θεωρούν πως έχουν γεμίσει το όχημα τους, μονάχα όταν το καύσιμο ξεχειλίζει από το στόμιο.

Πρόκειται για ένα μοιραίο λάθος γιατί με αυτό τον τρόπο χάνεται καύσιμο, ενώ κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή με ανάφλεξη.

Το ιδανικό και ασφαλές γέμισμα γίνεται με το να παραμείνει ένας κενός χώρος περίπου 5 εκατοστών, δηλαδή όσο και το στόμιο.

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγεις γενικότερα το γέμισμα ως πρακτική;

Το επιχείρημα βρήκα φτηνή βενζίνη θα πάρω όση περισσότερη μπορώ είναι για μία σειρά λόγων. παγίδα

  • Ο πρώτος είναι πως με αυτό τον τρόπο αυξάνεις το βάρος του οχήματος και ως συνέπεια τη συνολική κατανάλωση. Ναι, το όχημα σου θα κάψει γρηγορότερα και σε λιγότερα την παραπανίσια βενζίνη.

 

  • Ο δεύτερος είναι πως στην περίπτωση κακής ποιότητας, ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρέσεις όλη την ποσότητα. Αυτό σημαίνει μεγάλη χασούρα.

  • Ο τρίτος είναι ο κίνδυνος ανάφλεξης στην περίπτωση πρόσκρουσης. Όσο πιο κοντά στη μέση είναι το καύσιμο, τόσο πιο ασφαλής είναι η μετακίνηση.

Άρα ποιο είναι το ιδανικό γέμισμα;

Οι κανόνες του eco-driving, αλλά και πολλοί ειδικοί και μηχανικοί προτείνουν το γέμισμα να γίνεται στα ¾ της ποσότητας που χωράει το ντεπόζιτο. Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια, την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση λόγω βάρους.

Αυτό σημαίνει πως είτε κινείσαι μέσα στην πόλη, είτε ετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο ταξίδι, ο πλήρες ντεπόζιτο δεν σε εξυπηρετεί.

Πότε να το γεμίσω ξανά;

Η απάντηση είναι λίγο πριν ανάψει το λαμπάκι. Οφείλουμε να διατηρούμε μία επαρκή ποσότητα βενζίνης ή diesel περίπου ¼, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος φραγμού ή η εισχώρηση νερού στον θάλαμο καύσης. Έτσι πέρα του γεμίσματος στα ¾ αποφεύγεις και την οδήγηση με αναμμένο το λαμπάκι.