Ραδιόφωνο αυτοκινήτου

DAB: Τέλος τα FM, έρχεται το ψηφιακό ραδιόφωνο αυτοκινήτου!

Το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου περνά στην ψηφιακή εποχή και σταδιακά αφήνει πίσω την τεχνολογία των FM. Τι είναι το DAB και πως μπαίνει στη ζωή μας;

Το DAB με απλά λόγια είναι η ψηφιοποίηση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, κάτι γνώριμο αν σκεφτεί κανείς την εξέλιξη του τηλεοπτικού σήματος.

Αυτή η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει στον ευρωπαϊκό κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών (EECC) από τα τέλη του 2020, την οδηγία πως όλα τα ραδιόφωνα των νέων αυτοκινήτων, αλλά και οι οικιακές συσκευές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα λήψης και αναπαραγωγής σήματος DAB.

Τι είναι ακριβώς;

Πρόκειται για το επίγειο ψηφιακό ραδιόφωνο που η πρώτη του έκδοση βασίστηκε σε κωδικοποίηση MP2, ενώ από το 2007 χρησιμοποιεί αποκλειστικά την κωδικοποίηση DAB η οποία αντιστοιχεί σε MP3 128kbps.

Έχει καλύτερη ποιότητα ήχου από τα FM, δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου, κινούμενης εικόνας, κειμένου και γραφικών στο ίδιο εύρος ζώνης και είναι πολύ πιο ανθεκτικό στο θόρυβο και στις απώλειες.

Τα πλεονεκτήματα του DAB όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος, είναι πολλά περισσότερα από τα καθιερωμένα FM και το καθιστούν ιδανικό για οχήματα που βρίσκονται σε κίνηση.

Πώς θα έχω πρόσβαση;

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή απόφαση, κάθε νέο όχημα και συσκευή θα έρχεται έτοιμη για λήψη και αναπαραγωγή. Αυτό δε σημαίνει όμως πως οι οδηγοί παλιότερων οχημάτων θα αποκλειστούν γιατί δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόφαση για παύση των FM, παρότι η Ελληνική Ραδιοφωνία ξεκίνησε τις εκπομπές DAB ήδη από το 2018.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει κάνουν κάποιες μικρές μετατροπές για να έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής του συγκεκριμένου σήματος που θα τους χαρίζει ποιοτικότερη ψυχαγωγία κατά την οδήγηση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ηχοσύνολο που υποστηρίζει τη νέα κωδικοποίηση και μία καλή και ισχυρή αντένα. Εάν έχεις κάνει πρόσφατα εγκατάσταση συστήματος πολυμέσων πιθανότητα ήδη έχεις τις παραπάνω δυνατότητες, οπότε απλά κάνε μία ανάγνωση στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Σε περίπτωση που δεν έχεις τις αντίστοιχες τεχνολογίες, αλλά ούτε και σκοπό να τις εγκαταστήσεις σύντομα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Τα FM θα υπάρχουν εκεί για εσένα, ενώ πάντα θα έχεις τη δυνατότητα να βάζεις μουσική και από το κινητό σου!