Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Το νου σου! Μυστικά που πρέπει να ξέρεις

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ήταν πάντα πρόκληση ακόμα και για τους καλύτερους γνώστες των μηχανών. Η οικονομική κρίση οδήγησε στην αύξηση της αγοράς μεταχειρισμένων στην Ελλάδα.

Ορίστε λοιπόν μερικά χρήσιμα «μυστικά» πριν κάνετε την αγορά.

1. Έρευνα

Ο βασικότερος λόγος που αγοράζει κάποιος ένα μεταχειρισμένο είναι το κόστος. Έτσι το σημαντικότερο είναι να χαρτογραφήσετε την αγορά μέσα από σελίδες στο Internet και αγγελίες σε εφημερίδες για να γνωρίζετε με το διαθέσιμο budget ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή. Δείτε τις τρέχουσες εμπορικές αξίες και διαβάστε σε forums χρηστών τα προβλήματα που έβγαλε ένα μοντέλο.

2. Μηχανικός έλεγχος

Ποτέ μην αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αν πρώτα δεν το έχετε πάει σε ένα συνεργείο που έχετε επιλέξει εσείς και εμπιστεύεστε. Ο μηχανικός μπορεί να σας πει άμεσα αν το όχημα είναι σε καλή κατάσταση, που έχει δεχτεί πιθανές φθορές και αν το ζητούμενο ποσό είναι λογικό.

3. Βιβλίο Service

Αποφύγετε την αγορά αυτοκινήτων που δεν έχουν βιβλίο service. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ένα τέτοιο μεταχειρισμένο όχημα να μην έχει κάνει την απαραίτητη συντήρηση και μετά την αγορά του να σας βγάλει πολύ σοβαρές ζημιές που είχαν καλυφθεί πριν, με σκοπό την πώληση του.

4. Δείτε την άδεια κυκλοφορίας

Η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος παρέχει σημαντικά στοιχεία για το μοντέλο, τα κυβικά αλλά και το έτος κατασκευής του οχήματος που πρόκειται να αγοράσετε. Για παράδειγμα το αυτοκίνητο μπορεί να έχει χρονολογηθεί τον Δεκέμβρη και ο ιδιοκτήτης του να σας πει πως είναι του επόμενου χρόνου κάτι το οποίο δεν θα ισχύει καθώς το έτος πρώτης κυκλοφορίας είναι αυτό που μετράει και όχι ο μήνας.

5. Μην βλέπετε την εμφάνιση

Με ένα καλό πλύσιμο και λίγο κερί, ένα «κουρασμένο» όχημα μπορεί να κερδίσει ξανά την αίγλη του πρώτου καιρού. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μηχανικά και στην καμπίνα θα είναι το ίδιο. Δείτε προσεκτικά το χρώμα για τυχόν γρατζουνιές που έχουν καλυφτεί καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το όχημα να έχει δεχτεί ανακατασκευή ύστερα από κάποιο σοβαρό τρακάρισμα.

6. Οδηγείστε το

Πάρτε το στα χέρια σας και δείτε τον χειρισμό του. Ένα συχνό φαινόμενο είναι μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που διατίθενται προς πώληση να χρειάζονται αλλαγή δίσκου – πλατό, ένα επιπλέον κόστος που μετά την αγορά θα το επωμιστείτε εσείς. Ακόμη ίσως χρειάζεται ευθυγράμμιση στο σύστημα διεύθυνσης ή τα ελαστικά του να είναι αρκετά φθαρμένα και να πρέπει να αλλαχτούν.

7.  Δείτε αν έχει ρεζέρβα

Μια συχνή παράλειψη είναι να αγνοούμε την ύπαρξη ρεζέρβας και γρύλου. Ακόμη ελέγξτε ενδελεχώς ζάντες και ρεζέρβα για τυχόν χτυπήματα.