Τιμόνι αυτοκινήτου

Ξέρεις ποια βλάβη κάνει το τιμόνι να τρέμει;

Ένα τιμόνι που τρέμει κάθε φορά που οδηγείς δεν είναι φυσιολογικό. Πρόκειται πιθανότατα για κάποια βλάβη. Μάθε τι μπορεί να είναι αλλά και πως θα διορθωθεί.

Το αυτοκίνητο σου σε κάθε διαδρομή φθείρεται με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μικρές βλάβες και να χρειάζεται συντήρηση. Κάποιες από αυτές μπορούν να είναι αιτία ώστε το τιμόνι σου να τρέμει ή να έχεις την αίσθηση πως τείνει προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Κάθε νέα «παραξενιά» ή δυσλειτουργία στο αυτοκίνητο θα πρέπει να οδηγεί αμέσως στον μηχανικό, ώστε να επιδιορθώνεται.

Σε τι μπορεί να οφείλεται το τρέμουλο;

Η συχνότερη αιτία είναι η ανομοιόμορφη μάζα των ελαστικών. Θα έχεις παρατηρήσει πως το τρέμουλο του τιμονιού γίνεται εντονότερο, όσο ανεβάζεις ταχύτητα.

Αυτό σημαίνει πως ένα από τα δύο μπροστινά ελαστικά είναι λιγότερο φθαρμένο από το άλλο ή έχει κάποια εσωτερική παραμόρφωση και δεν υπάρχει ισορροπία κατά την κίνηση.

Τι μπορεί να προκαλέσει;

Αρχικά είναι ενοχλητικό να νιώθεις πως το τιμόνι είτε τείνει προς τη μία πλευρά, είτε τρέμει συνεχόμενα.

Από εκεί και πέρα, ακόμη και αν δεν σε πειράζει τόσο θα πρέπει να προβείς άμεσα σε ζυγοστάθμιση.

Από τη στιγμή που το όχημα σου δεν «πατάει» καλά στον δρόμο, σταδιακά προκαλούνται φθορές στους άξονες, το ίδιο το τιμόνι και φυσικά στα ίδια τα ελαστικά.

Πώς θα κάνω ζυγοστάθμιση;

Θα πρέπει να επισκεφτείς ένα βουλκανιζατέρ.

Συνήθως είναι μία διαδικασία που γίνεται κατά την αλλαγή των ελαστικών ή ζαντών, όμως για πολλούς λόγους ενδέχεται να χρειαστεί ξανά μετά από ένα διάστημα.

Εκεί το όχημα σου τοποθετείται σε ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο μετρά τις αποκλείσεις του άξονα από το έδαφος και προτείνει την απαραίτητη διόρθωση η οποία γίνεται με την τοποθέτηση αντίβαρων στη ζάντα.

Πρόκειται για μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική διαδικασία.

Και αν τρέμει κατά το φρενάρισμα;

Μία δεύτερη αιτία η οποία όμως απασχολεί περιπτώσεις τρέμολου μόνο κατά το φρενάρισμα, είναι τα στραβωμένα δισκόφρενα. Η φθορά τους προκλήθηκε πιθανότατα από υπερθέρμανση.

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς χρειάζεται άλλου τύπου επισκευή ή αντικατάσταση, ενώ το κόστος είναι υψηλότερο από την ζυγοστάθμιση.

Σε κάθε περίπτωση εάν εντοπίσεις τρέμουλο στο τιμόνι, απλά μην το αγνοήσεις!