Σκουριά σε αυτοκίνητο

Πώς θα σταματήσεις το σκούριασμα του αυτοκινήτου;

Μία βαθιά γρατζουνιά είναι η αρχή για το σκούριασμα κάθε αυτοκινήτου. Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν και πως θα προλάβεις την ανάπτυξη σκουριάς στη λαμαρίνα;

Στο δρόμο ή ακόμη και σε αγγελίες μεταχειρισμένων, βλέπουμε συχνά παλιά οχήματα με κατεστραμμένο χρώμα και σκουριά. Αν θεωρείς όμως πως η σκουριά δεν αφορά τα καινούρια αυτοκίνητα ή αυτά που έχουν καλή συντήρηση, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις.

Πώς αναπτύσσεται η σκουριά;

Πρόκειται για την οξείδωση του σιδήρου όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και το νερό. Είναι μία φυσική διαδικασία η οποία όμως καταστρέφει εντελώς το μέταλλο και γίνεται εστία μικροβίων όπως ο τέτανος.

Φυσικά για να φτάσει στο σημείο ένα όχημα να καταλήξει στο στάδιο της αποσύνθεσης λόγω σκουριάς, θα πρέπει να έχει εγκαταλειφθεί χρόνια.

Ο πολύ σημαντικός ρόλος του χρώματος

Το χρώμα το αυτοκινήτου στην πραγματικότητα προστατεύει το αμάξωμα από τη διάβρωση πέρα της αισθητικής που προσφέρει. Έτσι λοιπόν όταν γίνει ένα χτύπημα και προκαλέσει μία πολύ βαθιά γρατζουνιά και φύγει το σμάλτο και μέρος της βαφής, τότε ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το μέταλλο.

Χρειάζεται χρόνο για να κάνει εμφανή τα πρώτα σημάδια της, δηλαδή το καφέ-κόκκινο χρώμα.

Προλαμβάνοντάς τη

Μία από τις ιδιότητες της σκουριάς είναι πώς μόλις εμφανιστεί, εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα και τρώει από μέσα το μέταλλο και τα γύρω σημεία. Αυτός είναι και ο λόγος που ένας οδηγός πρέπει να την προλάβει με τα παρακάτω:

Φανοποιείο

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η επίσκεψη στον φανοποιό. Αν και ο ακριβότερος, αυτός ξέρει να καθαρίσει σωστά το σημείο και θα χρησιμοποιήσει υλικά τα οποία θα επαναφέρουν το χτυπημένο σημείο στο εργοστασιακό στάδιο και εγγυάται πως δεν θα σκουριάσει.

Λευκό γράσο λιθίου

Εάν αναζητάς μία πολύ οικονομικότερη και γρηγορότερη λύση, τότε θα πρέπει να καταφύγεις στα spray λευκού γράσου λιθίου. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο αποτρέπει προσωρινά τη διάβρωση του μετάλλου, όμως δεν είναι μόνιμη λύση.

Μετατροπέας / Σταθεροποιητής σκουριάς

Στο εμπόριο υπάρχουν και προϊόντα τα οποία απευθύνονται και σε οχήματα τα οποία έχουν ήδη μερική διάβρωση. Ο μετατροπέας / σταθεροποιητής σκουριάς εφαρμόζεται σε αυτά και στη συνέχεια επικαλύπτεται το σημείο με λευκό γράσο λιθίου. Πρόκειται για μία γρήγορη και εγγυημένη λύση μέχρι να υπάρχει η δυνατότητα βαψίματος της περιοχής, καθώς αισθητικά δεν είναι εντυπωσιακή.