ποσο νομιμο να κρατας μια θεση παρκινγκ

Πόσο νόμιμο είναι να κρατάς μία θέση πάρκινγκ στο δρόμο;

Το να κρατάς μία θέση πάρκινγκ μπορεί να είναι πρακτικό για εσένα, όμως οι άλλοι οδηγοί και ο νόμος δεν το βλέπουν έτσι. Έφτασε η στιγμή να αναθεωρήσεις πολλά.

Το πάρκινγκ σε κάποιες περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ένας οδηγός μπορεί να κάνει κύκλους έως και 40 λεπτά για να βρει την πολυπόθητη θέση, όμως γνωρίζει πως κάποιοι έχουν σταθερά μία θέση και αναρωτιέται πως τα καταφέρνουν.

Αυτοσχεδιάζοντας την κατάληψη δημόσιου χώρου

Όλοι έχουμε δει σε κάποια σημεία να υπάρχουν ντενεκέδες από φέτα ή λάδι γεμισμένοι με τσιμέντο και μία μεταλλική δοκό.

Πρόκειται για αυτοσχέδια εμπόδια που έχουν δημιουργήσει κάποιοι για να κατοχυρώσουν μία θέση πάρκινγκ τις περισσότερες φορές έξω από το σπίτι τους ή την επιχείρηση τους.

Άλλες φορές αυτό γίνεται με γλάστρες ή βάψιμο στον δρόμο για να δημιουργήσουν την αίσθηση ιδιωτικότητας.

Η μπάρα σαραβαλάκι

Υπάρχει όμως και μία πιο σατανική μερίδα συμπολιτών μας η οποία χρησιμοποιεί ένα παλιό αυτοκίνητο -το οποίο μετά βίας κινείται- ως μπάρα ώστε να κρατά μόνιμα 2 θέσεις.

Πολλές φορές το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει να περάσει ακόμη και δεκαετίες από ΚΤΕΟ, ενώ ο ιδιοκτήτης του δεν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Μπορώ να έχω δική μου θέση πάρκινγκ;

Ας ξεκινήσουμε πως ιδιωτικός χώρος μίας κατοικίας ή μίας επιχείρησης δεν είναι ο δρόμος.

Για να δημιουργηθεί ειδική κατοχυρωμένη θέση πάρκινγκ θα πρέπει ο ιδιοκτήτης είτε να είναι ανάπηρος, είτε να παραχωρηθεί από τον Δήμο του εάν ακολουθείται πολιτική θέσεων για δημότες.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει κάποιος να λάβει ειδική άδεια για να τεθεί περιορισμός που εξυπηρετεί για παράδειγμα την προμήθεια ή τον ανεφοδιασμό κάποια στιγμή της ημέρας.

Απόδειξη οι πινακίδες που αναγράφουν τις ώρες που απαγορεύεται η στάθμευση σε καταστήματα, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Τι λέει ο Κ.Ο.Κ.;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του δρόμου με εμπόδια ή εγκαταστάσεις είναι παράνομη ενέργεια και τιμωρείται με πρόστιμο 400€. Υπάρχουν όμως και κατά περιπτώσεις εξαιρέσεις.

Για παράδειγμα αν μετακομίζεις και χρειάζεσαι για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον χώρο μπορείς να ζητήσεις ειδική άδεια από τις δημοτικές αρχές και την αστυνομία.

Τι μπορείς να κάνεις;

Αρχικά να μην υποκύπτεις στον εκβιασμό ή τις ψεύτικες απειλές πως ο χώρος είναι ιδιωτικός.

Η αρχική κίνηση είναι να ενημερώσεις τους ιδιοκτήτες πως καταλαμβάνουν παράνομα μία θέση. Εάν δεν συμμορφωθούν έχεις τη δυνατότητα να ενημερώσεις τις αρχές και αυτές θα έρθουν για να καταβάλουν το πρόστιμο.

Στην περίπτωση που το εμπόδιο είναι ανασφάλιστο όχημα τότε θα επιβληθούν και άλλες κυρώσεις, ενώ εντός 60 ημερών ο οι αρχές θα θεωρηθεί εγκαταλελειμμένο και οι αρχές θα προχωρήσουν σε κατάσχεση.